DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Revoluție

1 * Cuvantul cu diacritice: revolúție
Cuvantul fara diacritice: revolutie

Definitie: REVOLUȚIE, revoluții, substantiv feminin I. 1. (Fil.) Ansamblul transformărilor calitative profunde care cuprind fie un sistem în întregime, fie unul sau mai multe subsisteme ale acestuia. 2. Schimbare bruscă și de obicei violentă a structurilor sociale, economice și politice ale unui regim dat. 3. (Popular) Răscoală, revoltă. 4. Figurativ Schimbare, transformare radicală într-un anumit domeniu. ♢ Revoluție industrială = procesul înlocuirii radicale a producției manufacturiere (manuale) cu producția bazată pe mașini. II. 1. Mișcare periodică continuă a unui corp având ca traiectorie o curbă închisă. ♢ Perioadă de revoluție = timpul necesar unui corp (ceresc) pentru a parcurge întreaga sa orbită. 2. (Geom.) Mișcare de rotație a unui corp în jurul unei drepte fixe. ♦ (Mec.) Rotație completă a unei roți în jurul osiei sale. [Varianta: (învechit) revoluțiune substantiv feminin] – Din franceza revolution, limba latina revolutio, -onis, limba germana Revolution.


2 * Cuvantul cu diacritice: revolúție
Cuvantul fara diacritice: revolutie

Definitie: REVOLUȚIE substantiv verifica cuvantul: răscoală, răsculare, răzme-riță, răzvrătire, rebeliune, revoltă.


3 * Cuvantul cu diacritice: revolúție
Cuvantul fara diacritice: revolutie

Definitie: revoluție substantiv feminin (silabe -ți-e), art. revoluția (silabe -ți-a), g.-d. art. revoluției; plural revoluții, art. revoluțiile (silabe -ți-i-)


4 * Cuvantul cu diacritice: revolúție -i
Cuvantul fara diacritice: revolutie

Definitie: REVOLUȚIE1 -i f. 1) Etapă a dezvoltării în care se produc transformări sociale profunde în toate domeniile vieții. 2) filoz. Acțiune organizată și condusă de o clasă progresistă (care antrenează la luptă masele populare), având adesea ca rezultat o schimbare radicală a vieții economice, sociale și politice. 3) Schimbare radicală într-un domeniu de activitate (în știință, tehnică, artă etcetera). [G.-D. revoluției; Sil. -ți-e] franceza revolution, limba latina revolutio, -onis, limba germana Revolution


5 * Cuvantul cu diacritice: revolúție -i
Cuvantul fara diacritice: revolutie

Definitie: REVOLUȚIE2 -i f. 1) astr. Mișcare completă de rotație a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc. ♢ Perioadă de - timp nece-sar unui corp ceresc pentru a parcurge în-treaga sa orbită. 2) geom. Mișcare de rotație a unui corp care parcurge o curbă închisă. 3) tehnica Mișcare completă a unui corp în jurul axei sale. [G.-D. revoluției; Sil. -ți-e] franceza revolution, limba latina revolutio, -onis, limba germana Revolution


6 * Cuvantul cu diacritice: revolúție
Cuvantul fara diacritice: revolutie

Definitie: REVOLUȚIE substantiv feminin I. 1. Schimbare bruscă, prin salt, a unui fenomen, care trece de la o stare calitativă veche la o stare calitativă nouă, superioară. 2. Transformare radicală în raporturile social-economice și politice ale unei societăți și care constă în trecerea puterii politice din mâinile vechii clase dominante, în mâinile unei clase noi, precum și în sfărâmarea vechilor relații de producție și instaurarea unor relații de producție noi, corespunzătoare nivelului de dezvoltare a forțelor de producție. 3. (Figurat) Schimbare profundă, radicală, într-un anumit domeniu; transformare bruscă și totală. ♦ (În ideologia marxistă) Revoluție culturală = parte componentă a revoluției socialiste, cuprinzând schimbările pe care aceasta le aduce în planul moral-spiritual. II. 1. Mișcare periodică a unui corp ceresc; timpul în care un corp ceresc parcurge întreaga sa orbită. 2. (Geom.) Mișcare de rotație a unui corp în jurul unei drepte fixe. 3. Schimbare geologică a scoarței terestre. 4. (Fiz.) Mișcare a unui corp care parcurge o curbă fixă. ♦ Mișcare de rotație completă a unei roți în jurul osiei sale. [Genitiv -iei. / conform franceza revolution, limba latina revolutio].


7 * Cuvantul cu diacritice: revolúție
Cuvantul fara diacritice: revolutie

Definitie: REVOLUȚIE substantiv feminin I. 1. (filozofie) etapă a dezvoltării în care au loc transformări calitative profunde, schimbări radicale, esențiale, orientate de la inferior la superior, de la vechi la nou, asigurând realizarea progresului într-un ritm rapid. o - socială = acțiune socială de transformare radicală calitativă a societății, prin care se realizează trecerea de la o formațiune inferioară la alta superioară; - culturală = proces de transformare radicală în domeniul ideologiei și culturii, care însoțește o revoluție socială. 2. - industrială = proces complex de transformare calitativă a bazei tehnice a producției; - tehnico-științifică = proces contemporan care determină schimbări radicale în domeniul forțelor de producție, prin dezvoltarea accelerată a științei și tehnicii, prin perfecționarea proceselor tehnologice. 3. (figurativ) schimbare profundă, radicală, într-un anumit domeniu; transformare bruscă și totală. II. 1. mișcare de rotație a unui corp ceresc în jurul altuia. 2. (matematica) mișcare de rotație a unui corp în jurul unei drepte fixe. 3. schimbare geologică a scoarței terestre. 4. (fiz.) mișcare a unui corp care parcurge o curbă fixă. ♢ mișcare de rotație completă a unei roți în jurul osiei sale. (< franceza revolution, limba latina revolutio, limba germana Revolution)


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 10 litere.
Fiind format din 10 litere, acest cuvant este de dimensiune mare.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "e"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.