DexDefinitie.com

Definitie Revoluție - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: RevolÚȚie, revolutii, substantiv feminin I.
1. (Fil.) Ansamblul transformarilor calitative profunde care cuprind fie un sistem in intregime, fie unul sau mai multe subsisteme ale acestuia.
2. Schimbare brusca si de obicei violenta a structurilor sociale, economice si politice ale unui regim dat.
3. (Popular) Rascoala, revolta.
4. Figurativ Schimbare, transformare radicala intr-un anumit domeniu. ♢ Revolutie industriala = procesul inlocuirii radicale a productiei manufacturiere (manuale) cu productia bazata pe masini. II.
1. Miscare periodica continua a unui corp avand ca traiectorie o curba inchisa. ♢ Perioada de revolutie = timpul necesar unui corp (ceresc) pentru a parcurge intreaga sa orbita.
2. (Geom.) Miscare de rotatie a unui corp in jurul unei drepte fixe. ♦ (Mec.) Rotatie completa a unei roti in jurul osiei sale. [Varianta: (invechit) Revolutiune substantiv feminin] – Din franceza Revolution, limba latina Revolutio, -onis, limba germana Revolution.
Varianta definitie 2: RevolÚȚie substantiv verifica cuvantul: rascoala, rasculare, razme-rita, razvratire, rebeliune, revolta.
Varianta definitie 3: Revolutie substantiv feminin (silabe -ti-e), art. revolutia (silabe -ti-a), g.-d. art. revolutiei; plural revolutii, art. revolutiile (silabe -ti-i-)
Varianta definitie 4: RevolÚȚie1 -i f. 1) Etapa a dezvoltarii in care se produc transformari sociale profunde in toate domeniile vietii. 2) filoz.
Actiune organizata si condusa de o clasa progresista (care antreneaza la lupta masele populare), avand adesea ca rezultat o schimbare radicala a vietii economice, sociale si politice. 3) Schimbare radicala intr-un domeniu de activitate (in stiinta, tehnica, arta etcetera). [G.-D. Revolutiei; Sil. -ti-e] /<fr. revolution, limba latina revolutio, -onis, limba germana Revolution
Varianta definitie 5: RevolÚȚie2 -i f. 1) astr.
Miscare completa de rotatie a unui corp ceresc in jurul altui corp ceresc. ♢ Perioada de - timp nece-sar unui corp ceresc pentru a parcurge in-treaga sa orbita. 2) geom.
Miscare de rotatie a unui corp care parcurge o curba inchisa. 3) tehnica Miscare completa a unui corp in jurul axei sale. [G.-D. Revolutiei; Sil. -ti-e] /<fr. revolution, limba latina revolutio, -onis, limba germana Revolution
Varianta definitie 6: RevolÚȚie substantiv feminin I.
1. Schimbare brusca, prin salt, a unui fenomen, care trece de la o stare calitativa veche la o stare calitativa noua, superioara.
2. Transformare radicala in raporturile social-economice si politice ale unei societati si care consta in trecerea puterii politice din mainile vechii clase dominante, in mainile unei clase noi, precum si in sfaramarea vechilor relatii de productie si instaurarea unor relatii de productie noi, corespunzatoare nivelului de dezvoltare a fortelor de productie.
3. (Figurat) Schimbare profunda, radicala, intr-un anumit domeniu; transformare brusca si totala. ♦ (În ideologia marxista) Revolutie culturala = parte componenta a revolutiei socialiste, cuprinzand schimbarile pe care aceasta le aduce in planul moral-spiritual. II.
1. Miscare periodica a unui corp ceresc; timpul in care un corp ceresc parcurge intreaga sa orbita.
2. (Geom.) Miscare de rotatie a unui corp in jurul unei drepte fixe.
3. Schimbare geologica a scoartei terestre.
4. (Fiz.) Miscare a unui corp care parcurge o curba fixa. ♦ Miscare de rotatie completa a unei roti in jurul osiei sale. [Genitiv -iei. / conform franceza revolution, limba latina revolutio].
Varianta definitie 7: RevolÚȚie substantiv feminin I.
1. (filozofie) etapa a dezvoltarii in care au loc transformari calitative profunde, schimbari radicale, esentiale, orientate de la inferior la superior, de la vechi la nou, asigurand realizarea progresului intr-un ritm rapid. o - sociala = actiune sociala de transformare radicala calitativa a societatii, prin care se realizeaza trecerea de la o formatiune inferioara la alta superioara; - culturala = proces de transformare radicala in domeniul ideologiei si culturii, care insoteste o revolutie sociala.
2. - industriala = proces complex de transformare calitativa a bazei tehnice a productiei; - tehnico-stiintifica = proces contemporan care determina schimbari radicale in domeniul fortelor de productie, prin dezvoltarea accelerata a stiintei si tehnicii, prin perfectionarea proceselor tehnologice.
3. (figurativ) schimbare profunda, radicala, intr-un anumit domeniu; transformare brusca si totala.
II.
1. miscare de rotatie a unui corp ceresc in jurul altuia.
2. (matematica) miscare de rotatie a unui corp in jurul unei drepte fixe.
3. schimbare geologica a scoartei terestre.
4. (fiz.) miscare a unui corp care parcurge o curba fixa. ♢ miscare de rotatie completa a unei roti in jurul osiei sale. (< franceza revolution, limba latina revolutio, limba germana Revolution)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 10 litere.
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.