Varianta definitie 1: RezÉrvĂ, rezerve, substantiv feminin
1. Cantitate de alimente, de obiecte, de bani, de materiale etcetera pusa deoparte si pastrata pentru a fi intrebuintata mai tarziu; depozit. ♦ (Ec. pol.) Rezerve de stat = cantitate de bunuri materiale dintre cele mai importante acumulate si centralizate cu scopul de a asigura continuitatea procesului de productie si necesitatile de consum ale populatiei, in cazul ivirii unor greutati neprevazute.
Rezerve interne = posibilitati existente intr-o intreprindere, a caror descoperire si folosire permit, fara investitii suplimentare mari, sa se realizeze caantitati sporite de produse. (Fin.) Rezerva-aur = cantitatea de aur pe care o pastreaza bancile de emisiune ca garantie pentru biletele de banca puse in circulatie si pentru lichidarea datoriilor catre alte tari, in cazul cand acestea nu pot fi achitate prin livrari de marfuri obisnuite.
Rezerva lichida = A) totalitatea mijloacelor banesti, existente sub orice forma, negrevate de nici o sarcina, disponibile la o banca, la o intreprindere etcetera; B) aurul disponibil in monede sau in lingouri, precum si valutele si devizele liber convertibile in aur, destinate operatiilor internationale.
Rezerva bugetara = parte din veniturile unui buget, constituita ca rezerva in scopul acoperirii unor cheltuieli neprevazute sau in cazul nerealizarii integrale a veniturilor. (Jur.) Rezerva succesorala (sau legala) = parte dintr-o avere succesorala de care testatorul nu poate dispune liber, fiind rezervata de drept unor anumiti mostenitori. (Fiziol.) Rezerva alcalina = cantitate de bicarbonat de sodiu din plasma, exprimata in cm3 de bioxid de carbon care se degajeaza din 100 ml de plasma la presiunea partiala a bioxidului de carbon de 40 mm mercur si la temperatura corpului. ♦ Cantitate de substante minerale utile pe care le contine un zacamant.
2. Camera de spital in care se interneaza un singur bolnav sau cel mult doi.
3. Parte din armata care nu se afla sub arme, formata din persoane care au satisfacut serviciul militar, si care este solicitata numai in caz de razboi sau de concentrare; trupe neangajate in lupta, pastrate pentru a interveni la nevoie. ♢ Ofiter de rezerva = ofiter care nu face parte din cadrele active ale armatei. ♦ Persoana, grup de persoane, obiect etcetera destinate sa ia locul altora in anumite conditii sau imprejurari. ♢ Locutiune adjectiv De rezerva = care poate inlocui, la nevoie, o piesa tehnica, un obiect, o persoana. ♦ Prin specializare: (Sport) Jucator care inlocuieste, la nevoie, pe unul dintre jucatorii tilulari angajati in competitie.
4. Obiectie, indoiala, lipsa de incredere. ♦ Locutiune adverb Fara rezerva = fara reticente; cu totul, in intregime.
Sub toate rezervele = fara nici o garantie.
Cu multa rezerva sau cu toata rezerva = cu indoiala, fara siguranta, fara a-si lua raspunderea pentru autenticitatea, veridicitatea,exactitatea sau oportunitatea unui fapt. ♦ Locutiune prep.
Sub rezerva... = cu conditia... ♦ (Jur.) Manifestare prin care un stat, devenit parte la un tratat, declara ca vrea sa excluda sau sa limiteze aplicarea anumitor clauze cuprinse in acest tratat, ori sa le atribuie un anumit inteles. ♦ Figurativ Prudenta, circumspectie; discretie; reticenta; prin extensiune raceala, indiferenta; jena. – Din franceza Reserve.
Varianta definitie 5: RezÉrvĂ -e f. 1) Totalitate de bunuri materiale puse la pastrare pentru a fi folosite in caz de nevoie. ♢ -e ale productiei posibili-tati neutilizate pentru sporirea productiei. -e interne posibilitati nefolosite de care dispune o intreprindere pentru sporirea productiei, fara investitii suplimentare. - de munca tineri din scolile polivalente care se pregatesc sa imbratiseze diverse specialitati. - de aur (sau --aur) fond centralizat de aur care se pas-treaza in bancile centrale sau in trezoreria unui stat. -e naturale cantitate de substante minerale utile aflate in scoarta terestra. - succesoriala parte dintr-o avere succesoriala de care testatarul nu poate dispune liber, fiind rezervata unor anumiti mostenitori. 2) Cate-gorie de cetateni care au satisfacut serviciul militar si care urmeaza a fi mobilizati in caz de razboi. Ofiter de -. 3) Unitate militara neangajata, care intervine in lupta in caz de necesitate. 4) Persoana sau obiect care poate fi folosit in caz de nevoie; disponibilitate. 5) Lipsa de incredere; neincredere; indoiala. A avea -e fata de cineva. ♢ Fara - (sau -e) in intregime; neconditionat. Cu multa - fara a garanta exactitatea si autenticitatea unui fapt. Sub -a ... cu conditia ... [G.-D. Rezervei] /<fr. reserve
Varianta definitie 6: RezÉrvĂ substantiv feminin
1. Cantitate (de bunuri) pusa deoparte pentru a fi folosita mai tarziu; depozit. ♢ Rezerva succesorala = parte dintr-o avere succesorala de care testatorul nu poate dispune liber, fiind rezervata de drept unor anumiti mostenitori. ♦ (Fig.; mai ales la plural) Posibilitati. ♢ Rezerve interne = totalitatea posibilitatilor existente intr-o intreprindere, a caror descoperire si folosire permit realizarea unor cantitati sporite de produse. ♦ Cantitate de substante minerale utile continute intr-un zacamant.
2. Camera de spital unde se interneaza un singur bolnav.
3. Parte din armata chemata sub arme numai in timp de razboi sau in mod exceptional in timp de pace; trupe neangajate in lupta, pastrate pentru a interveni la nevoie. ♦ (Sport) Jucator care poate inlocui la nevoie pe unul dintre jucatorii angajati in competitie.
4. Motiv de indoiala, obiectie. ♢ Fara rezerva = fara retinere, in intregime. ♦ (Figurat) Prudenta, cumpatare, masura; discretie; (prin extensiune) raceala, indiferenta, jena. [< franceza reserve < reserver – a pune deoparte].
Varianta definitie 7: RezÉrvĂ substantiv feminin
1. cantitate (de bunuri) pusa deoparte pentru a fi folosita mai tarziu; depozit. o (jur.) - succesorala (sau legala) = parte dintr-o avere succesorala de care testatorul nu poate dispune liber, rezervata de drept unor anumiti mostenitori. ♢ (fig.; plural) posibilitati. ♢ cantitate de substante minerale utile intr-un zacamant.
2. camera de spital unde se interneaza un singur bolnav.
3. parte din armata chemata sub arme numai in timp de razboi sau in mod exceptional in timp de pace; trupe neangajate in lupta, pastrate pentru a interveni la nevoie. ♢ (sport) jucator care poate inlocui la nevoie pe unul dintre jucatorii angajati in competitie.
4. motiv de indoiala, obiectie. o fara - = fara retinere, in intregime. ♢ (figurativ) prudenta, cumpatare, masura; discretie. (prin extensiune) raceala, indiferenta. (< franceza reserve)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "v"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.