Varianta definitie 1: RotaȚie, rotatii, substantiv feminin
1. Miscare in jurul unui punct fix sau al unei axe, in cursul careia fiecare punct al corpului care se misca ramane la distanta constanta de punctul fix sau de axa respectiva. ♦ Miscare de rotire a unui corp ceresc in jurul axei sale sau in jurul altui corp ceresc. ♢ Perioada de rotatie = interval de timp in care un corp ceresc executa o rotatie completa in jurul axei sale.
2. Schimb alternativ de persoane sau de echipe efectuat in cursul unei activitati pentru a asigura continuitatea muncii. ♢ Locutiune adverb Prin rotatie = cu schimbul, revenind pe rand.
3. Alternare sau succesiune metodica a culturilor agricole in timp, pe acelasi teren, in cadrul unui asolament, stabilite in functie de caracteristicile plantelor agricole, pentru a obtine recolte mari si a mentine fertilitatea solului.
4. (În sintagma) Rotatia capitalului = circuitul capitalului industrial, privit ca un proces care se repeta periodic.
Rotatia mijloacelor circulante = proces de schimbare succesiva, neintrerupta a formelor functionale pe care le imbraca mijloacele circulante in trecerea lor din sfera circulatiei. – Din franceza Rotation, limba latina Rotatio, limba germana Rotation.
Varianta definitie 2: RotaȚie substantiv
1. (TEHN., FIZ.) giratie. (Miscare de -.)
2. verifica cuvantul: turatie.
3. intoarcere, invarteala, invar-tire, invartit, invartitura, rasucire, rotire, rotit, (popular) rotitura, rotocol. (O - completa de 360 de grade.)
4. verifica cuvantul: alternare.
Varianta definitie 4: RotaȚie - i f. 1) Miscare a unui corp in jurul unui punct fix sau al unei axe; giratie. ♢ Prin - pe rand (in cerc inchis). 2) Alternare a culturilor agricole in cadrul unui asolament. 3) (in procesul unei activitati) Schimb alterna-tiv de persoane sau de echipe. [G.-D. Rotatiei; Sil. -ti-e] /<fr. rotation, limba germana Rotation
Varianta definitie 5: RotaȚie substantiv feminin
1. Miscare a unui corp in jurul unui punct fix sau al unei axe. ♦ Miscarea corpurilor ceresti in jurul axei proprii.
2. Fenomenul pe care il prezinta unele procese din natura si din societate de a se repeta; revenirea periodica a unui fapt reiesit din desfasurarea unui astfel de proces. ♢ Rotatia capitalului = procesul de repetare periodica a circuitului capitalului, a miscarii sale in sfera productiei si a circulatiei. ♦ Alternarea metodica pe acelasi teren a plantelor care se cultiva intr-un asolament.
3. Schimb de persoane sau de echipe efectuat in cursul unei activitati. [Gen -iei, varianta rotatiune substantiv feminin / conform franceza rotation, limba latina rotatio].
Varianta definitie 6: RotaȚie substantiv feminin
1. miscare a unui corp in jurul unui punct fix sau al unei axe.
2. (matematica) transformare biunivoca a planului sau a spatiului in el insusi determinata de un punct fix (centru) sau de o dreapta (axa), printr-o rotatie (1) pastrand unghiurile si distantele; rotor (2).
3. miscare a corpurilor ceresti in jurul axei proprii.
4. schimbare alternativa. o a capitalului = circuitul fondurilor de productie in sfera productiei si a circulatiei. ♢ alternare metodica pe acelasi teren a plantelor care se cultiva intr-un asolament. ♢ schimb alternativ de persoane sau de echipe in cursul unei activitati. (< franceza rotation, limba latina rotatio, limba germana Rotation)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.