Varianta definitie 1: ROȘU, -ie, rosii, adjectiv , substantiv I. Adjectiv
1. De culoarea sangelui. ♢ Oua rosii = oua vopsite (cu rosu sau, p. gener., cu alta culoare), traditionale la crestini de Pasti.
Pamant rosu = pamant de culoare rosiatica (intalnit mai ales in tinuturile mediteraneene).
2. Roscat, roscovan, aramiu.
3. De culoare rumena aprinsa. ♦ Îmbujorat la fata. ♦ (Despre ochi) Injectat, congestionat.
4. (Despre metale) Înrosit in foc; incandescent. ♦ ♢ Fier rosu = bucata de fier incandescent cu care se insemneaza animalele (odinioara si sclavii, ocnasii etcetera). II. Adjectiv Figurativ Comunist. ♢ Garzile rosii = detasamente de muncitori, organizate in Rusia in timpul Revolutiei din
1917. Iii. Substantiv neutru:
1. Una dintre culorile fundamentale ale spectrului luminii, situata in marginea acestuia dinspre lungimile de unda mari; culoarea sangelui. ♦ Locutiune adverb Pana la rosu = (despre metale) pana la starea de incandescenta. ♢ Expresie A vedea (sau a i se face cuiva) rosu (inaintea ochilor) = a se infuria, a se enerva foarte tare. ♦ (Concretizat) Vopsea rosie. ♢ (Chim.) Rosu de Congo = colorant organic de sinteza, care se prezinta ca o pulbere rosie (I 1), foarte usor solubila in apa, folosit in vopsitorie si ca indicator in chimia analitica.
2. Fard de culoare rosie (I 1) pentru obraz si buze; ruj.
3. Țesatura, panglica, broderie de culoare rosie (I 1).
4. Culoarea uneia dintre cartile de joc, in forma de inima rosie (I 1). IV. Substantiv masculin
1. Adept al comunismului. ♦ Porecla data de adversari membrilor aripii radicale a partidului liberal din Romania din a doua jumatate a secolului XIX.
2. (Înv.; la plural) Corp de trupa de calareti sau de pedestrasi in vechea armata a Moldovei, compus din boierii de tara (cu uniforma de culoare rosie); (si la singular) ostas din acest corp de trupa. V. S.f.
Patlagica rosie, verifica cuvantul: patlagica. VI. S.f. (În sintagmele) Rosie daneza = rasa de taurine obtinuta in Danemarca si crescuta pentru productia de lapte.
Rosie de stepa = rasa de taurine buna producatoare de lapte, adaptata la conditiile de stepa. [Varianta: (regional) Ros, -a adjectiv , substantiv neutru] – Limba Latina Roseus.
Varianta definitie 7: ROȘU1 n. 1) A saptea culoare a spectrului solar. ♢ A infierbanta (un metal) pana la - a infierbanta pana la starea de incandescenta. 2) Colorant de aceasta culoare. - de Congo. ♢ - de buze ruj. 3) (la jocul de carti) Semn distinctiv avand forma unei inimi. 4) Carte de joc marcata cu acest semn. Valet de -. ♢ De - se spune despre persoanele satene. 5): - de Purcari varietate de vin produs in localitatea Purcari din Republica Moldova. /<lat. roseus
Varianta definitie 8: ROȘU2 -ie (-ii) 1) Care este de culoarea sangelui; sangeriu. 2) Care are reflexe rosietice. ♢ Pieile -ii nume dat populatiei indigene din America de Nord. 3) (despre persoane) Care are fata rumena; aprins la fata; imbujorat. ♢ A se face - a se aprinde la fata (din anumite cauze); a se imbujora. 4) (despre metale) Care a fost incalzit foarte tare in foc. ♢ Fier - fier infierbantat puternic, cu care se insemneaza animalele. 5): (Rasa) -ie de stepa rasa de vite mari cornute, pentru lapte. 6) (despre ochi) În care este un aflux anormal de sange; injectat. /<lat. roseus
Varianta definitie 9: Rosu (rosie), adjectiv –
1. Aramiu, purpuriu. –
2. Închis, de culoarea vinului. –
3. Incandescent, incins, ca fierul. –
4. Încins la fata. –
5. (Înv.) De cupru. –
6. (Înv., secolul XIX) Apartinind partidului liberal. –
7. Comunist. –
8. (Argou) De aur. –
9. (Înv.) Soldat intr-un corp de cavalerie in Muntenia, secolul XVI-XVII. –
10. (Substantiv neutru:) Fard, dres. –
11. (Substantiv neutru:) Cupa la cartile de joc. – Varianta ros.
Mr. aros, megl. ros, istr. rois.
Limba Latina russus (Diez, I, 358; Tiktin), conform limba italiana rosso, sard. ruju, franceza roux, sp., port. rojo; sau, mai putin probabil din limba latina rǒseus (Puscariu 1475; REW 7378; Candrea).
Ambele solutii sint posibile, si rezultatul ar fi corect (pentru russus, conform cos; pentru rǒseus, conform cas); pledeaza in favoarea primei solutii identitatea semantica.
Derivat rosi (var. inrosi), verb (a face rosu; a deveni rosu; a se incinge; a vopsi oua de Pasti); roseala (var. rosala), substantiv feminin (roseata, culoarea rosie; spuzeala; vopsea rosie); roseata (var. rosata), substantiv feminin (culoarea rosie; pata rosie; erizipel); rosetea (var. rosatea, rosetica), substantiv feminin (crin-de-balta, Butomus umbrellatus); rosca, substantiv masculin (persoana cu par rosu sau cu fata roscata), cu sufix -ca, conform flisca, tusca; roscat, adjectiv (rosiu; rumen, roscovan); roscovan (var. roscodan, roscoban), adjectiv (rosiatic, rumen), conform riscov; rosiatic (varianta Moldoveneasca rosietic), adjectiv (rosiu); rosie, substantiv feminin (tomata), in loc de patlagica rosie; rosior, substantiv masculin (husar), conform rosu 9; rosioara, substantiv feminin (peste, Scardinius erythrophtalmus, Rhodeus amarus; filimica, Calendula officinalis; varietate de prune, mere si de struguri). – Din rom. provine rut. roša „capra cu par roscat”, mag. ros, roska (Candrea, Elemente, 400; Edelspacher 21).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.