Varianta definitie 1: RuȘina, rusinez, verb I.
1. Reflexiv A-i fi cuiva rusine, a se jena. ♦ A se simti stingherit, a se sfii.
2. Tranzitiv A face ca cineva sa se simta jenat, incurcat; a face de batjocura. ♦ (Înv. si popular) A necinsti, a dezonora. – Din Rusine.
Varianta definitie 4: Rusina verb, indicativ prezent 1 singular rusinez, 3 singular si plural rusineaza
Varianta definitie 5: A ruȘina-ez tranzitiv 1) A face sa se rusineze. 2) inv.
A face de rusine; a acoperi de rusine; a necinsti; a dezonora. /Din rusine
Varianta definitie 6: A se ruȘina ma -ez intranzitiv A fi cuprins de rusine; a fi lipsit de indrazneala; a se jena; a se sfii; a se intimida; a se stingheri; a se stanjeni. /Din rusine
Varianta definitie 7: RuȘina, rusinez, verb I. - (din rosi + sufix expresiv -ina, ca si la clati > clatina, tampi > (in)tampina, hatai > hatana sau impopota > impopotona, pare cea mai buna explicatie; celelalte ipoteze obisnuiesc sa se bazeze pe rusine, reducandu-se la un limba latina *rosīnus = roz, limba latina *russiōnem ori *rossiōnem sau la *rusiciune (< rosi))
Varianta definitie 8: RuȘina, rusinez, verb I. -
2. Tranzitiv fact. - ♦ (Învechit si arhaizant) A face ca cineva sa se simta jenat, incurcat; a face de batjocura.
Se adusera toti vracii... ramasera insa Rusinati, care n-avura ce-i face. – Na, c-a spart ghergheful! Ei, da m-ai Rusinat urat, mai badeo.
Varianta definitie 9: Rusina (rusinez, rusinat), verb –
1. A se sfii, a se simti incurcat. –
2. A se umple de rusine, a-i fi rusine. –
3. A umili, a injosi. – Mr. arusnedz.
De la rosi „a face pe cineva sa devina rosu” cu sufix expresiv -ina, ca clati › clatina, timpi › (in)timpina, hitii › hitina, impopota › impopotona etcetera Aceasta explicatie a fost data de Spitzer, BL, XIV, 49, si pare cea mai buna.
Celelalte ipoteze se bazeaza de obicei pe rusine, care trimit la un limba latina *rosῑnus „trandafiriu” (Puscariu 1488; REW 7382); la limba latina *russiōnem (Pascu, I, 43; Pascu, Beiträge, 12), sau *rosiōnem (Candrea); sau la *rusiciune, de la rosi (Tiktin).
Derivat rusine (mr. ar(u)sine, megl. rusoni, istr. rusire), substantiv feminin (sfiala, timiditate; jena; ocara, batjocura; dezonoare, umilinta); rusinat, adjectiv (jenat; umilit); nerusinat, adjectiv (fara rusine); nerusinare, substantiv feminin (impudoare, necuviinta); rusinator, adjectiv (rusinos); rusinos, adjectiv (sfios); nerusinos, adjectiv (invechit, obraznic).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.