Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Rușina
1 * Cuvantul cu diacritice: rușiná
Cuvantul fara diacritice: rusina
Definitie: RUȘINA,rușinez, verb I. 1. Reflexiv A-i fi cuiva rușine, a se jena. ♦ A se simți stingherit, a se sfii. 2. Tranzitiv A face ca cineva să se simtă jenat, încurcat; a face de batjocură. ♦ (Înv. și popular) A necinsti, a dezonora. – Din rușine.
2 * Cuvantul cu diacritice: rușiná
Cuvantul fara diacritice: rusina
Definitie: RUȘINA verb verifica cuvantul: sfii.
3 * Cuvantul cu diacritice: rușiná
Cuvantul fara diacritice: rusina
4 * Cuvantul cu diacritice: rușiná
Cuvantul fara diacritice: rusina
Definitie: rușina verb, indicativ prezent 1 singular rușinez, 3 singular și plural rușinează
5 * Cuvantul cu diacritice: a rușiná-éz
Cuvantul fara diacritice: rusina
Definitie: A RUȘINA-eztranzitiv 1) A face să se rușineze. 2) înv. A face de rușine; a acoperi de rușine; a necinsti; a dezonora. /Din rușine
6 * Cuvantul cu diacritice: a se rușiná mă -éz
Cuvantul fara diacritice: rusina
Definitie: A SE RUȘINA mă -ezintranzitiv A fi cuprins de rușine; a fi lipsit de îndrăzneală; a se jena; a se sfii; a se intimida; a se stingheri; a se stânjeni. /Din rușine
7 * Cuvantul cu diacritice: rușiná
Cuvantul fara diacritice: rusina
Definitie: RUȘINA,rușinez, verb I. - (din roși + sufix expresiv -ina, ca și la clăti > clătina, tâmpi > (în)tâmpina, hâțâi > hâțâna sau împopoța > împopoțona, pare cea mai bună explicație; celelalte ipoteze obișnuiesc să se bazeze pe rușine, reducându-se la un limba latina rosīnus = roz, limba latina russiōnem ori rossiōnem sau la rușiciune (< roși))
8 * Cuvantul cu diacritice: rușiná
Cuvantul fara diacritice: rusina
Definitie: RUȘINA,rușinez, verb I. - 2. Tranzitiv fact. - ♦ (Învechit și arhaizant) A face ca cineva să se simtă jenat, încurcat; a face de batjocură. Se aduseră toți vracii... rămaseră însă rușinați, care n-avură ce-i face. – Na, c-a spart ghergheful Ei, da m-ai rușinat urât, măi badeo.
9 * Cuvantul cu diacritice: rușiná rușinéz rușinát
Cuvantul fara diacritice: rusina
Definitie: rușina (rușinez, rușinat), verb – 1. A se sfii, a se simți încurcat. – 2. A se umple de rușine, a-i fi rușine. – 3. A umili, a înjosi. – Mr. arușnedz. De la roși „a face pe cineva să devină roșu” cu sufix expresiv -ina, ca clăti › clătina,tîmpi › (în)tîmpina, hîțîi › hîțîna, împopoța › împopoțona etcetera Această explicație a fost dată de Spitzer, BL, XIV, 49, și pare cea mai bună. Celelalte ipoteze se bazează de obicei pe rușine, care trimit la un limba latina rosῑnus „trandafiriu” (Pușcariu 1488; REW 7382); la limba latina russiōnem (Pascu, I, 43; Pascu, Beitrage, 12), sau rosiōnem (Candrea); sau la rușiciune, de la roși (Tiktin). Derivat rușine (mr. ar(u)șine, megl. rușoni, istr. rușire), substantiv feminin (sfială, timiditate; jenă; ocară, batjocură; dezonoare, umilință); rușinat, adjectiv (jenat; umilit); nerușinat, adjectiv (fără rușine); nerușinare, substantiv feminin (impudoare, necuviință); rușinător, adjectiv (rușinos); rușinos, adjectiv (sfios); nerușinos, adjectiv (învechit, obraznic).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere.
Fiind format din 7 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.