Varianta definitie 1: RUȘiNE substantiv feminin
1. Sentiment penibil de sfiala, de jena provocat de un insucces sau de o greseala. ♢ Locutiune adjectiv si adverb Fara rusine = fara jena, cu obraznicie. ♢ Expresie A muri de rusine sau a-i plesni cuiva obrazul de rusine, se spune cand cineva se simte foarte rusinat.
N-ai (sau n-are) rusine sau nu-ti (sau nu-i, nu le etcetera) e rusine (obrazului), se spune cuiva lipsit de bun-simt, obraznic, nesimtit, nerusinat.
2. Rezerva, modestie, retinere. ♦ Timiditate, sfiiciune.
3. Ocara, batjocura, ofensa. ♢ Expresie A fi (sau a ramane, a se da, a se face sau a da pe cineva) de rusine sau a face cuiva rusine = a (se) face de ras, a ajunge (sau a pune pe cineva) intr-o situatie penibila.
4. Motiv de a se simti rusinat; necinste, dezonoare, umilinta. ♢ Expresie A pati (o sau vreo) rusine = a ajunge de ocara sau de batjocura, a suferi un lucru umilitor. (E) rusine sau (e) mai mare rusinea = (e) nepotrivit, necorespunzator, rusinos.
A fi rusinea cuiva = a fi om de nimic, de ale carui fapte cineva se rusineaza, a fi cauza dezonoarei cuiva.
5. (Popular) Denumire a organului genital la om si la animale. ♢ Compus: rusinea-fetei = numele a doua plante erbacee din familia umbeliferelor, cu tulpina acoperita de peri rigizi, cu flori albe sau trandafirii, dispuse in mici umbele; morcov salbatic (Daucus carota si silvestris). – Conform: limba latina r o s e u s.
Varianta definitie 5: RUȘiNE -i f. 1) Senzatie sau sentiment de neplacere, amestecata cu jena, cauzate de o situatie penibila. ♢ A-i fi (sau A avea) - a se rusina. A nu avea (nici un pic de) - se spune despre un om obraznic, lipsit de bun-simt. A muri (sau A intra in pamant, a-i plesni cuiva obrazul) de - a se simti foarte rusinat. Nu ti-e - (obrazului sau La obraz), sa-ti fie - se spune pentru a mustra pe cel care a savarsit o fapta reprobabila. 2) Sentiment de decenta in relatiile sociale; rezerva in comportare, determinata de buna-cuviinta; pudoare. ♢ Fara - in mod obraznic. Cu - cu modestie; cu sfiala. 3) Situatie injositoare, umilitoare; necinste; dezonoare. ♢ A se face (sau A se da) de - a se compromite. A face (sau A da) de - (pe cineva sau Ceva) a submina cinstea (cuiva sau a ceva). Ce -! se spune cand se creeaza o situatie care dezonoreaza in mod grav pe cineva. (E) mai mare -ea este ceva (foarte) rusinos. A pati o - a) a ajunge intr-o situatie umilitoare, dezonoranta; b) a nu izbuti in ceva. A fi -ea cuiva se spune despre un om netrebnic, care dezonoreaza pe altii. [G.-D. Rusinii] /conform limba latina roseus
Varianta definitie 6: RUȘiNE substantiv feminin -
3. - ♢ E x p r.
A fi (sau a ramane, a se da, a se face sau a da, a face pe cineva) de rusine - ♢ A da cinstea pe rusine verifica cuvantul: c i n s t e.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.