Varianta definitie 1: RẤDE, rad, verb III.
Intranzitiv
1. A-si manifesta veselia sau satisfactia printr-o miscare caracteristica a fetei si a gurii, scotand in acelasi timp sunete specifice, succesive si nearticulate. ♢ Expresie A rade (sau, rar a-si rade) in barba (sau pe sub mustata) = a rade retinut, pe ascuns. (Rar) A rade galben = a rade fals, silit (prefacandu-se ca se bucura).
A rade (cuiva) in nas (sau in fata, in obraz) = a sfida pe cineva; a-si bate joc de cineva care este de fata.
2. A se distra; a se amuza, a face haz de ceva. ♦ A fi multumit, vesel, fericit; a se bucura. ♦ (Cu determinari in dativ sau introduse prin prep. „la”) A arata cuiva simpatie, surazandu-i. ♦ (Despre soarta, noroc) A-i fi cuiva favorabil, prielnic.
3. A-si bate joc de cineva sau de ceva; a face haz, a se amuza pe socoteala cuiva sau a ceva; a lua in ras. ♢ Expresie Rad (sau ar rade) si cainii (sau si curcile, ciorile) de cineva, se zice despre cineva care s-a facut de rusine, s-a compromis. ♦ A nu tine seama de ceva; a nesocoti, a desconsidera, a dispretui. – Limba Latina Ridere.
Varianta definitie 2: A rade antonim: a plange
Varianta definitie 3: RÂDE verb
1. a se amuza, a se desfata, a se dispune, a se distra, a se inveseli, a petrece, a se veseli, (invechit) a se distrage, a se eglendisi, a libovi. (Beau si -.)
2. (prin Banat) a(-si) tartai, (invechit) a(-si) madari, a(-si) ranji. (De ce - de el?)
Varianta definitie 4: Rade verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural rad, 1 plural radem, perf. substantiv 1 singular rasei, 1 plural raseram; conj. prezent 3 singular si plural rada; part. ras
Varianta definitie 5: A RÂDE rad intranzitiv 1) A-si exprima buna dispozitie prin ras. - cu pofta. ♢ - in barba (sau Pe sub mustata) a rade abia observat. - in pumni a rade pe ascuns. - cu hohote (sau Cu lacrimi) a rade foarte tare. A-i - cuiva inima a simti o mare bucurie. A-i - cuiva norocul (sau Soarta) a i se deschide cuiva o perspectiva luminoasa, promitatoare. 2) A-si bate joc (de cineva sau de ceva). ♢ - cuiva in nas (sau In fata, in obraz) a sfida fatis pe cineva. Rade harb de oala sparta (sau Rade ruptul de carpit) se spune despre cineva, care critica pe altul pentru un cusur, pe care il are el insusi. Rad si cainii (sau Ciorile, curcile etc.) De cineva se spune despre cineva care a ajuns de rasul tuturor. - de cineva (sau De ceva) a lua in ras pe cineva (sau ceva). /<lat. ridere
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.