DexDefinitie.com

Definitie Rămane - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: RĂMẤNE, ramấn, verb III.
1. Intranzitiv (Despre fiinte) A sta pe loc, a nu schimba sau a nu parasi locul sau localitatea unde se afla; (despre lucruri) a fi lasat pe loc, a nu fi dus din locul in care se gaseste. ♢ Expresie Ramai cu bine (sau sanatos, in pace), formula de salut adresata de cei care pleaca celor care raman.
A-i ramane cuiva inima sau ochii la ceva (sau la cineva) sau a-i ramane cuiva ceva (sau cineva) la inima = a-i placea cuiva foarte mult un lucru sau o persoana.
Sa ramana intre noi, se spune ca indemn pentru discretie, pentru pastrarea unui secret. ♦ A se opri la cineva sau intr-un loc. ♦ A lasa in urma.
Humulestii raman la stanga. ♦ (Urmat adesea de determinarea „in urma”) A se lasa sau a fi intrecut de altii; (despre ceas) a marca timpul cu intarziere. ♢ Expresie (Popular) A ramane de ceva (sau de cineva) = a se razleti de o ceata, de o tovarasie, a nu mai prinde un vehicul care pleaca. (Regional) A ramane de cineva = a supravietui celui care trebuie sa-l sustina, sa-l ingrijeasca. ♦ A muri (pe un camp de lupta). ♢ Expresie (Familiar) A-i ramane cuiva oasele (sau ciolanele) undeva = a nu se mai putea intoarce din locuri indepartate; a muri. ♦ A sta mereu intr-un loc; prin extensiune a nu se desparti de un obiect, de o parere, de o atitudine; a sta neclintit. ♢ Expresie A ramane pe drumuri (sau de darvala)= a-si pierde mijloacele de existenta, a saraci.
2. Intranzitiv A fi, a se gasi sau a ajunge intr-un anumit loc sau intr-o anumita situatie; a se opri intr-o anumita atitudine, a se mentine sub un anumit aspect. ♢ Expresie A ramane numai cu... = a nu mai avea decat...
A ramane pe ganduri = a medita, a reflecta.
A ramane de minciuna = a se dovedi mincinos.
A ramane balta = a fi intrerupt, neterminat, nerezolvat.
A ramane pe mana cuiva = a ajunge, a fi la cheremul cuiva.
A ramane de rusine = a se face de ras.
A ramane ars (sau oparit, fript), se spune cand cineva pierde cu totul puterea de a se stapani in fata unei situatii.
A ramane bun platit, se zice cand nu se mai poate reveni asupra unei plati considerate de una dintre parti ca insuficienta sau gresit calculata.
A ramane grea = a fi insarcinata.
A ramas inteles sau ramanem intelesi, se spune ca incheiere a unei discutii, dupa ce sa ajuns la un acord. (Popular) A ramane (tot) pe a (cuiva) = a se hotari un lucru dupa vointa cuiva, renuntandu-se la punctele de vedere ale celorlalti. (Rar) A-i ramane cuiva pe brate = a ajunge in sarcina cuiva.
Cum ramane (cu)...? = ce se intampla (cu)...? ce hotarare luam in privinta...?
3. Intranzitiv A continua sa existe, a pastra aceeasi stare, a dainui, a nu se schimba. ♢ Expresie A ramane cu zile = a continua sa traiasca, a scapa cu viata, a fi lasat in viata. ♦ A se pastra, a se mentine in constiinta oamenilor prin valoarea pe care o reprezinta. ♦ A supravietui. ♦ A se afla, a ajunge, a trece in posesiunea cuiva.
4. Intranzitiv A se mentine ca un rest dupa consumarea partii cu care forma un tot; a prisosi. ♢ Expresie Mult a fost, putin a ramas, se spune, ca incurajare, cand dintr-un lucru greu s-a efectuat cea mai mare parte.
A nu-i (mai) ramane cuiva decat sa... = a nu se gasi pentru cineva alta solutie decat sa...
A ramane pentru alta data = a se amana pentru o data ulterioara.
Nu mai ramane (nici o) indoiala = exista siguranta ca...
Nu (mai) ramane vorba sau mai ramane vorba ? = e sigur, nu mai e de discutat.
5. Tranzitiv (Reg.; in legatura cu o actiune de intrecere, de concurenta etcetera) A lasa pe cineva in urma; a-l intrece, a-l bate, a-l invinge. [Perf.s. ramasei, part. ramas. – Varianta: Ramanea verb II] – Limba Latina Remanere.
Varianta definitie 2: RĂMÂNE verb verifica cuvantul: bate, birui, infrange, intrece, invinge.
Varianta definitie 3: RĂMÂNE verb
1. verifica cuvantul: zabovi.
2. a sta. (- cu noi la masa.)
3. verifica cuvantul: supravietui.
4. (Transilvania si Banat) a udi. (Au fost noua, au - opt.)
5. verifica cuvantul: dainui.
6. verifica cuvantul: fixa.
7. verifica cuvantul: alege.
8. verifica cuvantul: prisosi.
Varianta definitie 4: Ramane verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural raman, 1 plural ramanem, perf. substantiv 1 singular ramasei, 1 plural ramaseram; conj. prezent 3 singular si plural ramana; ger. ramanand; part. ramas
Varianta definitie 5: A RĂMÂNE raman intranzitiv 1) A continua sa stea pe loc. ♢ Ramai cu bine (sau Sanatos), Ramaneti cu bine (sau Sanatosi) formula de salut adresata cuiva la despartire. A-i - cuiva ochii (sau Inima) La ceva (sau La cineva) a-i placea cuiva extrem de mult ceva (sau cineva). Sa ramana intre noi se spune pentru a pastra in secret cele auzite. - Pe campul de lupta a muri in razboi. A-i - cuiva oasele (sau Ciolanele) Pe undeva a muri undeva. 2) (urmat, de obicei, de complinirea In urma) A fi depasit intr-o actiune. ♢ - mai prejos a fi pus in stare de inferioritate. 3) A continua sa existe; a dainui; a starui; a dura; a persista. - in memorie. 4) A ajunge intr-o anumita situatie; a se mentine intr-o stare oarecare. - orfan. ♢ - repetent a nu trece in clasa urmatoare. - cu zile a scapa cu viata; a supravietui. - (dus) pe ganduri a se gandi indelung. - de rusine (sau De ocara) a se face de ras. - grea (sau Ingreunata, insarcinata) a deveni gravida; a concepe. - de pomina a se pastra inca multa vreme in amintire. Cum ramane? ce hotaram? - cu gura cascata a fi foarte mirat. A ramas (tot) pe a mea (a ta, a lui etcetera) s-a intamplat asa cum am presupus eu (tu, el etcetera). - pe mana cuiva a ajunge in stapanirea cuiva. - litera moarta a nu avea nici o valoare. 5) A constitui un rest de la ceva. A ramas timp. ♢ Mult a fost, putin a ramas se spune ca o constatare, ca ceea ce a fost mai greu s-a facut. Nu mai - (nici o) indoiala este sigur. /<lat. remanere

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.