DexDefinitie.com

Definitie Răscoli - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: RĂscoli, (I 1, II) rascolesc, (I 2) rascol, verb IV. I.
1. Tranzitiv si instranzitiv A face dezordine cautand pe cineva sau ceva, a cerceta cu de-amanuntul; a scotoci. ♦ Tranzitiv A scormoni focul, jeraticul pentru a-l inviora. ♦ Tranzitiv A scurma, a racai pamantul; prin extensiune a ara. ♦ Tranzitiv A starni praful, valurile etcetera ♦ Tranzitiv A face sa devina acut; a reactiva. ♦ Tranzitiv A tulbura.
2. Tranzitiv A face sa se razvrateasca, sa se revolte; a agita. II. Tranzitiv (Popular) A desface toamna stana, alegand oile dupa fiecare proprietar in parte. – Din limba slava (veche) Raskoliti.
Varianta definitie 2: RĂscoli verb verifica cuvantul: rascula, razvrati, revolta, ridica.
Varianta definitie 3: RĂscoli verb
1. verifica cuvantul: cauta.
2. verifica cuvantul: deranja.
3. verifica cuvantul: starni.
4. verifica cuvantul: scormoni. *
5. (PĂSTORIT) (regional) a ravasi. (A - stana, toamna.)
6. verifica cuvantul: tulbura.
Varianta definitie 4: Rascoli verb (a scotoci, a enerva, a desface stana) indicativ prezent 1 singular si 3 plural rascolesc, imperfect 3 singular rascolea; conj. prezent 3 singular si plural rascoleasca; (a agita) indicativ prezent 3 singular rascoala /rascoleste; conj. prezent 3 singular si plural rascoale /rascoleasca
Varianta definitie 5: A rĂscoli -esc tranz. 1) (lucruri) A intoarce in dezordine cautand; a ravasi. 2) (focul, jaraticul) A amesteca facand sa arda mai tare; a scormoni. 3) figurat (sentimente, amintiri etcetera) A face sa reinvie (producand durere sufleteasca); a scormoni. - sufletul. 4) (straturi de deasupra) A da la o parte (cautand ceva si patrunzand in adancime). 5) A pune in miscare. - praful cu picioarele. 6) figurat A supune unor emotii puternice; a tulbura; a ravasi. 7) rar A face sa se revolte. /<sl. rascoliti
Varianta definitie 6: Rascoli (rascolesc, rascolit), verb –
1. A scormoni, a scotoci, a ravasi. –
2. A iscodi, a cauta. –
3. A desparti oile care apartin la diferiti proprietari. –
4. A (se) rascula, a (se) revolta.
Sl. raskoliti „a desparti” (Miklosich, Slaw.
Elem., 42; Tiktin; Conev 70). – Derivat rascol, substantiv neutru (despartirea oilor dupa apartenenta lor; cusca pentru pasari de curte; vas de scos apa dintr-o ambarcatie; bara de lemn care uneste loitrele carului), din limba slava (veche) raskolŭ „despartire”; rascoala, substantiv feminin (rebeliune, razvratire; tumult, dezordine), din limba slava (veche) raskola „schisma”, considerindu-se schisma drept rebeliune (dupa Tiktin deverbal de la rascoli); rascolnic, substantiv masculin (schismatic rus), din limba rusa raskolĭnik; rascolitor, adjectiv (agitator, nelinistit).
În semantismul lui rascoli pare sa fi intervenit o contaminare, usor de inteles, cu rascula „a se revolta”; rascoala „revolta” coincide cu rascoala „el se rascoala”.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.