Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Răscoli
1 * Cuvantul cu diacritice: răscolí
Cuvantul fara diacritice: rascoli
Definitie: RĂSCOLI, (I 1, II) răscolesc, (I 2) răscol, verb IV. I. 1. Tranzitiv și instranzitiv A face dezordine căutând pe cineva sau ceva, a cerceta cu de-amănuntul; a scotoci. ♦ Tranzitiv A scormoni focul, jeraticul pentru a-l înviora. ♦ Tranzitiv A scurma, a râcâi pământul; prin extensiune a ara. ♦ Tranzitiv A stârni praful, valurile etcetera ♦ Tranzitiv A face să devină acut; a reactiva. ♦ Tranzitiv A tulbura. 2. Tranzitiv A face să se răzvrătească, să se revolte; a agita. II. Tranzitiv (Popular) A desface toamna stâna, alegând oile după fiecare proprietar în parte. – Din limba slava (veche) raskoliti.
2 * Cuvantul cu diacritice: răscolí
Cuvantul fara diacritice: rascoli
4 * Cuvantul cu diacritice: răscolí
Cuvantul fara diacritice: rascoli
Definitie: răscoli verb (a scotoci, a enerva, a desface stâna) indicativ prezent 1 singular și 3 plural răscolesc, imperfect 3 singular răscolea; conj. prezent 3 singular și plural răscolească; (a agita) indicativ prezent 3 singular răscoală /răscolește; conj. prezent 3 singular și plural răscoale /răscolească
5 * Cuvantul cu diacritice: a răscolí -ésc
Cuvantul fara diacritice: rascoli
Definitie: A RĂSCOLI -esctranz. 1) (lucruri) A întoarce în dezordine căutând; a răvăși. 2) (focul, jăraticul) A amesteca făcând să ardă mai tare; a scormoni. 3) figurat (sentimente, amintiri etcetera) A face să reînvie (producând durere sufletească); a scormoni. - sufletul. 4) (straturi de deasupra) A da la o parte (căutând ceva și pătrunzând în adâncime). 5) A pune în mișcare. - praful cu picioarele. 6) figurat A supune unor emoții puternice; a tulbura; a răvăși. 7) rar A face să se revolte. limba slava (veche) rascoliti
6 * Cuvantul cu diacritice: răscolí răscolésc răscolít
Cuvantul fara diacritice: rascoli
Definitie: răscoli (răscolesc, răscolit), verb – 1. A scormoni, a scotoci, a răvăși. – 2. A iscodi, a căuta. – 3. A despărți oile care aparțin la diferiți proprietari. – 4. A (se) răscula, a (se) revolta. Sl. raskoliti „a despărți” (Miklosich, Slaw. Elem., 42; Tiktin; Conev 70). – Derivat răscol, substantiv neutru (despărțirea oilor după apartenența lor; cușcă pentru păsări de curte; vas de scos apa dintr-o ambarcație; bară de lemn care unește loitrele carului), din limba slava (veche) raskolŭ „despărțire”; răscoală, substantiv feminin (rebeliune, răzvrătire; tumult, dezordine), din limba slava (veche) raskola „schismă”, considerîndu-se schisma drept rebeliune (după Tiktin deverbal de la răscoli); rascolnic, substantiv masculin (schismatic rus), din limba rusa raskolĭnik; răscolitor, adjectiv (agitator, neliniștit). În semantismul lui răscoli pare să fi intervenit o contaminare, ușor de înțeles, cu răscula „a se revolta”; răscoală „revoltă” coincide cu răscoală „el se răscoală”.
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere.
Fiind format din 8 litere, acest cuvant este de dimensiune mare. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.