DexDefinitie.com

Definitie Răsări - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: RĂSĂRi, rasar, verb IV.
Intranzitiv
1. (Despre astri; la pers. 3) A aparea pe cer, a se ivi la orizont.
2. (Despre plante; la pers. 3; adesea figurativ) A incolti, a iesi din pamant. ♢ Expresie (Glumet) Seamana dar nu rasare, se spune pentru a respinge afirmatia cuiva despre asemanarea dintre doua lucruri sau doua persoane.
A rasari ca ciupercile (dupa ploaie) = a se inmulti peste masura, a aparea in numar mare. ♦ Figurativ (Rar, despre oameni) A lua fiinta, a se naste.
3. A se ivi (din departare), a aparea (pe neasteptate). ♢ Expresie (Tranzitiv) A-i rasari (cuiva ceva) in minte = a-si aminti deodata ceva; a i se nazari.
4. A iesi in evidenta, a se ridica deasupra celor dimprejur.
5. (Despre copii) A creste. ♦ (Reg.; despre aluat) A dospi.
6. (Înv.) A se ridica, a sari brusc (in picioare); a tresari. ♦ Figurativ A interveni brusc intr-o discutie. – Limba Latina *resalire.
Varianta definitie 2: A rasari antonim: a apune, a asfinti, a muri, a scapata
Varianta definitie 3: RĂSĂRi verb verifica cuvantul: creste, dospi.
Varianta definitie 4: RĂSĂRi verb
1. a aparea, a se arata, a se ivi, a se ridica. (A - luna.)
2. verifica cuvantul: germina.
3. verifica cuvantul: inalta.
Varianta definitie 5: Rasari verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural rasar, 2 singular rasari, imperfect 3 singular rasarea; conj. prezent 3 singular si plural rasara
Varianta definitie 6: A RĂSĂRi rasar intranzitiv 1) (despre plante) A iesi din pamant (dupa incoltire); a aparea. ♢ - ca ciupercile (dupa ploaie) a aparea repede si in numar mare. Seamana, dar nu rasare se spune despre lucruri sau despre persoane intre care nu este nici o asemanare. 2) (despre astri) A se ridica deasupra orizontului. 3) figurat A-si face brusc aparitia; a se arata; a se isca; a se ivi. - ca din pamant. 4) figurativ A lua nastere; a-si lua inceputul; a aparea. Rasar orase noi. 5) (despre copii) A creste in inaltime; a deveni mai inalt; a se salta. 6) pop.
A se ridica in picioare (cu repeziciune). ♢ - din somn a tresari. 7) rar (despre aluat) A creste in timpul dospirii. /<lat. resalire
Varianta definitie 7: RĂSĂRi/T1 -ta (-ti, -te) 1) v. A RĂSĂRI. ♢ Mai - a) mai crescut; mai inalt; b) mai ager la minte; mai dezghetat. 2) Care este mai de seama, mai important. /v. a rasari
Varianta definitie 8: Rasari (rasar, rasarit), verb –
1. A incolti, a miji, a creste (o planta, parul, coarnele etcetera). –
2. A iesi stelele si luna. –
3. A-si croi drum, a se arata. –
4. A se dezvolta, a creste (desprec copii). –
5. A se ivi, a se arata pe neasteptate. –
6. A se trezi speriat. –
7. A-i trece prin cap. –
8. (Familiar) A se asemana, a avea asemanare. – Mr. arsar, arsarire, megl. rasar, rasariri.
Limba Latina *resalĭre (Puscariu 1440; REW 7540; Densusianu, GS, II, 322), conform limba italiana risalire, sp. resalir, port. resair.
Sensul 8 se explica prin expresia glumeata seamana, dar nu rasare, in care intra in joc cele doua sensuri ale lui seamana „este asemanator” si „a pune saminta in pamint”. – Derivat rasarit, substantiv neutru (ivirea soarelui; Levant, Est); rasarita, substantiv feminin (invechit, aparitia soarelui); rasaritean, adjectiv (oriental); rasaritura, substantiv feminin (tresarire). – Conform: sari.

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.