Varianta definitie 1: RĂTĂCi, ratacesc, verb IV.
1. Reflexiv A pierde drumul, a gresi directia, a nu mai sti unde se afla. ♦ A se pierde de cineva; a se razleti. ♦ instranzitiv A umbla de ici-colo cautand drumul, incercand sa iasa la liman, sa se orienteze, sa ajunga la tinta.
2. Intranzitiv A pribegi, a hoinari, a colinda. ♦ Reflexiv A se aseza intr-un loc strain; a se aciua, a se pripasi.
3. Tranzitiv A nu mai sti unde a fost pus sau unde se gaseste cineva sau ceva; a pierde. ♦ Reflexiv A ajunge, a se afla intr-un loc unde nu se astepta nimeni sa se afle. – Din limba latina *erraticire (= *erraticare < erraticus).
Varianta definitie 2: RĂTĂCi verb
1. a gresi, a incurca, a pierde. (A - poteca.)
2. a gresi, (invechit) a sminti. (A - drumul spre casa.)
3. a se pierde, (regional) a se zahatui, a se zarasti. (S-a - in padure.)
4. verifica cuvantul: razleti.
5. verifica cuvantul: pierde.
6. verifica cuvantul: hoinari.
7. verifica cuvantul: hoinari.
Varianta definitie 4: Rataci verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural ratacesc, imperfect 3 singular ratacea; conj. prezent 3 singular si plural rataceasca
Varianta definitie 5: A RĂTĂCi -esc 1. intranz. 1) A umbla cautand drumul. 2) A merge din loc in loc fara un scop precis; a umbla; a hoinari; a vagabonda.
2. tranzitiv 1) (obiecte) A incurca printre altele de acelasi fel, nestiind unde se afla. - o carte. 2) A merge pe o alta cale decat cea dorita; a nu gasi calea dorita. /conform limba latina erraticus
Varianta definitie 6: A SE RĂTĂCi ma -esc intranz. 1) A pierde drumul, indreptandu-se in alta directie. S-a -it in padure. 2) A se pierde, indepartan-du-se (de cineva). 3) figurat A se abate de la calea cea dreapta. /conform limba latina erraticus
Varianta definitie 7: Rataci (ratacesc, ratacit), verb –
1. A pierde; a razleti. –
2. A gresi drumul, a se abate din cale. –
3. A instraina, a aliena. –
4. A hoinari, a vagabonda.
Origine indoielnica, dar probabil expresiva, cum o arata sufix -ci.
Trebuie sa tina de familia expresiva a lui racan, conform ratacanie.
Derivat din limba latina errātĭcus (Puscariu 1450; REW 2905; Tiktin; Candrea) sau *errātĭcāre (Puscariu, Dimin., 141) este neconvingatoare. – Derivat rataceala, substantiv feminin (pierdere a drumului); ratacitor, adjectiv (hoinar, pribeag).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "r" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.