Varianta definitie 1: ScarĂ, scari, substantiv feminin I.
1. Obiect (de lemn, de fier, de franghie etcetera) alcatuit din doua parti laterale lungi si paralele, unite prin piese paralele asezate transversal la distante egale si servind pentru a urca si a cobori la alt nivel. ♢ Scara de pisica = scara flexibila formata din doua parame care sustin trepte de lemn, folosita in navigatie. ♢ Expresie Scara cerului, se spune, in gluma, despre un om foarte inalt. ♢ Compus: (Botanica) Scara domnului = planta erbacee din regiunea muntoasa cu flori albastre sau albe (Polemonium coeruleum).
2. Element de constructie alcatuit dintr-un sir de trepte de lemn, marmura, piatra etcetera (cu balustrada), servind pentru comunicarea intre etaje, intre o cladire si exteriorul ei etcetera; (la plural) trepte. ♢ Scara rulanta = scara cu trepte mobile montate pe o banda rulanta; escalator. ♦ Treapta sau sir de trepte la un vehicul, servind la urcare si la coborare.
3. Fiecare dintre cele doua inele prinse de o parte si de alta a seii, in care calaretul isi sprijina piciorul. II.
1. Succesiune, sir, serie ordonata de elemente (marimi, cifre etcetera) asezate in ordine crescanda, descrescanda sau cronologica, servind la stabilirea valorii a ceva. ♢ Scara fiintelor (sau vietuitoarelor) = sirul neintrerupt al fiintelor organizate, de la cele mai simple pana la cele mai evoluate.
Scara duritatii (sau de duritate) = succesiunea progresiva a duritatii celor zece minerale adoptate ca etalon al gradului de duritate.
Scara muzicala = succesiune a sunetelor muzicale, cuprinzand aproximativ opt octave. (Tel.) Scara de gri = scara (II 1) care reprezinta variatia luminatiei in mai multe trepte intre nivelul de alb si nivelul de negru, folosita pentru controlul si reglajul sistemelor de televiziune. ♦ (Înv.) Tabla de materii, index. ♦ Ierarhia conditiilor, a starilor, a rangurilor sociale. ♦ Ierarhia manifestarilor si a valorilor morale si spirituale.
2. Serie de diviziuni la unele aparate si instrumente (termometru, barometru etcetera), formand o linie gradata, cu ajutorul careia se face determinarea unei marimi prin deplasarea unei parti mobile.
3. Linie gradata care reproduce in mic unitatile de masura si care serveste la masurarea distantelor sau a cantitatilor cuprinse intr-o harta, intr-un plan, intr-un desen. ♦ Raport constant intre dimensiunile reproduse pe o harta, un desen etcetera si cele reale. ♢ Locutiune adjectiv si adverb La scara = intr-un raport anumit si constant fata de realitate. ♢ Expresie A reduce la scara = a reprezenta un obiect reducandu-i dimensiunile, dar pastrand un raport constant al acestor dimensiuni fata de realitate.
4. (În expresie) Pe (o) scara intinsa (sau larga) = in masura mare, in proportii mari.
5. Figurativ Masura, proportie. – Limba Latina Scala (cu sensuri dupa franceza echelle).
Varianta definitie 5: ScarĂ scari f. 1) Dispozitiv format din doua bare paralele, unite prin chingi orizontale scurte, egal distantate, folosit pentru urcare si coborare. - de lemn. - dubla. 2) Element al unei constructii, constand dintr-un sir de trepte si servind la realizarea comunicarii de la un nivel la altul. - principala. - de serviciu. ♢ - rulanta scara cu trepte mobile; escalator. A trage la - a apropia un vehicul de intrarea intr-o cladire. 3) Treapta (sau cateva trepte) destinata urcarii sau coborarii dintr-un vehicul. -a vagonului. - de bord. 4) Fiecare dintre cele doua inele prinse de sa, in care isi sprijina piciorul calaretul. ♢ A pune piciorul in - a incaleca. 5) Serie de indici de valori dispusi in ordine crescanda sau descrescanda; gradatie. ♢ - de temperatura sistem de valori numerice consecutive, care corespund valorilor respective ale temperaturii. - muzicala totalitate a sunetelor folosite in muzica, dispuse dupa inaltime in ordine ascendenta sau descendenta. - sociala ierarhia rangurilor in societate. 6) Linie gradata pe care sunt reprezentate in mic distantele reproduse pe o harta sau pe un plan; raportul dintre lungimea unei linii pe o harta sau pe un plan si lungimea reala a aceleeasi linii in natura. ♢ La - intr-un raport determinat si invariabil fata de realitatea reprodusa. A reduce la - a reprezenta un obiect in mic, pastrand raportul dimensiunilor acestuia fata de realitate. 7) figurat Valoare a unei marimi determinata in raport cu o unitate data; masura. ♢ Pe - mondiala cuprinzand lumea intreaga. Pe (o) - larga (sau Intinsa) de proportii mari; mult. 8) inv.
Lista de materii, de nume sau de cuvinte dintr-o carte aflata, de obicei, la sfarsitul acesteia, cu indicarea paginilor respective. [G.-D. Scarii ] /<lat. scala
Varianta definitie 6: Scara (-ắri), substantiv feminin –
1. Obiect care serveste la urcat si coborit. –
2. Șir de trepte. –
3. Piine de forma speciala, care se da de pomana. –
4. Scarita de trasura. –
5. Scarita de sa. –
6. Grad, esalon, rang. –
7. Gradatie. –
8. Sumar, indice. –
9. (Înv.) Gama. – Mr., megl. scara.
Limba Latina scala (Puscariu 1543; REW 7637), conform limba albaneza škalë (Philippide, II, 653), limba italiana scala, prov., cat., sp. escala, franceza echalle; conform scala. – Derivat scarar, substantiv masculin (lemnar care face scari si scarite; planta, Polemonium caeruleum); scarila, substantiv feminin (scara de trasura); scarita, substantiv feminin (scara mica; scara de sa, de trasura; osul urechii); scaris, adverb (gradat).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.