Varianta definitie 1: ScrÉme, screm, verb III.
Reflexiv
1. A se forta, a se incorda facand un efort pentru a evacua excrementele.
2. Figurativ (Familiar) A depune eforturi deosebite, a se stradui (zadarnic sau cu rezultate neinsemnate). ♢ Expresie A se screme sa... = a fi pe punctul de a..., a fi gata sa...
Se screme sa ploua. – Conform: limba latina e x c r e m e n t u m.
Varianta definitie 2: ScrÉme verb a se cazni, (regional) a se munci. (Se - pentru evacuarea fecalelor.)
Varianta definitie 3: Screme verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural screm, imperfect 3 singular scremea; conjunctie: prezent 3 singular si plural screama; part. scremut
Varianta definitie 4: A se scrÉme ma screm intranzitiv 1) A-si contracta muschii pentru evacuarea continutului din intestine. 2) fig. familiar A se stradui pentru a realiza ceva, depunand mari eforturi. /<lat. exprimere
Varianta definitie 5: ScrÉme, screm, verb III.
Reflexiv A se opinti, a se incorda facand un efort (pentru a evacua excrementele). ♦ Tranzitiv (Rar) A evacua, a elimina ceva din organism. – Limba Latina Exprimere (dupa excrementum).
Varianta definitie 6: Screme (-m, -mut), verb reflexiv –
1. A impinge (se zice despre eforturile facute pentru a elimina excrementele sau pentru a naste). –
2. A se extenua, a asuda, a cara. – Mr. mi sprem, sprimeare.
Limba Latina exprimĕre (Densusianu, Rom., XXXIII, 285; Puscariu, ZRPh., XXVII, 728; Puscariu 1563; REW 3057), conform limba italiana spremere, prov., cat. espremer, franceza epreindre.
Fonetismul rom. s-a vrut sa se explice printr-o contaminare, putin probabila, cu excrementum, sau mai probabil printr-o disimilare (Tiktin).
Explicatia cu ajutorul verifica cuvantul: limba germana krimman (Giuglea, Dacor., II, 402) este neverosimila. – Derivat scremet (var. scremat), substantiv neutru (efort, incordare).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.