Varianta definitie 1: Seca, sec, verb I. I.
1. Tranzitiv si instranzitiv A face sa dispara sau a disparea apa dintr-un rau, dintr-un lac etcetera; a (se) usca. ♦ Intranzitiv (Despre lichide) A se pierde, a disparea.
2. Tranzitiv Figurativ A stoarce, a slei, a istovi puterea, vlaga cuiva.
3. Intranzitiv (Despre plante, seminte) A-si pierde seva, germenele de viata; a se vesteji. ♦ (Pop.; despre corpul omului, despre membre, ochi) A se atrofia, a paraliza. II. Tranzitiv Figurativ
1. A pricinui cuiva o emotie puternica, o durere; a chinui.
2. (Înv.) A ucide. – Limba Latina Siccare.
Varianta definitie 3: Seca verb
1. (popular) a se starpi, (prin vestul Muntenia) a sicni. (Izvoarele au -.)
2. (rar) a (se) slei, (popular) a (se) usca. (Seceta a - balta.)
3. verifica cuvantul: asana.
4. a goli, a secatui, (astazi rar) a slei. (A - vistieria.)
5. verifica cuvantul: extenua.
Varianta definitie 4: Seca verb, indicativ prezent 1 singular sec, 3 singular si plural seaca; conjunctie: prezent 3 singular si plural sece
Varianta definitie 5: A SECA sec
1. tranzitiv 1) (rauri, mlastini, terenuri etcetera) A face sa devina sec; a asana; a usca. ♢ - de puteri (sau De vlaga) a face sa-si epuizeze toata forta fizica; a istovi; a vlagui; a epuiza; a extenua. 2) figurat A supune unor chinuri morale.
2. intranzitiv 1) (despre rauri, lacuri etcetera) A deveni sec; a ramane fara apa; a se usca. 2) fam. (despre parti ale corpului) A degrada fizic; a se usca; a se atrofia. 3) (despre rezerve) A disparea complet; a secatui; a se epuiza. /<lat. siccare
Varianta definitie 6: Seca substantiv feminin singular (reg.; precedat de prenumele unei femei) termen de respect folosit de cineva cand se adreseaza unei femei in varsta sau cand vorbeste despre ea; matusa, lele, tata.
Varianta definitie 7: Seca (-c, at), verb – A secera, a taia.
Limba Latina sĕcāre (Candrea, GS, VI, 325; conform REW 7764).
S-a confundat aproape total cu seca „a usca”, atit datorita omonimiei cit si sensului destul de asemanator; este posibil sa-l mai gasim in expresii ca „ma seaca la ficat, la stomac”. – Derivat secatui, verb (a defrisa, a despaduri), contaminare a lui secatui „a epuiza” cu a seca „a taia”; secatura, substantiv feminin (runc, teren defrisat), utilizat mai ales ca toponim (Buescu, Un nouveau toponyme latin du defrichement en Roumanie, in Actes IV Congrès Sc. onomast., Upsala 1952, p. 203-4); secator, substantiv neutru, din franceza secateur; secanta, substantiv feminin, din franceza secante; sector, substantiv neutru, din franceza secteur; secti(un)e, substantiv feminin, din franceza section; sectiona, verb, din franceza sectionner.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.