Varianta definitie 1: SÉrie substantiv
1. numar, seama, suma. (A ridicat o - de probleme.)
2. rand. (Closca scoate o noua - de pui.)
3. insirare, insiruire, succesiune, sir. (O lunga - de rationamente.)
4. promotie. (Prima - de studenti din noua facultate.)
5. (cuvant ce tine de fizica) serie radioactiva verifica cuvantul: familie radioactiva.
6. (FIZ., CHIM.) serie electrochimica = sirul lui Volta.
7. (CHIMIE) serie alifatica = serie grasa; serie grasa = serie alifatica.
Varianta definitie 3: SÉrie -i f. 1) Succesiune de elemente omogene; sir; rand. 2) Ansamblu de obiecte de acelasi fel, aranjate intr-o anumita ordine. O - de timbre. 3) Categorie de clasificare. -a unei obligatii. 4) Numar de ordine aplicat pe produsele de acelasi fel fabricate in cantitati mari. 5) mat.
Șir de numere sau de expresii care se succed conform unor anumite legi. 6) chim.
Ansamblu de compusi derivati unul din altul, care au aceeasi formula generala. [G.-D. Seriei; Sil. -ri-e] /<fr. serie, limba latina series
Varianta definitie 4: SÉrie substantiv feminin
1. Însirare de termeni care se succeda potrivit unei anumite legi; insiruire, succesiune de fiinte, de lucruri sau de fapte de acelasi fel sau asemanatoare. ♦ Repetare a aceluiasi tip, a aceleiasi actiuni etcetera ♦ În serie = (produs, fabricat) in numar mare, dupa acelasi tip.
2. Grup de compusi organici care se caracterizeaza prin aceea ca fiecare are in molecula lui cate un atom de carbon si doi atomi de hidrogen mai mult decat compusul precedent al grupului.
3. Expresie matematica formata dintr-o infinitate de termeni dedusi unul din altul dupa anumite reguli si legati prin semnele plus sau minus.
4. (Geol.) Succesiune de terenuri care corespunde in timp unei epoci.
5. Totalitatea fiintelor, lucrurilor sau faptelor care urmeaza deodata la rand. ♦ Totalitatea marcilor postale emise cu o anumita ocazie sau care au o anumita tema. ♦ Parte dintr-o colectie sau publicatie periodica, avand uneori un titlu aparte, in afara de cel general.
6. Numar de ordine aplicat pe marfurile fabricate intr-un numar mare de exemplare de acelasi tip; numar de fabricatie.
7. (Fonetica) Grup de sunete sau de foneme caracterizate printr-o trasatura comuna. [Genitiv -iei. / < franceza serie, limba italiana serie, limba latina series].
Varianta definitie 5: SÉrie substantiv feminin
1. insiruire de termeni care se succeda potrivit unei anumite legi; succesiune de fiinte, lucruri, fapte de acelasi fel sau asemanatoare; sir, multime. ♢ grup, categorie intr-o clasificare; repetare a aceluiasi tip, a aceleiasi actiuni etcetera o in - = (produs, fabricat) in numar mare, dupa acelasi tip. ♢ (sport) grupa de concurenti care disputa o proba de calificare.
2. grup de compusi organici care se caracterizeaza prin aceea ca fiecare are in molecula sa cate un atom de carbon si doi atomi de hidrogen mai mult decat compusul precedent al grupului.
3. (matematica) expresie dintr-o infinitate de termeni dedusi unul din altul dupa anumite reguli si legati prin semnele plus sau minus. o - statistica = sir paralel a doua caracteristici corelate dupa un anumit criteriu.
4. (geol.) succesiune de terenuri care corespunde in timp unei epoci.
5. ansamblul marcilor postale care formeaza o anumita emisiune. ♢ parte dintr-o colectie sau publicatie periodica, avand uneori un titlu aparte, in afara de cel general.
6. numar de ordine pe marfurile fabricate intr-un numar mare de exemplare de acelasi tip; numar de fabricatie.
7. (fonetica) grup de sunete sau foneme printr-o trasatura comuna.
8. (muz.) succesiune prestabilita de 12 sunete ale gamei cromatice, in care fiecare sunet are valoare egala.
9. (informatica) tratare a operatiilor bit dupa bit. (< franceza serie, limba latina series)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.