DexDefinitie.com

Definitie Serviciu - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Serviciu, servicii, substantiv neutru
1. Actiunea de a servi; munca prestata in folosul sau in interesul cuiva.
2. Ocupatie pe care o are cineva in calitate de salariat; slujba.
3. Subdiviziune in administratia interna a unei institutii, intreprinderi etcetera, cuprinzand mai multe sectii.
4. Grup de obiecte care alcatuiesc un tot cu destinatie speciala. – Franceza Service (lat. lit. Servitium).
Varianta definitie 2: Serviciu, servicii, substantiv neutru
1. Actiunea, faptul de a servi, de a sluji; forma de munca prestata in folosul sau in interesul cuiva. ♢ Expresie A fi (sau a se pune) in serviciul cuiva (sau a ceva) = a sluji, a servi unei persoane sau unui scop, unei idei etcetera ♦ (În constructie cu verbele „a face”, „a aduce”) Fapta, actiune care serveste, avantajeaza pe cineva; indatorire, obligatie. ♢ Expresie A face un prost (sau un rau) serviciu cuiva = a face cuiva (fara voie) un rau. ♦ Scara de serviciu = scara secundara intr-un imobil (pentru acces la dependinte).
2. Ocupatie pe care o are cineva in calitate de angajat; slujba. ♦ Îndatorire care revine cuiva in calitate de angajat; indeplinirea acestei indatoriri. ♢ Serviciu militar = stagiu la care sunt obligati, prin lege, cetatenii unui stat pentru a se instrui din punct de vedere militar in randurile fortelor armate.
Serviciu comandat = insarcinare, atributie, misiune speciala incredintata cuiva spre executare.
Serviciu divin (sau religios) = slujba religioasa. ♢ Expresie (Despre angajati, ostasi, elevi) (A fi) de serviciu = (a fi) insarcinat cu o misiune speciala in cadrul obligatiilor profesionale.
A intra in serviciu = a deveni salariat. ♦ Functie.
Serviciu de casier.
3. Subdiviziune in administratia interna a unei institutii, intreprinderi etcetera cuprinzand mai multe sectii; prin extensiune colectivul de munca corespunzator.
4. Grup de obiecte care alcatuiesc un tot cu destinatie speciala.
Serviciu de cafea.
5. Multime ordonata in timp a regimurilor succesive ale unui sistem tehnic.
6. (Sport) Punere in joc a mingii. – Din franceza Service, limba latina Servitium.
Varianta definitie 3: Serviciu antonim: deserviciu
Varianta definitie 4: Serviciu substantiv
1. functie, post, slujba, (invechit si reg.) poslusanie, (regional) servit, (prin Moldova) breasla, (invechit) cin, huzmet, mansup, (invechit, in Transilvania) tistie, tisturie. (Avea un - modest.)
2. (MILITAR) serviciu militar verifica cuvantul: armata.
3. (Termen Bisericesc) ceremonie, oficiu, slujba. (- divin.)
4. (SPORT) (rar) serva. (Cine e la - ?)
5. verifica cuvantul: domeniu.
6. (popular) priinta, (invechit) slujba. (I-a facut un real -.)
7. verifica cuvantul: ajutor.
8. folos. (A adus imense -ii stiintei.)
Varianta definitie 5: Serviciu substantiv neutru [-ciu pronume -ciu], art. serviciul; plural servicii, art. serviciile (silabe -ci-i-)
Varianta definitie 6: Serviciu -i n. 1) Munca efectuata in timpul unei activitati; slujba. ♢ A fi (sau A se pune) in -ul cuiva (sau A ceva) a servi unei persoane sau unei cauze. A face cuiva un - a ajuta pe cineva. A face un prost (sau Un rau) - cuiva a pricinui cuiva un rau, o neplacere (neintentionat). A intra in - a se angaja la lucru. (A fi) de - a indeplini insarcinari speciale la locul de munca. 2) Domeniu special de activitate. - meteorologic. ♢ - divin (sau religios) ceremonie rituala bisericeasca. 3) Garnitura de obiecte utilizate pentru a servi masa. - de ceai. - de cafea. [Silabe -ciu] /<fr. service, limba latina servitium
Varianta definitie 7: Serviciu substantiv neutru
1. Actiunea, faptul de a servi, de a sluji. ♦ Slujba, post, functie. ♦ A fi (sau a se pune) in serviciul cuiva (sau a ceva) = a se devota unei persoane sau unei idei, unei cauze etcetera
2. Sectie administrativa a unei institutii, a unei intreprinderi etcetera ♦ Personalul care incadreaza o astfel de sectie.
3. Serviciu militar = stagiu militar.
4. Ajutor, sprijin dat cuiva. ♦ A face un rau serviciu cuiva = a face cuiva (fara voie) o neplacere. ♦ Scara de serviciu = scara secundara intr-un imobil.
5. Succesiunea in timp a regimurilor de functionare ale unui sistem tehnic impreuna cu duratele lor. ♦ Ansamblu de instalatii tehnice care concureaza la desfasurarea in bune conditii a unei activitati tehnice, industriale sau publice principale.
6. Totalitatea tacamurilor, portelanurilor, sticlariei din aceeasi garnitura in care se serveste mancarea la masa.
7. (În diverse sporturi) Punerea in joc a mingii. [Pronume -ciu, plural -ii. / < franceza service, limba italiana servizio, limba latina servitium].
Varianta definitie 8: Serviciu substantiv neutru
1. Actiunea, faptul de a servi; munca prestata in folosul sau in interesul cuiva. ♦ slujba, post, functie. o a fi (sau a se pune) in - ul cuiva (sau a ceva) = a se devota unei persoane sau unei idei, cauze etcetera; state de - = lista a posturilor, a functiilor ocupate de un functionar, de un militar.
2. Sectie administrativa a unei institutii, intreprinderi etcetera ♦ (plural) sector al economiei in care se desfasoara o activitate utila, menita sa satisfaca anumite nevoi sociale.
3. - militar = stagiu militar; - comandat = misiune speciala incredintata cuiva spre executare.
4. Ajutor, sprijin dat cuiva. ♦ a face un rau - cuiva = a face cuiva (fara voie) o neplacere. ♦ scara de - = scara secundara intr-un imobil.
5. Succesiunea in timp a regimurilor de functionare ale unui sistem tehnic impreuna cu duratele lor. ♦ ansamblu de instalatii tehnice care concureaza la desfasurarea in bune conditii a unei activitati tehnice, industriale sau publice principale.
6. Garnitura de vase, de sticlarie, de lenjerie de masa.
7. - divin = slujba religioasa.
8. (sport) Punerea in joc a mingii. (< franceza service, limba latina servitium)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 8 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "u"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.