DexDefinitie.com

Definitie Simți - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: SimȚi, simt, verb IV.
1. Tranzitiv A avea, prin intermediul organelor de simt, senzatia sau perceptia unui lucru, a unui fapt, a unei calitati, a percepe efectul unei excitatii; a prezenta sensibilitate. ♦ Reflexiv A-si da seama de propria stare fizica.
2. Tranzitiv A baga de seama, a prinde de veste, a observa prezenta unei fiinte sau o actiune a acesteia, mai mult pe baza unui reflex la o excitatie a simturilor decat cu ajutorul judecatii. ♦ (Despre animale) A adulmeca.
3. Tranzitiv A-si da seama, a fi constient, a intelege, a banui o actiune, o situatie etcetera, bazandu-se atat pe informatii si elemente logice, cat si pe intuitie, instinct sau legaturi afective cu alta persoana. ♦ Reflexiv A fi constient de o insusire, de o dispozitie sau de o stare proprie. ♢ Expresie A se simti in stare (de ceva sau sa faca ceva) = a se sti, a se socoti, a se crede capabil (de ceva sau sa faca ceva).
4. Reflexiv A avea, a da dovada de bun-simt; a fi un om simtit (2).
5. Tranzitiv A fi cuprins de o stare afectiva, a incerca un sentiment, o emotie etcetera; a fi miscat, impresionat, tulburat de ceva. ♢ Expresie A simti lipsa (cuiva sau a ceva) = a suferi din cauza ca cineva sau ceva lipseste.
A simti nevoia sa... = a dori sa... ♦ A avea impresia ca ..., a incerca sentimentul ca ... ♢ Expresie (Refl.) A se simti la (sau in) largul lui sau (ca) acasa (la el) = a incerca un sentiment placut, a avea impresia ca se afla intr-un mediu familiar, inconjurat de lucruri sau de oameni cunoscuti; a fi familiarizat cu ceva; a nu fi stanjenit sau jenat de nimic; a se simti bine. ♦ Reflexiv (Înv.) A se resimti de pe urma efectelor produse de un factor extern, de o situatie etcetera [Prez. indicativ si: (regional) simtesc, simt] – Limba Latina Sentire.
Varianta definitie 2: SimȚi verb
1. a percepe. (A - un miros placut.)
2. a adulmeca. (L-au - cainii.)
3. a avea. (A - ameteli.)
4. a incerca, a trai. (A - un sentiment de jena.)
5. a anticipa, a intui, a presimti, (figurativ) a mirosi. (A - ceea ce avea sa se intample.)
6. a se repercuta, a se resimti. (Unele efecte se - pana la el.)
Varianta definitie 3: Simti verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural simt, imperfect 3 singular simtea; conjunctie: prezent 3 singular si plural simta
Varianta definitie 4: A simȚi simt tranzitiv 1) (excitanti interni sau externi) A percepe cu ajutorul simturilor. - foame. - durere. ♢ - lipsa cuiva (sau a ceva) a suferi din cauza lipsei cuiva (sau a ceva). - nevoia a avea necesitatea. 2) A sesiza logic sau intuitiv - primejdia. /<lat. sentire
Varianta definitie 5: A se simȚi ma simt intranzitiv 1) A fi constient de starea sa fizica (pe baza propriilor simturi). - vinovat. - stapan. 2) A suporta o apasare morala. /<lat. sentire
Varianta definitie 6: Simti (-mt, -it), verb –
1. A avea senzatia de, a percepe. –
2. A experimenta, a nota. –
3. A-si da seama. a intelege, a prinde de veste. –
4. A mirosi. –
5. (Refl.) A-si da seama de propria stare fizica. –
6. (Refl.) A se gasi, a fi in stare. –
7. (Refl.) A fi stapin pe sine, a fi la inaltimea situatiei. – Mr. simtu, simtire, megl. sint, sintǫri.
Limba Latina sentῑre (Puscariu 1590; REW 7824), conform vegl. seneter, limba italiana sentire, prov., franceza, cat., sp., port. sentir.
Uz general (ALR, I, 104).
Pers.
I are si varianta simt, prin analogie cu a-II-a. – Derivat simt, substantiv neutru (instinct senzatie), deverbal format artificial dupa limba latina sensus; simticiune, substantiv feminin (invechit, sensisibilitate, sentiment); simtamint (var. simtimint), substantiv neutru (sentiment), creat artificial dupa franceza sentiment; simtire, substantiv feminin (traire afectiva; sentiment; sensibilitate); simtitor, adjectiv (sensibil); nesimtire, substantiv feminin (insensibilitate, bestialitate); nesimtit, adjectiv (grosolan, fara bun simt); nesimtitor, adjectiv (insensibil); consimti, verb, din franceza consentir; consimtamint, substantiv neutru (aprobare, consentiment); presimti, verb, dupa franceza pressentir; presentiment, substantiv neutru, dupa franceza pressentiment; resimti, verb, dupa franceza ressentir.
Derivat din franceza sens, substantiv neutru; senzati(un)e, substantiv feminin; senzational, adjectiv ; sensibil, adjectiv ; insensibil, adjectiv ; sensibilitate, substantiv feminin; sensibiliza, verb; sensitiv, adjectiv ; sensitiva, substantiv feminin; sensual, adjectiv ; sensualism, substantiv neutru; sensualist, adjectiv ; sensualitate, substantiv feminin; sentiment, substantiv neutru; sentimental, adjectiv ; sentimentalism, substantiv neutru; sentimentalitate, substantiv feminin

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 6 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.