Varianta definitie 1: Singular, -Ă, singulari, -e, adjectiv
1. (Gram.; in sintagmele) Numar singular (si substantivat, n.) = categorie gramaticala care indica un singur exemplar dintr-o categorie de fiinte, de obiecte etcetera Persoana intai (sau a doua, a treia) singular = persoana gramaticala care indica numarul singular (1).
2. Care apartine sau este caracteristic unui singur sau unui anumit exemplar dintr-o categorie, care se refera la un singur sau la un anumit exemplar dintr-o categorie; individual; care se deosebeste de alti indivizi, de alte fenomene etcetera din aceeasi categorie prin anumite trasaturi distincte, individuale; care iese din comun in raport cu ceilalti indivizi, celelalte fenomene etcetera din aceeasi categorie; care este singur, izolat printre sau fata de indivizii din aceeasi categorie; care ocupa un loc aparte in cadrul aceleiasi categorii; deosebit, aparte, neobisnuit; prin extensiune ciudat, bizar, original. ♢ (Log.) Judecata singulara = judecata al carei subiect este un nume individual. ♦ (Fil.; substantivat, n.; art.) Categorie care reflecta un singur exemplar dintr-o clasa de lucruri, in totalitatea insusirilor lui care il deosebesc de celelalte lucruri din acea clasa; individual. – Din limba latina Singularis, franceza Singulier.
Varianta definitie 4: Singular adjectiv m., plural singulari; f. singular singulara, plural singulare
Varianta definitie 5: Singular1 n. mai ales art. filoz.
Categorie care reflecta un singur exemplar dintr-o clasa de lucruri. /<lat. singularis, limba franceza: singulier
Varianta definitie 6: Singular2 -a (-i, -e) 1) (despre trasaturi, particularitati) Care tine de un singur exemplar dintr-o clasa de elemente. ♢ Numar - categorie gramaticala care indica o singura persoana sau un singur lucru. 2) (despre fiinte sau despre lucruri) Care are anumite trasaturi distinctive specifice, individuale; unic in felul sau. /<lat. singularis, franceza singulier
Varianta definitie 7: Singular, -Ă adjectiv
1. Care se refera, care priveste pe unul singur. ♢ Numar singular (si substantiv neutru) = categorie gramaticala care indica un singur exemplar dintr-o categorie de fiinte, de obiecte etcetera; (log.) judecati singulare = judecati in care predicatul se enunta despre un nume individual.
2. Neobisnuit, extraordinar; unic, bizar. ♦ Rar, excelent, unic. substantiv neutru Categorie filozofica desemnand ceea ce apartine unui obiect sau proces, deosebindu-l de celelalte; individual. [< limba latina singularis].
Varianta definitie 8: Singular, -Ă I. adjectiv, substantiv neutru (categorie gramaticala) care indica un singur exemplar dintr-o categorie de fiinte, de lucruri etcetera II. adjectiv
1. care se refera, care priveste pe unul singur. o (log.) judecati ĕ = judecati in care predicatul se enunta despre un nume individual.
2. deosebit, aparte, neobisnuit, extraordinar; unic.
III. substantiv neutru (filozofie) categorie care desemneaza ceea ce apartine unui obiect sau proces; individual (2). (< limba latina singularis, franceza singulier)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.