DexDefinitie.com

Definitie Sită - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: SiTĂ, site, substantiv feminin Țesatura de fire metalice sau textile ori tabla perforata, cu ochiuri de dimensiuni foarte mici, prinsa pe un cadru si folosita la separarea prin cernere a materialelor granuloase sau pulverulente. ♦ Prin specializare: Obiect de gospodarie format dintr-o tesatura de fire metalice sau textile fixata intr-un cadru circular de lemn sau de metal si care serveste la cernut faina, malai, la pasat legume ori fructe, la strecurat lichide etcetera ♢ Expresie A ploua ca prin sita = a ploua marunt si des.
A vedea (sau a zari) ca prin sita = a vedea neclar, incetosat, ca printr-o panza.
A trece (pe cineva sau ceva) prin sita = a examina (pe cineva sau ceva) in mod temeinic, cu de-amanuntul si in mod critic. ♦ Os cu sita = bucata de os de vita cu aspect poros. ♦ Panza deasa de sarma, asezata ca protectie la ferestre, la dulapuri, la ventilatoare etcetera
2. Manson facut dintr-o tesatura de bumbac impregnata cu o solutie chimica, care se aplica deasupra flacarii la lampile cu gaz aerian, pentru a obtine o lumina mai vie. ♦ Grila (la lampile de radio).
3. (În sintagma) Sita fotografica = dispozitiv optic format dintr-o combinatie de linii sau de puncte trasate pe o placa de sticla si care se asaza in fata peliculei sau a placii fotografice pentru divizarea imaginii. – Din limba slava (veche) Sito.
Varianta definitie 2: SiTĂ substantiv
1. (prin Transilvania) scuturatoare. (- pentru cernerea unui material granular.)
2. ciur. (Trece prin ea ca prin -.)
3. (ELECTRONICĂ) gratar, grila. (- la o polioda.)
4. (FOTO) sita fotografica = raster.
Varianta definitie 3: SiTĂ substantiv verifica cuvantul: strecuratoare.
Varianta definitie 4: Sita substantiv feminin, plural site
Varianta definitie 5: SiTĂ -e f. 1) Unealta de cernut formata dintr-o retea de fire (metalice sau textile) ori dintr-o tabla perforata si fixata intr-un cadru (de obicei circular). ♢ A ploua ca prin - a ploua marunt si des; a bura. A vedea (sau a zari) ca prin - a vedea neclar, ca prin ceata. A trece (pe cineva sau ceva) prin - a examina amanuntit si in mod critic (pe cineva sau ceva). -a noua sade-n cui ceea ce este nou este pretuit intr-un mod deosebit. 2) rar Retea de sarma (sau de alt material) cu ochiuri marunte, pusa la ferestre. /<sl. sito
Varianta definitie 6: Sita (-te), substantiv feminin – Ciur, dirmon. – Mr. sita.
Sl. (bg., limba sarba:, cr., slov., pol., limba rusa) sito (Miklosich, Slaw.
Elem., 46; Cihac, II, 345; Meyer, Neugr.
St., II, 58; Densusianu, Rom., XXXIII, 286; Conev 64), conform limba neogreaca: σίτα, calabr. sita. – Derivat sitar, substantiv masculin (meserias care face site), conform limba sarba:, cr., slov. sitar; sitisca, substantiv feminin (strecuratoare).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.