Varianta definitie 1: Sparge, sparg, verb III.
1. Tranzitiv si reflexiv A (se) preface in bucati, in cioburi; a face sa plesneasca sau a plesni, a (se) crapa. ♢ Expresie (Refl.) A se sparge in capul cuiva, se spune despre cineva obligat sa suporte consecintele neplacute ale unor fapte de care nu este vinovat. ♦ Reflexiv Figurativ (Despre voce) A deveni ragusit, a se altera. ♦ Tranzitiv A taia, a despica lemne, butuci etcetera in mai multe bucati.
2. Tranzitiv A sfarama, a distruge invelisul unui lucru, pentru a extrage si a folosi continutul. ♦ Intranzitiv si reflexiv (Despre abcese) A se deschide.
3. Tranzitiv A distruge, a narui, a nimici. ♢ Expresie A sparge norma = a depasi norma.
A sparge frontul = a patrunde fortat in liniile inamicului. ♦ Tranzitiv si reflexiv (Popular) A (se) gauri; a (se) uza. ♢ Expresie (Tranzitiv) Pe unde si-a spart dracul opincile = prin locuri foarte departate, la dracu-n praznic.
4. Tranzitiv A deschide prin fortare o usa, o incuietoare; prin extensiune a jefui, a prada.
5. Tranzitiv A impinge, a strapunge cu un obiect ascutit sau taios; prin extensiune a ucide. ♦ Reflexiv (Familiar) A muri. ♦ Reflexiv Figurativ A striga tare; a racni, a zbiera.
6. Reflexiv Figurativ (Despre concentrari de oameni si despre actiuni la care participa acestia) A lua sfarsit, a se termina; a se intrerupe (prin imprastierea participantilor). ♦ Tranzitiv A produce o disensiune; a dezbina. ♢ Expresie A sparge cuiva casa = a contribui efectiv la destramarea casniciei cuiva.
7. Tranzitiv Figurativ (Înv.) A razleti o oaste; a birui, a infrange; a imprastia. [Perf. substantiv sparsei, part. spart] – Limba Latina Spargere.
Varianta definitie 3: Sparge verb
1. a (se) ciobi, a (se) ciocni, a (se) crapa, a (se) fisura, a plesni, a pocni. (Vasul s-a - de-a lungul.)
2. verifica cuvantul: exploda.
3. verifica cuvantul: despica.
4. a sfarama, (regional) a strica. (- nuci; - alune.)
5. a (se) rupe. (Gheata s-a - sub el.)
6. a (se) gauri, a (se) perfora. (Blidul s-a - in fund.)
7. verifica cuvantul: forta.
8. verifica cuvantul: jefui.
9. a (se) deschide. (S-a - abcesul.)
10. a se sfarama, a se zdrobi. (Valurile se - de tarm.)
11. a strapunge. (A - frontul.)
Varianta definitie 4: Sparge verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural sparg, 1 plural spargem, 2 plural spargeti, perf. substantiv 1 singular sparsei, 1 plural sparseram, m. m. c. p. 3 singular sparsese; part. spart
Varianta definitie 5: A sparge sparg tranzitiv 1) (obiecte fragile sau casante) A face sa se sparga. ♢ A-si - capul (cu ceva) a se chinui cu rezolvarea unei chestiuni. - lemne (sau butuci) a despica lemne cu toporul. - linistea (sau Tacerea) a intrerupe linistea (sau tacerea), producand un zgomot neasteptat. 2) (nuci, alune, samburi, oua etcetera) A curata de invelisul exterior prin sfaramare (pentru a scoate continutul). 3) (incuietori) A descuia fortat (cu ajutorul unor unelte speciale). 4) A strapunge cu un obiect ascutit, facand o gaura. - cu coarnele. ♢ A-i - cuiva urechile a asurzi, producand zgomot puternic. 5) (osti dusmane) A pune pe fuga; a imprastia; a risipi. ♢ - frontul a patrunde in liniile inamicului. 6) fig. (intarituri) A strica fortand; a rupe. Apa a spart iezatura. ♢ - casa cuiva a strica casnicia cuiva. /<lat. spargere
Varianta definitie 6: A se sparge ma sparg intranzitiv 1) (despre obiecte fragile sau casante) A-si pierde integritatea (prin lovire, ciocnire, apasare etcetera). ♢ - (oalele) in capul cuiva a suporta consecinte neplacute fara a fi vinovat. 2) (despre obiecte de sticla, faianta, portelan) A forma despicaturi la suprafata (fara a se preface in cioburi). 3) (despre obiecte sau despre materiale tari) A-si pierde integritatea, deteriorandu-se (prin actiunea unor factori externi). Acoperisul s-a spart. 4) (despre adunari, petreceri etcetera) A ajunge pana la capat; a se incheia; a se mantui; a se sfarsi; a se termina. 5) (despre abcese, buboaie, rani etcetera) A se deschide, lasand sa curga puroiul; a incepe sa supureze. 6) fig. (despre glas, voce) A deveni ragusit. /<lat. spargere
Varianta definitie 7: Sparge (-g, -rt), verb –
1. A Împrastia, a risipi, a dispersa. –
2. A dizolva, a lichida. –
3. A rupe, a distruge o armata. –
4. A deschide, a face o deschizatura. –
5. A rupe, a fringe, a face bucati. –
6. A desfiinta, a distruge, a sfisia. –
7. A incalca, a viola, a nu respecta. –
8. A se deschide, a plesni un abces. –
9. (Refl.) A se izbi, a se deslantui. – Mr. (a)spargu, (a)sparsu, (a)spardzire, megl. sparg(iri), istr. spǫrg, spǫrt.
Limba Latina spargĕre (Cihac, I, 259; Șeineanu, Semasiol., 162; Puscariu 1614; REW 8120), conform limba italiana spargere, prov. esparzer, cat., port. espargir, sp. esparcir. – Derivat spargacios, adjectiv (fragil, casant); spargator, adjectiv (care sparge; substantiv masculin, hot prin efractie; substantiv neutru, instrument de spart); spargalui, verb reflexiv (Oltenia, a se imprastia, a se risipi); spargere, substantiv feminin (actiunea de a sparge sau de a rupe; furt prin efractie); spartura, substantiv feminin (ruptura, crapatura; fragment, bucata; cuvant invechit, impunsatura, gaura).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.