Varianta definitie 1: SPÚNE, spun, verb III.
Tranzitiv
1. A exprima prin viu grai un gand, o parere etcetera; a rosti, a zice, a declara. ♢ Expresie Ce-ti spuneam eu! = ai vazut ca a fost asa cum am afirmat? Nu mai spune! sau ce spui? formula care exprima mirarea, neincrederea. ♦ Figurativ A evoca, a provoca (sentimente, amintiri).
Nu-ti spune nimic lucrul acesta? ♢ Expresie A-i spune cuiva inima = a avea o intuitie, a intui, a presimti. ♦ Figurativ (Popular) A exprima ceva prin cantec; a canta.
2. A expune, a relata, a prezenta; a povesti, a istorisi, a nara. ♦ (Despre texte, scrieri) A cuprinde, a scrie, a consemna.
Ce spun ziarele? ♦ A recita.
3. A destainui, a marturisi ceva cuiva. ♦ A pari, a denunta pe cineva.
4. A explica cuiva un lucru, a lamuri pe cineva.
5. A numi; a porecli. ♦ Reflexiv impers.
A se obisnui, a se zice intr-un anumit fel. – Limba Latina Exponere.
Varianta definitie 4: SPÚNE verb
1. a vorbi, a zice, (popular) a cuvanta, a glasui, a grai, (invechit) a vorovi. (--i inainte, nu te sfii!)
2. a rosti, a vorbi, a zice, (popular) a cuvanta, a glasui, a grai, (invechit) a glasi, (depr.) a debita. (- numai prostii.)
3. verifica cuvantul: arata.
4. verifica cuvantul: afirma.
5. verifica cuvantul: zice.
6. a face, a zice. (El -: – Nu vreau!)
7. verifica cuvantul: transmite.
8. verifica cuvantul: povesti.
9. verifica cuvantul: destainui.
10. verifica cuvantul: recita.
11. verifica cuvantul: sustine.
12. a se afirma, a se auzi, a se sopti, a se vorbi, a se zice, a se zvoni, (invechit si reg.) a (se) suna, (regional) a se slomni. (Se - ca a plecat.)
13. verifica cuvantul: scoate.
14. verifica cuvantul: pronunta.
15. verifica cuvantul: supranumi.
16. verifica cuvantul: numi.
17. a sustine. (Ce - savantul in aceasta carte?)
18. verifica cuvantul: presupune.
19. verifica cuvantul: contine.
20. verifica cuvantul: semnifica.
21. verifica cuvantul: denunta.
22. verifica cuvantul: porunci.
23. verifica cuvantul: obiecta.
Varianta definitie 5: Spune verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural spun, 1 plural spunem, 2 plural spuneti; conjunctie: prezent 3 singular si plural spuna; ger. spunand; part. spus
Varianta definitie 6: A SPÚNE spun
1. tranzitiv 1) A reda prin cuvinte; a exprima prin grai; a zice. - adevarul. - pe de rost. ♢ - drept a spune adevarul. Cine ar fi putut - cine ar fi putut sa creada. A nu - nici carc a nu scoate nici o vorba. - verde in fata (sau In ochi) a da adevarul pe fata, fara ocolisuri. A-i - cuiva inima a presimti. Dupa cum se - cu alte cuvinte. - povesti a comunica lucruri ireale. 2) (piese muzicale) A produce cu vocea sau cu un instrument; a zice; a canta; a interpreta. 3) (pe cineva cuiva) A prezenta ca vinovat de infaptuirea unor actiuni reprobabile tinute in taina, dand in vileag cu intentii rele; a pari; a denunta.
2. intranzitiv A purta numele; a se numi; a se chema. Cum iti -? /<lat. exponere
Varianta definitie 7: Spune (-n, -us), verb –
1. (Înv.) A expune, a exprima, a indica. –
2. A zice. –
3. A povesti, a nara, a recita. –
4. A acuza, a reclama, a denunta. – Mr. (a)spun(ere), spus, spus; megl. spun(iri), spus, spus; istr. spur, spus.
Limba Latina exponĕre (Puscariu 1636; Candrea-Dens., 1467; REW 3054; Popinceanu, ZRPh., LXIX, 236-66), conform limba italiana esporre, prov. esponer (calabr. spunere), verifica cuvantul: franceza espondre, sp. exponer, port. expôr, limba albaneza špuń „a invata, a instrui” (Meyer 415; Philippide, II, 641).
Uz general (ALR, I, 107). – Derivat spus, adjectiv (zis); nespus, adjectiv (inexprimabil; adverb , nemaipomenit, extraordinar); spusa, substantiv feminin (zisa).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.