DexDefinitie.com

Definitie Stat - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Stat2, state, substantiv neutru
1. Lista, tabel. ♦ (În sintagma) Stat de plata = tabel, lista in care sunt inscrise drepturile banesti pe care le achita o intreprindere lucratorilor ei. ♢ Stat de functii = document (sub forma de tabel) in care sunt inscrise posturile, functiile, salariile etcetera dintr-o intreprindere, institutie etcetera
2. (În sintagma) Stat personal = dosar care cuprinde specificarea tuturor mutatiilor de serviciu ale unui angajat si starea lui civila, sociala etcetera [Varianta: Stat substantiv neutru] – Din limba latina Status (cu sensurile franceza etat).
Conform: limba italiana s t a t o.
Varianta definitie 2: Stat1, state, substantiv neutru
1. Teritoriul si populatia asupra carora isi exercita autoritatea aceasta organizatie; tara. ♢ Locutiune adjectiv De stat = A) care emana de la stat1; B) care e condus si controlat de stat1, care apartine statului1; C) care angajeaza statul1, care se refera la stat1. ♦ Om (sau barbat) de stat = persoana care are un rol important in conducerea treburilor tarii.
2. (La plural, in evul mediu).
Denumire a organelor reprezentative din anumite tari.
3. (Mil.; in sintagma) Stat major = organ de conducere a trupelor format din ofiteri, care functioneaza pe langa comandamentele marilor unitati militare sau la nivelul intregii armate; sediul, localul acestui organ de conducere. – Din limba italiana Stato, limba latina Status (cu unele sensuri dupa franceza etat).
Varianta definitie 3: Stat1, state, substantiv neutru
1. Organizatie politica a clasei economiceste dominante, care are ca scop apararea ordinii economice existente si reprimarea impotriva altor clase; teritoriul si populatia asupra carora isi exercita autoritatea aceasta organizatie; tara. ♢ Stat socialist = stat de tip nou, infaptuit si condus de clasa muncitoare, a carui esenta o formeaza dictatura proletariatului si care are ca scop desfiintarea exploatarii si construirea societatii fara clase. ♢ Locutiune adjectiv De stat = A) care emana de la stat; B) care e condus si controlat de stat, care apartine statului; oficial; C) care angajeaza statul, care se refera la stat. ♦ Om (sau barbat) de stat = persoana cu rol important in conducerea treburilor tarii.
2. (La plural, in oranduirea feudala).
Denumire a organelor reprezentative din anumite tari.
Statele generale din Franta – Franceza Etat (lat. lit. Status).
Varianta definitie 4: Stat3, staturi, substantiv neutru
1. Faptul de a sta. ♦ Ședere, ramanere, zabovire.
2. Înaltime a corpului omenesc, statura; prin extensiune infatisare. ♢ Un stat de om = masura pentru inaltimi (egala cu lungimea obisnuita a unui om). ♦ Trup, corp omenesc. – Verifica cuvantul: Sta.
Varianta definitie 5: Stat substantiv verifica cuvantul: amplasament, asezare, caz, circumstanta, conditie, conjunctura, demnitate, faptura, ipostaza, imprejurare, inaltime, loc, postura, pozitie, rang, situatie, stare, statura, talie, titlu, toiag.
Varianta definitie 6: Stat substantiv
1. tara, (invechit si reg.) stapanire, (invechit) memlechet, politie publica. (Un - infloritor.)
2. verifica cuvantul: putere.
3. stat federal verifica cuvantul: federatie.
Varianta definitie 7: Stat substantiv sedere. (-ul lui acolo a durat 3 zile.)
Varianta definitie 8: Stat (tara, tabel) substantiv neutru, plural state
Varianta definitie 9: Stat (sedere) substantiv neutru, plural staturi
Varianta definitie 10: Stat (inaltime a corpului omenesc) substantiv neutru, plural staturi
Varianta definitie 11: Stat1 n.
Ședere intr-un loc (un anumit timp). /v. a sta
Varianta definitie 12: Stat2 -e n. 1) Institutie politico-administrativa a societatii in frunte cu un guvern si cu organele acestuia, cu ajutorul carora se asigura functionarea vietii sociale pe un anumit teritoriu; tara. ♢ De - a) care reprezinta interesele statului; b) care este condus de stat; c) care apartine statului. 2) (in unele tari) Unitate administrativ-teritoriala autonoma. 3) : --major a) organ de conducere a fortelor armate (pe langa mari unitati militare); b) sediu al acestui organ de conducere. /<lat. status, limba franceza: etat, limba italiana stato, limba germana Status
Varianta definitie 13: Stat3 -e n. 1) la plural Efectivul permanent al unei intreprinderi, institutii, organizatii etcetera A reduce -ele. 2) Lista in care sunt indicate posturile si categoriile de salarii de care dispune o intreprindere, institutie etcetera /<lat. status, limba franceza: etat
Varianta definitie 14: Stat4 -uri n. verifica cuvantul: StaturĂ. ♢ Mic de - de statura joasa. De un - de om de inaltimea unui om. /v. a sta
Varianta definitie 15: -stat Element secund de compunere savanta cu semnificatia „stabilizator”. „care mentine stationar”. [< franceza, limba italiana -state, conform limba greaca (veche) states].
Varianta definitie 16: Stat, -a, adjectiv (invechit; despre lichide) statut.
Varianta definitie 17: Stat1 substantiv neutru
1. Organizatia politica a clasei economiceste dominante in societate, care are drept scop apararea ordinii economice si politice existente si reprimarea impotriva claselor opuse; tara.
2. Unitate administrativ-teritoriala autonoma in unele republici din America si in Australia.
3. (La plural; in oranduirea feudala) Denumire a organelor reprezentative din anumite tari. [Plural -te, -turi. / < limba latina status, limba italiana stato, franceza etat].
Varianta definitie 18: Stat2 substantiv neutru
1. Tablou in care sunt specificate drepturile banesti pe care le au de primit la un moment dat colaboratorii unei intreprinderi sau ai unei institutii. ♦ Tablou, lista.
2. Stat de organizare (sau de functii) = tablou care cuprinde posturile necesare unei intreprinderi sau institutii, cu specificarea categoriilor de retribuire corespunzatoare.
3. Stat personal = dosar care cuprinde specificarea mutatiilor de serviciu ale unui salariat si actele acestuia. [Plural -te. / < limba latina status, conform limba italiana state, franceza etat].
Varianta definitie 19: Stat1 substantiv neutru
1. institutie suprastructurala, instrument principal de organizare teritoriala si administrativa a unei tari.
2. de - = care emana de la stat (1); condus si controlat de stat; referitor la stat. ♦ om (sau barbat) de - = persoana cu rol important in conducerea statului; lovitura de - = actiunea rapida care urmareste rasturnarea regimului politic existent si preluarea, prin forta, a puterii politice de stat de catre un grup de persoane; puci.
3. (plural; in feudalism) denumire a organelor reprezentative din anumite tari. (< limba italiana stato limba latina status, dupa franceza etat,)
Varianta definitie 20: Stat2 substantiv neutru
1. tabel in care sunt specificate drepturile banesti pe care le au de primit la un moment dat colaboratorii unei intreprinderi sau institutii. ♢ tablou, lista.
2. - de organizare (sau de functii) = tabel cuprinzand posturile necesare unei intreprinderi sau institutii, cu specificarea categoriilor de retribuire corespunzatoare.
3. - personal = dosar cu specificarea mutatiilor de serviciu ale unui angajat si actele acestuia. (< limba latina status, limba italiana stato, dupa franceza etat)
Varianta definitie 21: Stat3(o)-, -stat, -static element „echilibru”; „care sta drept”, „care opreste”; „static”. (< franceza sta/o/-, -stat, -statique, conform din limba greaca statos, statikos)

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "t"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.