Varianta definitie 1: StrÂmb, -Ă, strambi, -e, adjectiv , adverb I. Adjectiv
1. (Despre lucruri) Care prezinta neregularitati sau abateri de la forma normala, dreapta; diform. ♦ (Despre drumuri) Lipsit de aliniere, cotit, intortocheat.
2. Lasat sau cazut intr-o parte; aplecat, inclinat. ♦ (Despre oameni sau parti ale corpului lor) Încovoiat, indoit, garbovit; adus de sale; prin extensiune deformat, pocit.
3. Figurativ Nedrept, injust, incorect. ♦ Facut pentru a insela. II. Adv.
1. Cu spatele incovoiat sau cu corpul aplecat intr-o parte, sucit. ♢ Expresie A sta (sau a sedea) stramb si a judeca drept = a recunoaste adevarul.
2. Într-o parte, piezis; prin extensiune in neoranduiala, dezordonat. ♢ Expresie A rade (sau a surade, a zambi) stramb = a rade (sau a surade, a zambi) in sila, fortat, nesincer.
A privi (sau a se uita) stramb = a privi, a se uita urat, dusmanos.
A calca stramb = a avea o comportare incorecta, imorala.
3. În mod fals, mincinos, neadevarat.
Varianta definitie 7: Stramb adjectiv m., plural strambi; f. singular stramba, plural strambe
Varianta definitie 8: StrÂmb1 adverb 1) (in opozitie cu Drept) Cu deviere de la pozitia normala; intr-o parte. A merge -.
A creste -. ♢ A sta (sau A sedea) - si a judeca drept a se comporta cum se cuvine, indiferent de conditii. A rade (sau A zambi, a surade) - a rade (sau a zambi, a surade) fortat. A se uita - a privi cu ochii rai. A calca - a apuca pe o cale gresita. 2) figurat În mod neadevarat, mincinos. A vorbi -. /<lat. strambus
Varianta definitie 9: StrÂmb2 -a (-i, -e) 1) (in opozitie cu Drept) Care nu este drept; inclinat, lasat pe o parte. Perete -. ♢ Marturie -a marturie care nu corespunde adevarului. 2) (despre persoane sau despre parti ale corpului lor) Care are un defect fizic; deformat. Picioare -e.
Gura -a. /<lat. strambus
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 7 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "b"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.