Varianta definitie 1: StÚdiu, studii, substantiv neutru
1. Actiunea de a studia (1); munca intelectuala sustinuta depusa in vederea insusirii de cunostinte temeinice intr-un anumit domeniu. ♦ Prin specializare: Însusire de cunostinte stiintifice; invatatura. ♢ Expresie A-si face studiile = a parcurge succesiv diverse grade de invatamant; a urma cursurile unei scoli, institutii de invatamant. ♦ (Teatru; in expresie) A pune o piesa in studiu = a incepe repetitiile la o piesa.
2. Materie de invatamant.
3. Lucrare, opera stiintifica.
4. (În artele plastice) Schita partiala sau preliminara cu ajutorul careia pictorul, sculptorul etcetera compune si executa o opera definitiva. ♦ Compozitie muzicala cu caracter de virtuozitate, destinata mai ales unui scop pedagogic (de exercitiu). – Din limba latina Studium, limba italiana Studio.
Varianta definitie 2: StÚdiu substantiv
1. verifica cuvantul: invatare.
2. (invechit) citanie. (- al istoriei.)
3. verifica cuvantul: invatatura.
4. invatatura, scoala. (A plecat la -.)
5. (la plural) verifica cuvantul: invatatura.
6. verifica cuvantul: analiza.
7. verifica cuvantul: cercetare.
8. (concretizat) lucrare. (Un mic - asupra poeziei romanesti.)
9. verifica cuvantul: cercetare.
Varianta definitie 3: Studiu (tipuri de invatamant, materii, lucrari de literatura si arte) substantiv neutru [-diu pronume -diu], art. studiul; plural studii, art. studiile (silabe -di-i-)
Varianta definitie 4: StÚdiu -i n. 1) Activitate intelectuala depusa in vederea solutionarii unor probleme stiintifice intr-un anumit domeniu; cercetare stiintifica. -ul artelor. 2) Lucrare stiintifica. 3) Proces de acumulare a cunostintelor; invatatura. 4) la pl.
Ansamblu de cunostinte acumulate in acest proces; invatatura. -i speciale. -i universitare. ♢ A-si face -ile a urma cursurile unei institutii de invatamant. 5) Materie de invatamant. 6) Schita preliminara executata de artistii plastici in procesul de elaborare a unei opere de arta. 7) Compozitie muzicala destinata, mai ales, pentru exercitii. [Silabe -diu] /<lat. studium. limba italiana studio
Varianta definitie 5: StÚdiu substantiv neutru
1. Faptul de a studia; munca intelectuala care are ca scop insusirea de cunostinte speciale, aprofundate. ♦ Cercetare, examinare amanuntita si aprofundata a unei probleme, a unui fenomen etcetera
2. Lucrare, opera stiintifica.
3. Schita unui desen, a unei sculpturi proiectate. ♦ Bucata muzicala compusa mai ales pentru exercitii.
4. Materie de invatamant. [Pronume -diu, plural -ii. / < limba italiana studio, limba latina studium, conform franceza etude].
Varianta definitie 6: StÚdiu substantiv neutru
1. actiunea de a studia; munca intelectuala care are ca scop insusirea de cunostinte speciale, aprofundate. ♢ cercetare, examinare amanuntita si aprofundata a unei probleme, a unui fenomen etcetera; studiere. ♢ insusire de cunostinte stiintifice, invatatura.
2. materie de invatamant.
3. lucrare, opera stiintifica.
4. schita a unui desen, a unei sculpturi proiectate.
5. compozitie muzicala cu caracter de virtuozitate, scrisa mai ales pentru exercitii. (< limba latina studium, limba italiana studio)
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "u"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.