DexDefinitie.com

Definitie Suci - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: Suci, sucesc, verb IV.
1. Tranzitiv A rasuci un fir, o fibra textila etcetera, pentru a-i da o rezistenta mai mare sau pentru a confectiona anumite obiecte. ♦ Tranzitiv si reflexiv A (se) infasura, a (se) incolaci.
2. Tranzitiv A da unui obiect o miscare de rotatie; a intoarce, a invarti.
Suceste butonul aparatului. ♦ A intoarce pe o parte si pe alta, pe toate partile. ♦ Figurativ A hartui pe cineva cu intrebarile, cu insistentele. ♦ Reflexiv Figurativ A se agita, a se zbuciuma, a-si framanta mintea pentru a iesi dintr-o incurcatura, pentru a gasi o solutie.
3. Tranzitiv si reflexiv A face sa-si schimbe sau a-si schimba (brusc) pozitia corpului sau a unei parti a corpului; a (se) intoarce in alta directie. ♦ Tranzitiv A-si scranti, a-si luxa o parte a corpului. ♦ Tranzitiv A rasuci cu o miscare violenta gatul unei fiinte, pentru a o ucide.
4. Reflexiv si tranz.
A lua sau a da o pozitie nefireasca; a (se) stramba. ♢ Expresie (Tranzitiv) A suci vorba sau a o suci = a da alt curs sau alt inteles convorbirii, pentru a-si ascunde gandurile, a ocoli adevarul. – Din limba slava (veche) Sucon, sukati.
Varianta definitie 2: A suci antonim: a desuci
Varianta definitie 3: Suci verb verifica cuvantul: castra, jugani, metamorfoza, modifica, preface, preschimba, schimba, scopi, steriliza, transforma.
Varianta definitie 4: Suci verb
1. verifica cuvantul: rula.
2. verifica cuvantul: rasuci.
3. verifica cuvantul: framanta.
4. verifica cuvantul: contorsiona.
5. verifica cuvantul: incolaci.
6. verifica cuvantul: foi.
7. a (se) intoarce, a (se) invarti, a (se) rasuci, a (se) roti, (regional) a (se) rotila. (A - cheia in broasca.)
8. verifica cuvantul: luxa.
Varianta definitie 5: Suci substantiv verifica cuvantul: blanar.
Varianta definitie 6: Suci verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural sucesc, imperfect 3 singular sucea; conjunctie: prezent 3 singular si plural suceasca
Varianta definitie 7: A suci -esc tranzitiv 1) (ate, franghii, sarme etcetera) A invarti in jurul propriei axe. 2) A supune unei miscari de rotatie. 3) (obiecte de rezistenta redusa, materiale textile etcetera) A infasura in forma de sul; a rula. ♢ - o tigara a infasura o foita cu tutun pentru a face o tigara. 4) (obiecte) A intoarce pe toate partile (cercetand cu privirea); a invarti. ♢ - si a rasuci (pe cineva) a) a necaji (pe cineva) cu intrebari pentru a afla ceva; a descoase; b) a examina pe toate fetele. 5) fam. (maini, picioare, degete) A scoate din incheietura; a scranti; a luxa. ♢ A-i - cuiva capul (sau Mintile) a face pe cineva sa-si piarda dreapta judecata. 6) A face sa se suceasca. /<sl. sucon, sukati
Varianta definitie 8: A se suci ma -esc intranzitiv 1) A-si schimba brusc pozitia corpului. 2) A nu avea astampar; a se invarti intr-o parte si in alta (fara rost); a se fatai. 3) fig. rar A-si framanta mintea (pentru a iesi dintr-o incurcatura). /<sl. sucon, sukati
Varianta definitie 9: Suci (-cesc, -it), verb –
1. A invirti, a roti. –
2. A insuruba. –
3. A intoarce, a face sa se intoarca. –
4. A scrinti, a luxa o articulatie. –
5. A face sul, a bobina. –
6. A schimba directia, pozitia. –
7. (Cu pronume o) A tergiversa. –
8. (Refl.) A se grabi, a se agita. – Mr. sutascu, susire, megl. suciǫs.
Sl. sukati, sučą (Miklosich, Slaw.
Elem., 47; Cihac, II, 378), conform bulgara suča, limba sarba:, slov. sukati, limba rusa sučitĭ. – Derivat suceala, substantiv feminin (intorsatura); sucit, adjectiv (intors; capricios, nemultumit; ciudat, bizar); sucitor (var. ciucitor), substantiv neutru (vergea, sul de lemn pentru intins aluatul; rulou); sucitoare, substantiv feminin (sucitor, capintortura, Junx torquilla); sucitura, substantiv feminin (faptul de a suci; intorsatura; cotitura; cablu, funie; entorsa; capriciu), din limba slava (veche) rasukati, sau din suci, cu pref. ras-; rasucea (var.
Trans. rasuca, rasucatoare), substantiv feminin (un fel de fus); rasuceala, substantiv feminin (sucire); rasucitor, adjectiv (care rasuceste); rasucitoare, substantiv feminin (opritoare la ferastraul de mina); presuceala, substantiv feminin (bucata de lemn cu cirlig metalic care ajuta la impletirea nojitelor). – Din rom. provine bulgara rasučala „batic” (Capidan, Raporturile, 224).
Varianta definitie 10: Suci (-i), substantiv masculin – (Trans.) Blanar.
Mag. szücs (Tiktin).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "i"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.