Varianta definitie 1: Sufla, suflu, verb I.
1. Intranzitiv A elimina aer din gura sau din plamani cu o anumita forta; a expira fortat aerul. ♢ Expresie A sufla in lumanare (sau in lampa) = a stinge lumanarea sau lampa expirand cu putere aerul asupra flacarii.
A sufla in foc = a expira producand un curent de aer, pentru a inteti flacara.
Cine s-a fript cu ciorba sufla si in iaurt = o experienta neplacuta te face mai prudent decat este necesar.
A sufla cuiva ceva (sau pe cineva) de sub nas = a-si insusi cu indrazneala ceea ce se cuvine altuia; a fura a sterpeli. ♦ Tranzitiv A face ca ceva sa se imprastie sub actiunea aerului expirat cu putere. ♦ Tranzitiv A elimina mucozitatile nazale expirand puternic. ♦ A introduce cu gura aer in deschizatura unor instrumente pentru a produce sunete; (despre unele instrumente) a suna, a canta.
Sufla in fluier.
Sufla trambitele. ♦ A produce (mecanic) un curent de aer sub presiune.
2. Intranzitiv A respira greu, cu efort; a gafai. ♢ Expresie A nu (mai) sufla = A) a fi mort; B) a sta linistit, nemiscat; figurativ a nu mai protesta, a nu cracni.
3. Tranzitiv A fabrica obiecte de sticla folosind procedeul introducerii de aer intr-o mica masa de sticla topita.
4. Tranzitiv A acoperi (un obiect de metal) cu un strat subtire de metal pretios; a arginta, a auri.
5. Intranzitiv (Despre vant) A bate.
6. Tranzitiv A vorbi incet (si in secret); a informa pe ascuns. ♢ Expresie A nu sufla un cuvant = a nu spune nimic, a tine secret. ♦ A sopti actorilor rolul in timpul reprezentatiei. ♦ A sopti cuiva raspunsul pe care trebuie sa-l dea la o intrebare. – Limba Latina Sufflare.
Varianta definitie 5: A SUFLA suflu
1. intranzitiv 1) A expira cu putere; a elimina fortat aerul. - in ceai. - in foc. ♢ A-i - cuiva in bors (sau - in borsul cuiva) a se amesteca nepoftit in treburile cuiva. 2) A introduce si a scoate aerul din plamani; a respira. ♢ A nu mai - a) a fi mort; b) a nu se opune; a tacea chitic; a nu cracni. 3) (despre vant) A purta curenti de aer; a bate. 4) (despre instrumente muzicale de suflat) A produce sunete caracteristice.
2. tranzitiv 1) (substante pulverulente sau obiecte usoare) A indeparta cu ajutorul unui curent de aer. ♢ Slab de-l sufla vantul foarte slab. A-i - cuiva ceva de sub nas a lua foarte operativ si fara nici o jena un lucru de la cineva. 2) fam. (persoane) A inlatura usor si repede (dintr-o functie). 3) (obiecte sau piese de metal) A acoperi cu un strat subtire de metal inoxidabil, in scop protector sau decorativ; a spoi; a polei; a metaliza. 4) (obiecte de sticla) A confectiona prin introducerea aerului intr-o masa de sticla topita (dandu-i forma dorita). 5) (conducte, recipiente, suprafete etcetera) A curata cu ajutorul unui jet de substanta gazoasa. ♢ - nasul a da afara mucozitatile din nas. 6) (texte, replici, raspunsuri) A comunica incet ca sa auda numai adresatul (la teatru, la scoala); a sopti. 7) (date, informatii etcetera) A aduce la cunostinta pe ascuns. ♢ A nu - (nici) un cuvant a nu scoate o vorba. [Silabe Su-fla] /<lat. sufflare
Varianta definitie 6: Sufla (-lu, – at), verb –
1. A bate vintul. –
2. A expira. –
3. A respira, a gifii. –
4. A inteti focul, a aprinde focul cu aerul din plamini. –
5. A stinge. –
6. A goli vasul. –
7. A insufla, a inspira, a sugera. –
8. A sopti actorilor rolul. –
9. A sterpeli, a lua pe furis. –
10. A auri, a acoperi cu aur. – Mr. suflu, suflare, megl. suflu, suflari.
Limba Latina sŭfflāre (Puscariu 1673; REW 8430), conform limba italiana soffiare, prov. soflar, franceza souffler, sp. sollar (in Montaña asuellar). – Derivat suflare, substantiv feminin (respiratie; faptul de a fi; fiinta vie); suflat, adjectiv (aurit); suflator, adjectiv (care sufla; substantiv neutru, vinturar); suflatoare, substantiv feminin (mustiuc de fluier); sufloi, substantiv neutru (foale; vinturar); suflu, substantiv neutru dupa franceza souffle; suflet (mr. suflet), substantiv neutru (respiratie, rasuflare; viata; principiu vital, inima; facultate psihica, constiinta, bunatate, caritate, valoare; animal, fiinta; persoana, individ), cu sufix -et (dupa Pascu, I, 163, din limba latina sŭfflātus, cu schimb de sufix; dupa Meyer, Alb.
St., IV, 226 si Candrea, din limba latina *sŭfflĭtus, format ca hālĭtŭs de la hālāre; conform Densusianu, GS, II, 4); sufletesc, adjectiv (spiritual, de suflet); sufleteste, adverb (moralmente); sufletel substantiv masculin (Banat, Anemona pulsatilla; Trans., Convallaria majalis); sufleti, verb (Oltenia, a trai); insufleti, verb (a anima, a insufla curaj; a reanima, a readuce in simtiri; a entuziasma, a pasiona, a inflacara); insufleta, verb (invechit, a reinvia); insufletitor, adjectiv (animator, care insufleteste); neinsufletire, substantiv feminin (lipsa de viata sau de suflet); neinsufletit, adjectiv (inanimat).
Derivat din franceza sufler, substantiv masculin; sufleu, substantiv neutru; insufla, verb (var. insufla), verb (a inspira, a sugera).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.