Varianta definitie 1: SÚflet, suflete, substantiv neutru
1. Totalitatea proceselor afective, intelectuale si volitionale ale omului; psihic. ♢ Locutiune adverb Din suflet sau din tot sufletul, din adancul sufletului = cu pasiune, cu convingere; foarte mult.
Cu (sau fara) suflet = cu (sau fara) insufletire, cu (sau fara) elan. ♦ Trasatura de caracter (buna sau rea); prin extensiune caracter. ♦ Persoana considerata din punct de vedere al trasaturilor de caracter.
Era un suflet mare, care intelegea lumea. ♦ Omenie, bunatate, mila.
Om fara suflet. ♦ Curaj, temeritate, indrazneala.
A prinde suflet.
2. Factor, element esential al unui lucru, al unei actiuni etcetera
3. (În filozofia idealista si in conceptia religioasa) Substanta spirituala care da omului viata si care este socotita de origine divina si cu esenta vesnica. ♢ Expresie A-si incarca sufletul cu... = a comite o fapta rea.
A avea (ceva) pe suflet = a fi preocupat, chinuit de ceva. (Familiar) A nu avea (pe cineva) la suflet = a nu iubi (pe cineva), a nu-l simpatiza.
A(-i) scoate (cuiva) sufletul = a nu lasa (pe cineva) in pace, a sacai, a enerva.
A-i iesi (cuiva) sufletul = A) a muri; B) a munci din greu, a se chinui.
Cu sufletul la gura = A) in agonie; B) respirand foarte greu de oboseala sau de emotie.
A-si stupi sufletul = a munci din greu, a se chinui cu ceva.
A-si cauta (sau vedea, griji) de suflet (sau de ale sufletului) = a se comporta in conformitate cu normele bisericesti.
A cauta de sufletul cuiva = a da ceva de pomana in amintirea unui mort. (Sa) fie de sufletul cuiva! = fie ca Dumnezeu sa-i ierte pacatele! A fi (sau a se face) trup si suflet cu cineva = a fi extrem de devotat cuiva.
A-si vinde sufletul = a pacatui foarte tare.
4. Viata.
A avea sapte suflete ♢ Expresie A (mai) prinde (sau a capata) suflet = a se intrema (dupa o boala).
A lua (cuiva) sufletul = a omori (pe cineva).
A avea ceva pe (sau la) sufletul sau = a avea ceva in posesiune. ♦ Inima. ♢ Expresie A i se rupe sufletul (de mila cuiva) = a suferi foarte mult pentru nenorocirea cuiva.
A(-i) merge (cuiva ceva) la suflet = a(-i) placea mult, a(-i) produce o mare satisfactie.
5. Persoana, ins, om; p. gener. orice fiinta. ♦ Locuitor.
Oras de un milion de suflete.
6. (Popular) Suflare, suflu, respiratie.
Pe nari el scoate suflet puternic. ♢ Locutiune adverb Într-un suflet = foarte repede. ♢ Locutiune verb ♢ Locutiune verb A-si trage sufletul = a respira. ♢ Expresie A-si lua suflet = a respira adanc; a-si potoli respiratia.
A-i veni sufletul la loc = a-si potoli respiratia; a se linisti.
7. (În sintagme si expresie) Copil (rar fiu) de suflet = copil adoptiv.
A lua de suflet = a adopta un copil.
A da de suflet = a-si ceda copilul unei persoane care il adopta. – Limba Latina *Suflitus (< suflare).
Varianta definitie 5: SÚflet -e n. 1) Totalitate a proceselor psihice, care caracterizeaza lumea interna a individului; latura psihica a omului; duh. ♢ A-si pune tot -ul a-si da toata silinta. Din - (sau Din adancul -ului sau Din tot -ul) cu toata dragostea; cu afectiune. Cu trup si - in intregime; intru totul. A nu avea (pe cineva) la - a nu iubi, a nu suferi (pe cineva).
A-i scoate (cuiva) -ul a sacai (pe cineva) intruna. A avea ceva pe - a fi chinuit de ceva; a avea o durere. 2) Atitudine plina de bunavointa; omenie; marinimie. ♢ Cu - a) bun la inima; omenos; marinimos; b) cu ravna. Fara - a) nemilos; rau; cainos; b) fara tragere de inima; in sila. 3) figurat Continut principal; esenta. -ul unei doctrine. 4) (despre persoane) Figura centrala; insufletitor; animator. -ul unui colectiv. 5) fam.
Om aparte; ins; individ. 6) pop.
Fiinta vie. Și el este -. 7) filoz. rel.
Forta vesnica, imateriala, datatoare de viata, considerata de origine divina. ♢ Cu -ul pe buze (sau La gura) a) aproape de moarte; in agonie; b) respirand foarte greu de emotie sau de oboseala mare. A da de -ul cuiva a da de pomana in amintirea unui mort. A-i iesi (cuiva) -ul a) a muri; b) a se istovi, muncind din greu; a se chinui. A lua (cuiva) -ul a omori (pe cineva). 8) Simbol al trairilor, sentimentelor, dispozitiilor omului; inima. ♢ A-i merge cuiva ceva la - a avea mare satisfactie de ceva; a-i placea mult. 9) Senzatie de sufocare; naduf. Plin de -. ♢ Într-un - foarte repede; intr-o fuga. A-si trage -ul a) a-si potoli respiratia; a respira mai liber; b) a fi aproape de moarte. A se umple de - a respira greu (dupa un efort fizic). 10) : A lua de - a adopta (un copil). Copil (sau Fiu, fiica) de - copil (sau fiu, fiica) adoptiv. [Silabe Su-flet] /<lat. suflitus
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "t"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.