Varianta definitie 1: Surpa, surp, verb I.
1. Reflexiv (Despre maluri, povarnisuri etcetera; la pers. 3) A se prabusi prin macinare; (despre ziduri, cladiri) a se darama, a se pravali, a se narui. ♦ Tranzitiv A dobori la pamant; a nimici, ruina.
2. Tranzitiv Figurativ A rasturna pe cineva dintr-o situatie privilegiata; a submina, a sapa; prin extensiune a desfiinta, a nimici, a lichida.
3. Reflexiv (Popular) A se imbolnavi de hernie. – Limba Latina *Subrupare (< rupes).
Varianta definitie 2: Surpa verb
1. verifica cuvantul: darama.
2. verifica cuvantul: prabusi.
3. a se prabusi, (popular) a se ponori. (S-a - un mal.)
Varianta definitie 4: Surpa verb, indicativ prezent 1 singular surp, 3 singular si plural surpa; conjunctie: prezent 3 singular si plural surpe
Varianta definitie 5: A surpa surp tranzitiv 1) A face sa se surpe. 2) (sanatatea, convingerile etcetera) A face sa slabeasca tare. 3) figurat: A rasturna prin uneltiri. /<lat. subrupare
Varianta definitie 6: A se surpa ma surp intranz. 1) (despre maluri, povarnisuri etcetera) A se desprinde de masiv, alunecand la vale; a se narui; a se ponori; a se darama. 2) si fig.
A se rasturna la pamant (datorita pierderii punctului de sprijin); a se narui. /<lat. subrupare
Varianta definitie 7: Surpa (-p, -at), verb –
1. A prabusi, a pravali, a arunca jos. –
2. A ruina, a distruge. –
3. (Refl.) A se ruina, a se prabusi, a se narui. –
4. (Refl.) A suferi de hernie. – Varianta cuvant invechit surupa.
Mr. surpu, surpare, megl. sarup(ari), istr. surpu.
Limba Latina *subrūpāre (Cihac, I, 371; Meyer, Alb.
St., IV, 74; Puscariu 1702; Pascu, I, 42; REW 7451), cuvint pastrat numai in rom. (Rosetti, I, 171), sar conform, cu alte pref., limba italiana dirupare, sp. derribar.
Formele surripĭāre (Philippide, Principii, 148), subrumpĕre (Cretu 372), sau *surpĕre (Pascu, Beiträge, 12), nu sint de preferat; der. din limba sarba:, cr. survati (Cihac, II, 381) este improbabila.
Derivat surpacios, adjectiv (care se surpa; abrupt); surpat (var.
Olt. surupat), adjectiv (cu hernie); surpatura, substantiv feminin (ruina, gramada de moloz; aluviune, teren cazut; hernie); surpus, substantiv neutru (teren darimat); surupina (var. surupiste), substantiv feminin (scufundare, prabusire; lasatura; groapa, gaura), in Olt. si Banat.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.