Varianta definitie 1: Sus adverb
1. Într-un loc mai ridicat sau mai inalt (decat altul); la inaltime; deasupra. ♢ Locutiune adjectiv De sus = A) care este asezat in partea nordica sau in partea mai ridicata a unui teren; B) care vine sau porneste de la un organ de conducere; C) care face parte din clasele privilegiate; care apartine acestor clase.
De din sus (de...) = care se afla mai la deal (de...); ceva mai incolo, mai departe. ♢ Locutiune adverb Pe sus = A) prin aer, prin vazduh; B) in zbor, zburand; C) cu un vehicul sau purtat (in carca, pe brate etcetera). (Pe) din sus de... = mai la deal de..., mai incolo, mai departe de...
Mai sus de... = mai la nord de... ♢ Locutiune prep. (Substantivat, n.) Din susul... = A) din partea de deasupra; B) dintr-o regiune superioara, mai la deal de... ♢ Expresie De sus in jos sau de jos in sus = in directie verticala (ascendenta sau descendenta).
De sus (si) pana jos = in intregime, tot.
În sus si in jos = incoace si incolo, de colo-colo.
Cu fata in sus = (despre oameni) culcat pe spate.
Cu gura in sus = (despre obiecte care au o deschizatura) cu deschizatura in partea de deasupra.
Cu fundul in sus = intors pe dos, ravasit; in dezordine; figurat morocanos, furios.
A duce (sau a lua, a aduce pe cineva) pe sus = a duce (sau a lua, a aduce pe cineva) cu forta, cu sila.
A-i sta (cuiva) capul sus = a fi in viata, a trai.
A se tine (sau a fi, a umbla) cu nasul pe sus = a fi infumurat, ingamfat. (Substantivat, n.) A rasturna (sau a intoarce, a pune ceva) cu susul in jos = a pune (ceva) in dezordine; a rascoli, a ravasi.
A privi (sau a masura cu ochii) pe cineva de sus in (sau pana) jos si de jos in (sau pana) sus = a examina (pe cineva) cu atentie sau cu neincredere. ♦ În camerele din partea superioara a unei case, la etaj. ♦ (În legatura cu pozitia unui astru) Deasupra orizontului, pe cer. ♦ (Popular) Departe (in inaltime). ♦ (În loc. adjectiv ) Sus-pus = care este intr-o situatie sociala inalta. ♢ Expresie A lua (sau a privi pe cineva) de sus = a trata (pe cineva) ca pe un inferior, a privi (pe cineva) cu dispret, cu aroganta.
A vorbi (cuiva sau cu cineva) de sus = a vorbi (cu cineva) arogant, insolent, obraznic.
2. Înspre un loc sau un punct mai ridicat; in directie verticala, in inaltime; in aer, in spatiu, in vazduh. ♢ Locutiune adjectiv si adverb În sus = ridicat, drept, in pozitie verticala. ♢ Locutiune adverb În sus = A) spre inaltime, la deal; B) in aer, in vazduh, in directia cerului; C) dincotro curge o apa, in directia izvorului. ♢ Expresie A sari in sus = a tresari (de bucurie, de spaima, de manie etcetera); a izbucni. ♦ (Substantivat, n.; in loc. prep.) În susul... = A) in partea superioara (a unui lucru); B) in sens contrar cursului unei ape; C) inspre partea mai ridicata a unei asezari sau inspre nord.
Din susul... = A) din directia izvorului unei ape; B) dinspre partea mai ridicata a unui teren; dinspre nord. ♦ (Cu valoare de interjectie) Strigat de comanda echivalent cu „ridica-te!”, „ridicati-va!”; prin extensiune strigat de incurajare, de aprobare, de simpatie.
3. (La comparativ, urmat de prep. „de”, indica o limita in raport cu o varsta, o greutate, o valoare) Peste, mai mult de... ♢ Expresie Mai pe sus decat = mai presus decat, mai mult decat...
4. (La comparativ, indica o pagina, un capitol, un alineat intr-un text) În cele precedente, in cele spuse sau aratate mai inainte, inapoi cu cateva pagini sau cu cateva randuri. ♦ Sus-citat = citat mai inainte, pomenit in cele spuse sau scrise inainte.
Sus-numit (si substantivat) = mentionat, amintit, citat mai inainte.
5. În registrul acut, inalt, ridicat al vocii sau al unui instrument. ♢ Expresie Sus si tare = A) ferm, categoric, energic; B) in auzul tuturor, in gura mare.
6. (În mistica crestina) În cer, in rai. ♢ Locutiune adverb De sus = de la Dumnezeu. – Limba Latina Susum (= sursum).
Varianta definitie 2: Sus antonim: jos
Varianta definitie 3: Sus adverb deasupra. (Se vede -.)
Varianta definitie 4: Sus adverb
Varianta definitie 5: Sus1 adv. 1) Într-un loc situat la o inaltime mai mare decat altul; la inaltime; deasupra. ♢ De jos in - la deal; in ascensiune. Cu fundul in - a) intors cu fata in jos; rasturnat; b) in dezordine; c) morocanos; suparat; indispus. De - a) de deasupra; din partea mai ridicata; din inaltime; b) pornind de la conducere, de la centru; c) facand parte din clasele bogate; privitor la clasele privilegiate. De - si pana jos din cap pana in picioare; in intregime; tot. A se tine (sau A fi, a umbla) cu nasul pe - a fi infumurat. A vorbi de - a vorbi arogant; a vorbi cu dispret. A lua (sau A privi) pe cineva de - a trata pe cineva ca pe un inferior; a privi cu dispret. A privi (sau A masura) cu ochii (pe cineva) de - in (sau Pana) jos a examina (pe cineva) cu atentie sau cu neincredere. Cei de - sefii (unei colectivitati). Cele de mai - cele spuse sau scrise anterior. 2) În directie verticala; in inaltime; deasupra. ♢ În - a) ridicat; b) spre un loc mai inalt; la deal; c) in aer; in directia cerului; d) in directia izvorului unei ape curgatoare. Mai - a) spre o inaltime mai mare; b) mai spre nord. Mai - de mai mult de...; peste... A sari in - a-si manifesta brusc bucuria, spaima etcetera; a tresari; a izbucni. Cu un cap mai - mult superior. Mainile - ! ordin prin care cineva e prevenit sa se predea. -! comanda adresata cuiva pentru a se ridica in picioare. Pe - a) pe deasupra; b) prin aer; c) purtat in brate; d) cu forta; fortat. 3) În cer; in rai. ♢ De - din cer; de la Dumnezeu. Cel de - Dumnezeu. 4) muz.
Înaltat; ridicat. ♢ - si tare a) (in mod) hotarat, categoric, raspicat; b) in auzul tuturor; deschis. /<lat. susum
Varianta definitie 6: Sus2 n. 1) Partea de deasupra. ♢ A rasturna (sau A intoarce) ceva (sau Toate) cu -ul in jos a face mare dezordine. 2) Partea de nord. Vant din -. /<lat. susum
Varianta definitie 7: Sus, adverb –
1. Deasupra, in inaltime. –
2. În directia muntilor. –
3. În directia izvorului unei ape. –
4. În locul anterior. – În sus, spre deal, spre inaltime. – Pe sus, in inaltime; cu un mijloc de transport; cu forta. – Mai (pre)sus, peste, deasupra. – Cel de sus, Dumnezeu. –
5. (Interj.) Hai, inainte. –
6. (Prefix) Înainte, in locul anterior; sus-amintitul. –
7. (Substantiv neutru:) Parte superioara sau anterioara. – Mr. (n)sus, megl. (an)sus, istr. sus.
Limba Latina sūsŭm (Puscariu 1703; REW 8478), forma vulgara de la sūrsŭm, conform vegl. sois, limba italiana su(so), calabr., prov., verifica cuvantul: franceza, cat. sus, sp., port. suso. – Derivat susean, substantiv masculin (muntean, locuitor de pe platou).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "s"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.