Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Sălbatic -ă
1 * Cuvantul cu diacritice: sălbátic -ă
Cuvantul fara diacritice: salbatic
Definitie: SĂLBATIC, -Ă,sălbatici, -ce, adjectiv , substantiv masculin și feminin: I. Adjectiv 1. (Despre animale) Care nu este domesticit sau îmblânzit; prin extensiune greu de stăpânit, nedomolit, aprig, focos. ♦ (Despre ochi, privire etcetera) Care exprimă neliniște, spaimă sau violență, sălbăticie. ♦ Sperios, sfios. 2. (Despre plante) Care a crescut de la sine; necultivat, nealtoit. 3. Care este creat de natură, fără intervenția omului; natural; lipsit de artificiu, de rafinament; frust. ♦ (Despre pământ, terenuri etcetera) În care nu a intervenit mâna omului; nelucrat, necultivat. 4. (Despre ținuturi, locuri etcetera) Pustiu, nelocuit, neumblat; lipsit de civilizație. II. 1. Adjectiv, substantiv masculin și feminin: (Persoană) care aparține unor grupuri de oameni aflate în prima perioadă de dezvoltare a societății omenești; (om) primitiv. 2. Adjectiv Caracteristic omului primitiv; rudimentar, înapoiat, primitiv, neevoluat. 3. Adjectiv, substantiv masculin și feminin: (Persoană) care se comportă ca un om primitiv; (om) necivilizat, înapoiat, grosolan. 4. Adjectiv (Despre păr) Des și aspru; neîngrijit. 5. Adjectiv (Despre oameni) Lipsit de umanitate; crud, neomenos, violent, brutal, fioros. ♢ (Adverbial) Biciuie caii sălbatic. ♦ (Despre manifestări, acțiuni etcetera ale omului) Care exprimă, care arată lipsă de umanitate, neomenie, cruzime, brutalitate; aspru, necruțător. 6. Adjectiv (Despre oameni și manifestările lor) Care nu se poate stăpâni; aprig, impulsiv, nestăpânit, nedomolit. 7. Adjectiv, substantiv masculin și feminin: (Om) care fuge de lume, care nu respectă conveniențele (sociale); (om) retras, izolat, singuratic, nesociabil, ursuz. III. Adjectiv 1. Care se manifestă cu deosebită intensitate, neobișnuit de puternic, violent, cumplit, aprig; înfricoșător, de neînvins. 2. (Despre mișcări sau corpuri în mișcare) Rapid, vijelios, năvalnic. [Varianta: sălbatec, -ă adjectiv , substantiv masculin și feminin:] – Limba Latina popular salvaticus (=silvaticus).
2 * Cuvantul cu diacritice: sălbatic
Cuvantul fara diacritice: salbatic
Definitie: Sălbatic antonim: domestic
3 * Cuvantul cu diacritice: sălbátic
Cuvantul fara diacritice: salbatic
4 * Cuvantul cu diacritice: sălbátic
Cuvantul fara diacritice: salbatic
Definitie: sălbatic adjectiv m., substantiv masculin, plural sălbatici; f. singular sălbatică, plural sălbatice
5 * Cuvantul cu diacritice: sălbátic -că -ci -ce
Cuvantul fara diacritice: salbatic
Definitie: SĂLBATIC -că (-ci, -ce) 1) (despre animale) Care nu este domesticit; neîmblânzit. 2) (despre plante) Care crește de la sine; necultivat. 3) (despre pământ) Care este lăsat în părăsire; nelucrat; necultivat. 4) (despre locuri) Care nu este populat; nelocuit. 5) Care este caracteristic omului primitiv; necivilizat. 6) și substantival (despre persoane) Care se ferește de lume; nesociabil. 7) și substantival Care este lipsit de milă; fără milă; barbar; crud; nemilos. 8) Care se manifestă cu mare putere; violent. 9) și substantival figurativ Care vădește lipsă de respect față de cultură și civilizație; barbar. lat. silvaticus
6 * Cuvantul cu diacritice: sălbátic sălbátică
Cuvantul fara diacritice: salbatic
Definitie: sălbatic (sălbatică), adjectiv – Neîmblînzit, necultivat, natural, frust, rău. – Varianta sălbatec. Megl. sălbatic. Limba Latina salvatĭcus (Diez, I, 365; Pușcariu 1497; REW 7922, Rosetti, I, 59), conform limba italiana salvatico, prov. salvatge, franceza sauvage. – Derivat sălbătici (var. însălbătici, (în)sălbătăci), verb (a <se> face sălbatic); sălbăticie (var. sălbatăcie), substantiv feminin (stare de sălbatic; Trans., fiară); sălbăticime (var. sălbătăcime, sălbăticiune, sălbătăciune), substantiv feminin (fiară; animal sălbatic); sălbăticos, adjectiv (sălbatic); sălbăție, substantiv feminin (plantă, Lolium temulentum), numită poate astfel datorită proprietăților sale narcotice. Din rom. provine rut. silvatici „spiriduș” (Candrea, Elemente, 409).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 9 litere.
Fiind format din 9 litere, acest cuvant este de dimensiune mare. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "s" si se termina cu litera "c"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.