Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Tuna
1 * Cuvantul cu diacritice: tuná
Cuvantul fara diacritice: tuna
Definitie: TUNA,tun, verb I. 1. Intranzitiv impers. A se produce un tunet; a se auzi tunetul. 2. Tranzitiv impers. (Reg.; în imprecații) A lovi pe cineva trăsnetul; a trăsni. 3. Intranzitiv (La pers. 3) A vui, a bubui. ♦ (Despre glas, cuvinte) A răsuna puternic; (despre oameni) a vorbi cu glasul ridicat; a striga. ♢ Expresie A tuna și a fulgera = a fi foarte furios, a face scandal. 4. Intranzitiv (Înv.) A trage cu tunul sau cu alte arme de foc. – Limba Latina tonare.
2 * Cuvantul cu diacritice: tuná
Cuvantul fara diacritice: tuna
3 * Cuvantul cu diacritice: tuná
Cuvantul fara diacritice: tuna
Definitie: TUNA verb 1. (Ban.) a durăi, a urla. (Plouă, fulgeră și -.)2. verifica cuvantul: bubui.
4 * Cuvantul cu diacritice: tuná
Cuvantul fara diacritice: tuna
Definitie: tuna verb, indicativ prezent 3 singular tună
5 * Cuvantul cu diacritice: a tuná
Cuvantul fara diacritice: tuna
Definitie: A TUNA pers. 3 tunăintranzitiv 1) A se produce un tunet (în urma unei descărcări electrice în atmosferă); a răsuna tunetul. 2) A produce un zgomot mare; a scoate un vuiet puternic. 3) fig. (despre oameni) A vorbi pe un ton ridicat; a striga; a țipa. ♢ - și a fulgera a-și descărca mânia prin țipete și strigăte. 4) înv. A trage cu tunul (sau cu o altă armă de foc). limba latina tonare
6 * Cuvantul cu diacritice: tuná -n át
Cuvantul fara diacritice: tuna
Definitie: tuna (-n, at), verb – 1. A bubui, a asurzi. – 2. A trăsni. – 3. A intra, a pătrunde. – 4. (Trans.) A coborî, a veni de la munte. – 5. A bate tunul. – Megl. tuna, tunari. Limba Latina tŏnāre (Pușcariu 1771; REW 8778), conform limba italiana tonare, prov., cat., sp. tronar, franceza tonner, port. troar. Semantismul sensurilor 3 și 4 nu este clar, conform tuli. – Derivat tun, substantiv neutru (învechit, tunet; gură de foc de artilerie; Arg., furt prin efracție; adverb , cu putere), postverbal sau din limba latina tŏnus (Pușcariu 1643); tunaci, adjectiv (Banat, agresiv, îndrăzneț); tunar, substantiv masculin (artilerist, servant de tun); tunări, verb (a trage cu tunul), rar; tunărie (var. tunărime), substantiv feminin (artilerie, mulțime de tunuri); tunător, adjectiv (care tună puternic); tunet, s .n. (zgomot puternic, bubuit; canalul tunului), cu sufix -et, ca sunet de la suna,răcnet de la răcni etcetera (după Diez, Gramm., I, 208 Tiktin și Candrea, din limba latina tŏnĭtru).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "t" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.