Varianta definitie 1: Úmple, umplu, verb III.
1. Tranzitiv A face ca un recipient, o cavitate etcetera sa fie pline; a baga inauntru (pana sus); prin extensiune a face sa contina o cantitate oarecare din ceva. ♢ Expresie A-si umple burta (sau pantecele) = a manca mult.
A-si umple buzunarele = a castiga bani multi. (Refl. pas.) S-a umplut paharul = s-au adunat prea multe necazuri; nu se mai poate suporta situatia de acum.
2. Tranzitiv Figurativ A coplesi pe cineva, a face sa se simta apasat (de un sentiment, de o senzatie). ♢ Reflexiv I se umple inima de bucurie.
3. Tranzitiv A introduce intr-un invelis de aluat, de carne, de legume etcetera un preparat culinar, pentru a pregati anumite mancaruri. ♦ (Rar) A imbiba un preparat culinar cu un lichid (dulce, aromat).
4. Tranzitiv A raspandi un miros intr-un anumit spatiu. ♦ A raspandi sunete, zgomote. ♢ Expresie A umple satul (ori lumea, urechile lumii) = a face sa stie, sa afle toata lumea.
5. Tranzitiv A ocupa, a acoperi o suprafata, o intindere, o incapere etcetera ♢ Reflexiv S-a umplut gradina de flori.
6. Tranzitiv si reflexiv A (se) acoperi cu o substanta daunatoare, murdara etcetera; figurat a (se) contamina, a (se) molipsi. [Varianta: (Înv. si popular) Umplea verb II, Imple verb III] – Limba Latina Implere.
Varianta definitie 2: A umple antonim: a deserta, a goli
Varianta definitie 3: Úmple verb
1. (invechit) a plini. (A - paharele.)
2. verifica cuvantul: in-carca.
3. verifica cuvantul: infunda.
4. verifica cuvantul: astupa.
5. verifica cuvantul: intesa.
6. a (se) acoperi, a (se) incarca, (prin nordul Muntenia) a (se) puiezi. (Gradina s-a - de flori.)
7. verifica cuvantul: pata.
8. verifica cuvantul: acoperi.
9. verifica cuvantul: podidi.
10. verifica cuvantul: napadi.
Varianta definitie 6: A Úmple umplu tranz. 1) (recipiente, incaperi, suprafete etcetera) A face sa fie plin (pana la limita). - borcanul cu apa. - odaia cu miros neplacut. ♢ A(-Si) - buzunarele a castiga bani multi, de obicei in mod ilicit. A(-si) - burta (sau Pantecele) a manca prea mult. 2) (invelisuri de carne, de aluat, de legume etcetera) A completa introducand inauntru un anumit preparat culinar (tocat). - o rata cu hrisca. ♢ - bors a pune la fermentat tarate amestecate cu huste si apa clocotita. 3) A face sa se umple. /<lat. implere
Varianta definitie 7: A se Úmple ma umplu intranz. 1) (urmat de un complement indirect cu prepozitia De) A se acoperi partial sau peste tot. - tot de grasime. - de cornuti. 2) figurat: (urmat de denumirea unei boli) A se imbolnavi venind in contact cu o sursa de infectie; a se molipsi; a se infecta; a se contamina; a se contagia. 3) figurat: A fi cuprins total. - de ciuda. - de bucurie. /<lat. implere
Varianta definitie 8: Umple (-lu, -ut), verb –
1. A face un obiect sa fie plin. –
2. A indopa, a imbuiba, a indesa. –
3. A implini. –
4. A acoperi, a scalda in, a cufunda. –
5. A molipsi. – Varianta umplea, cuvant invechit imple(a) si der.
Mr. umplu, umplui, umpleare, megl. ampl’u.
Limba Latina implēre (Șeineanu, Semasiol., 198; Puscariu 1807; REW 4310), conform vegl. emplar, limba italiana empiere, prov., franceza emplir, sp. enchir, port. enchar.
Ca si in cazul lui umfla, trecerea lui in- › un- poate fi anterioara rom., conform sard. umprere, cat. umpir.
Schimbul de conjug. este modern si pare sa se generalize in tendinta actuala. – Derivat umplutura, substantiv feminin (ceea ce serveste pentru a umple).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.