DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Umăr

1 * Cuvantul cu diacritice: úmăr
Cuvantul fara diacritice: umar

Definitie: UMĂR, (1, 2, 3, 4) umeri, substantiv masculin, (5) umere, substantiv neutru 1. Substantiv masculin Parte a corpului omenesc corespunzătoare articulației dintre mână și trunchi. ♢ Expresie Umăr la umăr = alături, unul lângă altul; împreună, uniți. A pune umărul = a ajuta efectiv la îndeplinirea unei acțiuni; a sprijini. A da (sau a ridica etcetera) din umeri = a-și exprima nedumerirea, neștiința, indiferența etcetera printr-un gest de ridicare a umerilor (1). A se uita la cineva (sau a privi pe cineva) peste umăr = a se uita la cineva disprețuitor, batjocoritor. (Popular) A-și lua călcâiele (sau picioarele) de-a umeri = a fugi. A pune (cuiva ceva) pe umeri = a încărca, a împovăra (pe cineva) cu o vină. ♦ Parte a unui obiect de îmbrăcăminte care acoperă umărul (1). ♦ Figurativ Culme a unui deal, a unui munte. 2. Substantiv masculin (În sintagma) Umărul obrazului (sau al feței) = partea proeminentă, osoasă din mijlocul obrazului; pomeți. 3. Substantiv masculin Partea bombată de lângă gâtul unui vas. ♦ Proeminență pe suprafața unui obiect, care servește ca reazem altui obiect. 4. Substantiv masculin Parte a jugului care se așază pe gâtul vitelor. 5. Substantiv neutru: Umeraș. – Limba Latina humerus.


2 * Cuvantul cu diacritice: úmăr
Cuvantul fara diacritice: umar

Definitie: UMĂR substantiv verifica cuvantul: măsea, portmantou, umeraș.


3 * Cuvantul cu diacritice: úmăr
Cuvantul fara diacritice: umar

Definitie: umăr (parte a corpului omenesc, a unui vas, a jugului) substantiv masculin, plural umeri


4 * Cuvantul cu diacritice: úmăr
Cuvantul fara diacritice: umar

Definitie: umăr (umeraș, proeminență la suprafața unei piese) substantiv neutru, plural umere


5 * Cuvantul cu diacritice: úmăr úmeri
Cuvantul fara diacritice: umar

Definitie: UMĂR1 umeri m. 1) Parte a corpului omenesc care corespunde articulației dintre brațe și trunchi. ♢ A pune -ul a contribui în mod real la înfăptuirea unei activități. A strânge (sau a da, a ridica) din umeri a înălța umerii ca semn al lipsei de informare, al nepăsării, nedumeririi. A se uita la cineva peste - a manifesta dispreț față de cineva. A pune (cuiva ceva) pe umeri a) a arunca vina pe cineva; b) a da o însărcinare de răspundere. 2) Porțiune a unei haine care acoperă această parte a corpului. 3): -ul obrazului (sau feței) partea superioară, osoasă, a obrazului ieșită în afară; pomeți. 4) Partea mai înaltă a unui deal sau a unui munte. 5) Parte a jugului care se sprijină pe gâtul boilor. 6) Ieșitură pe suprafața unui obiect folosită ca suport sau ca sprijin pentru ceva. limba latina humerus


6 * Cuvantul cu diacritice: úmăr úmere
Cuvantul fara diacritice: umar

Definitie: UMĂR2 umere n. v. UMERAȘ. limba latina humerus


7 * Cuvantul cu diacritice: úmăr -meri
Cuvantul fara diacritice: umar

Definitie: umăr (-meri), substantiv masculin – 1. Articulație dintre mînă și trunchi la om. – 2. Parte de îmbrăcăminte care acoperă umărul (1). – 3. Pomeți, partea osoasă din mijlocul obrazului. – 4. Umeraș de haine. – 4. Umeraș de haine. – 5. Partea proeminentă de la leucă. – 6. Mîner la ferăstrăul de mînă. Mr. (n)umir, megl. numir, istr. (r)umer. Limba Latina hŭmĕrus (Pușcariu 1794; REW 4232), conform limba italiana omero, sp., port. hombro. În sensurile 4-6 este n. – Derivat umărar, substantiv neutru (umeraș); umăraș, substantiv neutru (broderie la umărul iilor); umăros (var. umeros), adjectiv (cu umeri lați); umeri, verb reflexiv (a se sforța). Pentru umăr „pomete”, conform ALR, I, 24.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Fiind format din 5 litere, acest cuvant este de dimensiune medie.
Cuvantul contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "r"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.