Varianta definitie 1: Urla, urlu, verb I. Intranzitiv
1. (Despre oameni si animale) A scoate urlete (1) specifice. ♦ Intranzitiv si tranz.
P. anal. (Despre oameni) A vorbi cu tonul foarte ridicat; a striga, a tipa; a plange cu hohote; a canta foarte tare (si neplacut pentru auz). ♦ Figurativ (Despre o colectivitate umana) A clocoti, a fremata, a se agita.
2. (Despre vant, viscol, ape etcetera: la pers. 3) A produce zgomote specifice, puternice; a vajai, a vui. – Limba Latina Ululare.
Varianta definitie 3: Urla verb
1. (Transilvania) a bauna. (Cainii, lupii -.)
2. verifica cuvantul: striga.
3. a racni, a striga, a tipa, a zbiera, (regional) a tivli, (Transilvania) a puhai, (Transilvania si Maram.) a tipoti, (familiar figurativ) a se sparge. (- de durere.)
4. verifica cuvantul: vocifera.
5. verifica cuvantul: rasti.
Varianta definitie 4: Urla verb, indicativ prezent 1 singular urlu, 2 singular urli, 3 singular si plural urla
Varianta definitie 5: A urla urlu intranz. 1) (mai ales despre lupi, caini, sacali) A scoate sunete puternice prelungi; a scoate urlete. 2) (despre persoane) A emite strigate violente si prelungi; a zbiera. 3) A canta tare cu voce neplacuta (si falsa). 4) (despre vant, vifor) A produce un zgomot suierator si prelung; a vui; a vajai. /< limba latina ululare
Varianta definitie 6: (?) Urla, urlu, verb I instranzitiv (regional) A cobori, in zona Muntilor Apuseni (Crisana, Tara Motilor).
Varianta definitie 7: Urla (-lu, -at), verb –
1. A scoate urlete specifice, a mugi, a rage, a zbiera. –
2. (Banat) A tuna. –
3. (Bihor) A cobori. – Mr. aurlu, megl., istr. urlu.
Limba Latina ulŭlāre, probabil printr-o faza *urŭlāre (Diez, I, 436; Puscariu 1813; REW 9039), conform limba italiana urlare, franceza hurler, cat. udolar, port. urra.
Candrea trateaza sensul 3 ca pe un cuvint diferit si REW 6107 il reduce la un limba latina *orŭlāre; e vorba, fara indoiala, de un singur cuvint, cu acelasi sens dublu ca tuna, tipa, tuli, verifica cuvantul: aici.
Derivat urlator, adjectiv (care urla; curent de apa); urlatoare, substantiv feminin (cascada); urlet, substantiv neutru (strigat puternic si prelung, zbieret); urlatura, substantiv feminin (strigat, tipat).
Legatura lui urlator, cu un limba latina *ululator (REW 9040) nu este necesara.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.