DexDefinitie.com

Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Urla

1 * Cuvantul cu diacritice: urlá
Cuvantul fara diacritice: urla

Definitie: URLA, urlu, verb I. Intranzitiv 1. (Despre oameni și animale) A scoate urlete (1) specifice. ♦ Intranzitiv și tranz. P. anal. (Despre oameni) A vorbi cu tonul foarte ridicat; a striga, a țipa; a plânge cu hohote; a cânta foarte tare (și neplăcut pentru auz). ♦ Figurativ (Despre o colectivitate umană) A clocoti, a fremăta, a se agita. 2. (Despre vânt, viscol, ape etcetera: la pers. 3) A produce zgomote specifice, puternice; a vâjâi, a vui. – Limba Latina ululare.


2 * Cuvantul cu diacritice: urlá
Cuvantul fara diacritice: urla

Definitie: URLA verb verifica cuvantul: tuna.


3 * Cuvantul cu diacritice: urlá
Cuvantul fara diacritice: urla

Definitie: URLA verb 1. (Transilvania) a băuna. (Câinii, lupii -.) 2. verifica cuvantul: striga. 3. a răcni, a striga, a țipa, a zbiera, (regional) a țivli, (Transilvania) a puhăi, (Transilvania și Maram.) a țipoti, (familiar figurativ) a se sparge. (- de durere.) 4. verifica cuvantul: vocifera. 5. verifica cuvantul: răsti.


4 * Cuvantul cu diacritice: urlá
Cuvantul fara diacritice: urla

Definitie: urla verb, indicativ prezent 1 singular urlu, 2 singular urli, 3 singular și plural urlă


5 * Cuvantul cu diacritice: a urlá úrlu
Cuvantul fara diacritice: urla

Definitie: A URLA urlu intranz. 1) (mai ales despre lupi, câini, șacali) A scoate sunete puternice prelungi; a scoate urlete. 2) (despre persoane) A emite strigăte violente și prelungi; a zbiera. 3) A cânta tare cu voce neplăcută (și falsă). 4) (despre vânt, vifor) A produce un zgomot șuierător și prelung; a vui; a vâjâi. limba latina ululare


6 * Cuvantul cu diacritice: urla
Cuvantul fara diacritice: urla

Definitie: (?) URLA, urlu, verb I instranzitiv (regional) A coborî, în zona Munților Apuseni (Crișana, Tara Moților).


7 * Cuvantul cu diacritice: urlá -lu -át
Cuvantul fara diacritice: urla

Definitie: urla (-lu, -at), verb – 1. A scoate urlete specifice, a mugi, a rage, a zbiera. – 2. (Banat) A tuna. – 3. (Bihor) A coborî. – Mr. aurlu, megl., istr. urlu. Limba Latina ulŭlāre, probabil printr-o fază urŭlāre (Diez, I, 436; Pușcariu 1813; REW 9039), conform limba italiana urlare, franceza hurler, cat. udolar, port. urra. Candrea tratează sensul 3 ca pe un cuvînt diferit și REW 6107 îl reduce la un limba latina orŭlāre; e vorba, fără îndoială, de un singur cuvînt, cu același sens dublu ca tuna, țipa, tuli, verifica cuvantul: aici. Derivat urlător, adjectiv (care urlă; curent de apă); urlătoare, substantiv feminin (cascadă); urlet, substantiv neutru (strigăt puternic și prelung, zbieret); urlătură, substantiv feminin (strigăt, țipăt). Legătura lui urlător, cu un limba latina ululator (REW 9040) nu este necesară.


Informatii si statistici despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 4 litere.
Fiind format din 4 litere, acest cuvant este de dimensiune mica.
Cuvantul nu contine diacritica: ă
Cuvantul nu contine diacritica: â
Cuvantul nu contine diacritica: î
Cuvantul nu contine diacritica: ș
Cuvantul nu contine diacritica: ț
Cuvantul nu contine diacritica: ö
Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "a"



Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2024 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.