Varianta definitie 1: Urma, urmez, verb I.
1. Tranzitiv si instranzitiv A merge in urma cuiva; prin extensiune a pleca impreuna cu cineva, a insoti. ♦ Tranzitiv A fi alaturi de cineva (intr-o actiune).
2. Tranzitiv A merge inainte pe un anumit traseu, pe drumul apucat. ♦ Tranzitiv si instranzitiv A respecta o anumita indicatie primita, a se conduce dupa..., a proceda conform cu...; a se conforma.
3. Tranzitiv si instranzitiv A frecventa o forma de invatamant.
4. Tranzitiv si instranzitiv A veni, in timp, dupa cineva sau ceva (luandu-i locul); a succeda. ♦ Intranzitiv A succeda cuiva intr-un post, intr-o demnitate; a inlocui pe cineva. ♦ Intranzitiv A-si avea locul dupa cineva sau ceva intr-o ierarhie.
5. Tranzitiv si instranzitiv A duce mai departe un lucru inceput; a continua. ♦ Prin specializare: A continua vorba inceputa, textul inceput; a spune sau a scrie mai departe.
6. Intranzitiv A avea loc, a se produce, a se indeplini (dupa...). ♦ A rezulta, a insemna.
7. Tranzitiv (Cu valoare de semiauxiliar) A trebui, a fi nevoie. – Din Urma.
Varianta definitie 2: A urma antonim: a preceda
Varianta definitie 3: Urma verb
1. (invechit) a sledi. (L-au - cu totii.)
2. verifica cuvantul: insoti.
3. verifica cuvantul: perinda.
4. verifica cuvantul: continua.
5. verifica cuvantul: trebui.
6. a se insira, a se insirui, a se perinda, a se randui, a se succeda. (Zilele - unele dupa altele.)
7. a-i succeda. (I-a - in functie.)
8. verifica cuvantul: studia.
9. verifica cuvantul: frecventa.
10. verifica cuvantul: rezulta.
11. verifica cuvantul: decurge.
12. verifica cuvantul: conforma.
13. verifica cuvantul: respecta.
Varianta definitie 4: Urma verb, indicativ prezent 1 singular urmez, 3 singular si plural urmeaza
Varianta definitie 5: A urma -ez 1. tranz. 1) si fig. (fiinte) A insoti mergand in urma. 2) (indici ai directiei) A tine fara abatere. - drumul. 3) (indicatii, recomandari, sfaturi) A respecta, avand ca orientare. 4) (in imbinari cu substantive care indica un domeniu sau o forma de invatamant) A frecventa facand studii. - cursuri de filologie. 5) (actiuni incepute mai inainte) A desfasura in continuare; a continua. 6) (urmat, mai ales, de propozitii completive) A decurge in mod firesc; a reiesi; a rezulta. 7) (urmat, mai ales, de propozitii subiective) A impune ca ceva necesar (rezultand din anumite premise). -eaza sa sustina examenele. 8) A succeda, luand locul. L-a -at in postul de prim-ministru.
2. intranz. 1) A merge din urma (dupa cineva sau dupa ceva). - dupa trasura. 2) (construit cu dativul) A succeda intr-o functie (cuiva). A-i - unui sef de sectie. 3) A succeda in timp sau in spatiu. Dupa sambata -eaza duminica. ♢ Va urma formula care se scrie la sfarsitul unui fragment dintr-un text pentru a indica ca va fi continuat de alte fragmente. 4) A fi dator; a avea obligatia; a trebui. -eaza sa plece. /Din urma
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 4 litere. Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.