DexDefinitie.com

Definitie Urmă - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ÚRMĂ, urme, substantiv feminin
1. Semn concret lasat de cineva sau de ceva pe locul unde a trecut, a stat etcetera ♢ Locutiune prep.
Pe urma sau pe urmele cuiva (sau a ceva) = pe unde a fost, a existat, a trecut cineva (sau ceva). (De) pe urma... = din cauza, ca urmare a..., drept consecinta a... ♢ Locutiune verb A fi pe urma (sau pe urmele) cuiva = a urmari. ♢ Expresie A merge (sau a calca) pe urmele cuiva = a avea calitatile, defectele, apucaturile, comportarea (buna sau rea a) cuiva, a semana cu cineva (in comportare); a imita pe cineva.
A pierde (sau a nu mai sti, a nu mai da de) urma (sau urmele) cuiva = a nu mai sti nimic despre cineva.
Nici urma sau fara urma (de) ... = deloc, nici un pic.
A da de (sau a gasi) urma (sau urmele) cuiva = a obtine unele date cu privire la o persoana pe care o cauta.
2. Punct sau stadiu final; sfarsit. ♢ Locutiune adjectiv Din (sau de pe) urma = A) de la sfarsit, ultim; B) precedent.
Din urma = A) din spate, dindarat; B) de la locul unde a ramas. ♢ Locutiune adverb În urma = A) in spate, indarat; B) mai tarziu, apoi; C) mai de mult.
Pe urma = mai tarziu, ulterior. (Pana) la urma = la sfarsit de tot.
În cele din (sau de pe) urma = la sfarsitul unui sir, unei succesiuni; in sfarsit. ♦ Locutiune prep.
În urma... = A) in spatele, dupa..., la sfarsitul...; B) drept urmare, datorita...
De pe urma... = dupa moartea cuiva, drept mostenire de la cineva. ♢ Expresie A ramane in urma = a se lasa intrecut de altii pe drum sau in activitate, in munca.
A fi (sau a merge, a ramane) in urma = (despre ceas) a merge mai incet, aratand o ora mai mica decat cea oficiala.
La urma urmei (sau urmelor) = in cele din urma; in definitiv; in concluzie. ♦ (Înv.) Urmare, consecinta, rezultat.
3. (Matematica) Punct in care o dreapta intersecteaza o anumita suprafata. ♦ Dreapta de-a lungul careia o suprafata intersecteaza alta suprafata. – Limba Latina *Orma.
Varianta definitie 2: ÚRMĂ substantiv verifica cuvantul: consecinta, efect, repercusiune, rezultat, urmare.
Varianta definitie 3: ÚRMĂ substantiv
1. (figurativ) pista. (Se afla pe o - falsa.)
2. intiparire, tipar, (figurativ) amprenta. (Picioarele lasau -e adanci in noroi.)
3. verifica cuvantul: dara.
4. verifica cuvantul: relicva.
5. semn.
6. verifica cuvantul: cicatrice.
7. (figurativ) umbra. (Nici o - de tristete.)
8. verifica cuvantul: sfarsit.
Varianta definitie 4: Urma substantiv feminin, g.-d. art. urmei; plural urme
Varianta definitie 5: ÚRMĂ -e f. 1) Semn lasat de cineva sau de ceva pe o suprafata oarecare. -e de animal. - de tractor. -a unei lovituri. ♢ A da de - a dispune de informatia necesara. A-i da (Cuiva) De - (sau A sti de -a cuiva) a gasi locul unde se afla cineva. A nu-i (Mai) Da (Cuiva) De - a nu mai avea nici un fel de date despre cineva. A disparea fara - a pleca fara a lasa vreun indiciu despre sine. Nici - de... deloc; nici un pic. 2) Faza de la sfarsitul unei actiuni sau al unui fenomen. ♢ -a alege un lucru poate fi apreciat just numai la sfarsit. Ceasul din (sau De pe) - ultimele clipe din viata. La - a) cel de pe urma; ultimul; b) in incheiere; la sfarsit. La -a -ei (sau -a -elor) in definitiv. În cele din - (sau Pana la -) in (la) sfarsit. În (sau Din) -a cuiva (sau A ceva) in (sau din) spate, indaratul cuiva (sau a ceva). Pe - mai tarziu; ulterior. A ramane (sau A fi) In - a) a nu se putea tine de altii; a merge mai incet; b) a se prezenta mai rau decat altii intr-un domeniu de activitate. [G.-D. Urmei] /<lat. orma
Varianta definitie 6: Urma (-me), substantiv feminin –
1. Dira, semn. –
2. Calcatura. –
3. Vestigiu, amprenta. –
4. Puncte, masura a piciorului si a incaltamintei. –
5. Loc de obirsie. –
6. Rezultat, consecinta. – În urma, in spate, apoi; la urma, la sfirsit, la sfirsit de tot; pe urma, apoi, mai tirziu. – Mr., megl. urma.
Origine incerta.
Coincidenta cu limba italiana orma si cu limba albaneza gyurmë arata ca-i vorba de un cuvint vechi.
Ar putea fi limba greaca (veche) ỏρμή, care apare cu sensul de „impuls”, dar care ar fi putut insemna si „impresie”, ca ỏρμάω „a presa, a exercita o presiune” (Cihac, II, 721; Schuchardt, ZRPh., XX, 252; conform Puscariu 1835, si impotriva Meyer 142).
Dupa Diculescu, Elementele, 463, dintr-o forma ionica ỏὐρμή.
Alta explicatie, care se mentioneaza mai des, din limba greaca (veche) ỏσμή „miros” (Diez, I, 296; Densusianu, Hlr., 201; Roesler 577; Tiktin; Philippide, II, 740; REW 6112; Rohlfs, EWUG, 1557; Rosetti, II, 69), este mai greu de admis (conform rezultatele fonetice si semantice semnalate mai inainte fata de ven. usmar, verifica cuvantul: franceza osmer, sp. husmear, port. husmar), conform adulmeca.
În realitate, toate rezultatele cu r se bazeaza in mod clar pe sensul de „calcatura vizibila”, in timp ce der. cu s indica ideea de „miros”, in asa fel incit diferenta fonetica ar putea indica desigur o diversitate de origini.
Derivat urma, verb (a veni dupa; a continua; a rezulta, a proveni; a frecventa, a studia; a succede); urmarelnic (var. urmaretic), adjectiv (se zice despre oile care ramin in urma mereu); urmari, verb (a merge pe urmele cuiva, a goni, a fugi dupa; a observa, a fixa, a reclama, a chema in justitie), cu sensurile franceza poursuivre; urmaritor, substantiv masculin (persoana care urmareste); urmas, substantiv masculin (descendent, progenitura; mostenitor al tronului); urmatic, adjectiv (Oltenia, care e cel mai tinar dinte frati); urmator, adjectiv (care urmeaza); urmi, verb (a mosteni), cuvant invechit – Din rom. provin rut. urma (Candrea, Elemente, 400), si poate, rut. hurma, hurba „buluc, in graba”, pol. hurm „turma” (conform Berneker 378).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "u" si se termina cu litera "m"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.