Varianta definitie 1: VamĂ, vami, substantiv feminin
1. Institutie de stat care se ocupa cu evidenta si controlul asupra intrarii si iesirii din tara a marfurilor, mijloacelor de transport etcetera si care percepe taxele legale pentru aceste bunuri; loc, punct in care functioneaza aceasta unitate. ♦ Taxa care se plateste ca un bun sa treaca dintr-o tara in alta sau (in trecut) dintr-o regiune in alta a tarii. ♢ Locutiune verb a pune vama = a vamui. ♦ Cantitate de graunte care se percepe la moara ca taxa in natura pentru macinat; uium.
2. (În credintele populare) Fiecare dintre cele sapte (sau noua) popasuri (in vazduh) prin care se crede ca trebuie sa treaca sufletul mortului pentru a ajunge in cer. ♦ Bani pe care trebuie sa-i plateasca mortul ca sa poata trece si calatori pe lumea cealalta. – Din limba maghiara Vam.
Varianta definitie 3: VamĂ substantiv
1. (invechit) mitarnita, posada, scala, straja, tamojna. (Punct de -; marfa din -).
2. punte. (- reprezinta banii pe care mortul i-ar plati pentru a trece in alta lume.)
Varianta definitie 5: VamĂ vami f. 1) Institutie de stat care efectueaza controlul asupra marfurilor si a altor bunuri la intrarea intr-o tara sau la iesirea din ea. 2) Punct sau loc unde este stabilita o asemenea institutie. 3) Taxa care se plateste pentru marfurile importate sau exportate. [G.-D. Vamii] /<ung. vam
Varianta definitie 6: Vama (vắmi), substantiv feminin –
1. Post de frontiera. –
2. Taxe vamale. –
3. Uium. –
4. În mitologia populara, numar nedeterminat (7 sau 9 sau 12 sau 24 sau 99) de popasuri ale sufletului, dupa moarte, pentru a putea ajunge in rai.
Mag. vam (Lambrior 375; Cihac, II, 538; Galdi, Dict., 98), conform limba neogreaca: βάμμα, limba sarba:, rut. vam, slov. vama. – Derivat vamal, adjectiv (de vama); vames (var.
Trans. vamas, Bucovina vamariu), substantiv masculin (functionar la vama; pazitor al vamilor ceresti), din mag. vamos; vamesie (var. vamasie, cuvant invechit vamisie), substantiv feminin (slujba de vames); vamui, verb (a percepe taxe vamale; a lua uiumul; a dijmui), din mag. vamolni (Pasca, Dacor., X, 151); vamuiala, substantiv feminin (taxe vamale; uium; dijma); vamasesc, adjectiv (de vama sau de vames).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.