Varianta definitie 1: VedÉre, vederi, substantiv feminin I.
1. Faptul de a (se) vedea; percepere a imaginilor cu ajutorul vazului; vedenie. ♢ Locutiune adverb La vedere = in vazul tuturor, in public, deschis.
Din vedere = A) (numai) privind; (numai) dupa infatisare, fara a-l fi cunoscut personal; B) la repezeala. ♢ Locutiune prep.
În vederea... = in scopul..., pentru... ♢ Expresie A avea pe cineva in vedere = a se interesa de aproape de cineva, a avea grija (de cineva), a tine in evidenta pentru un anumit scop.
A avea ceva in vedere = a avea o intentie, a-si face un plan, a urmari realizarea unui scop.
A pune (cuiva ceva) in vedere = a face cunoscut, a comunica cuiva o hotarare; a avertiza.
A trece cu vederea = a nu tine seama, a nu lua in seama; a scuza cuiva o greseala; a omite. (Regional) La buna vedere! formula de salut la despartire. ♦ (Popular) Întalnire (pusa la cale de parinti sau de petitori) intre doua persoane de sex opus, pentru mijlocirea unei casatorii.
2. Simtul vazului; ochii. ♢ Expresie A avea vederea scurta sau a fi scurt de vedere = a fi miop.
3. Înfatisare, chip, aspect.
4. Priveliste, peisaj. ♦ Fotografie infatisind un peisaj; carte postala ilustrata. II. (Mai ales la plural) Parere, idee, conceptie, convingere. – Verifica cuvantul: Vedea.
Varianta definitie 2: Vedere antonim: nevedere
Varianta definitie 3: VedÉre substantiv
1. verifica cuvantul: vizibilitate.
2. ochi, vaz, (invechit si reg.) vazut, (invechit) vaza, vedeala, vedenie. (Are o - agera.)
3. aspect, chip, faptura, infatisare. (Frumos la -.)
4. verifica cuvantul: perspectiva.
5. cadru, peisaj, verifica cuvantul: priveliste.
6. ilustrata. (I-a trimis o - de la mare.)
7. verifica cuvantul: conceptie.
8. intentie, proiect. (Ce ai in -?)
Varianta definitie 6: VedÉre -i f. 1) Însusire a organismului viu de a vedea; vaz. ♢ Din - a) numai din vazute; superficial; b) in fuga; in graba; in treacat. La - a) in vazul lumii; deschis; b) la exterior; la infatisare. De la prima - de la inceput; de la prima cunostinta. În -ea in scopul. A-si pierde -ea (sau -ile) a inceta sa mai vada. A avea -ea scurta a fi miop. A scoate la - a scoate sa fie vazut; a expune. A cunoaste (sau A sti) pe cineva numai din - a cunoaste (a sti) doar la infatisare. A avea pe cineva (sau Ceva) in - a) a se referi la cineva sau la ceva; b) a tine cont de cineva sau ceva; c) a avea grija de cineva sau ceva. A scapa din - a uita neintentionat. A pune cuiva in - a avertiza pe cineva. A trece cu -ea a nu baga de seama; a nu lua in consideratie. 2) Organ-pereche al vazului situat pe partea din fata a capului; ochi. ♢ A-i lua (sau fUra) cuiva -ile (sau Ochii) a orbi pe cineva; a face sa nu mai vada. A pierde pe cineva (sau Ceva) din - (sau Din ochi) a) a inceta de a mai vedea pe cineva sau ceva din cauza indepartarii; b) a nu mai sti de existenta cuiva sau a ceva. 3) Aspect sub care se infatiseaza cineva; infatisare. 4) Aspect al unui colt din natura, privit dintr-un anumit punct de vedere; priveliste. 5) Carte postala care reprezinta un astfel de loc. 6) mai ales la plural Ansamblu de idei ce stau la baza interpretarii generale a unui obiect sau fenomen; conceptie. [G.-D. Vederii] /v. a vedea
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "e"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.