DexDefinitie.com

Definitie Verde - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: VÉrde, (I, II) verzi, adjectiv , (Iii) substantiv neutru I. Adjectiv
1. Care are culoarea frunzelor, a ierbii sau, in general, a vegetatiei proaspete de vara. ♢ Zona verde = portiune de teren cultivata cu iarba, pomi, flori etcetera ♦ Figurativ (Despre oameni; adesea cu determinarea „la fata”) Palid.
2. (Despre plante sau parti ale lor) Plin de seva, care nu s-a uscat; viu. ♢ Expresie (Substantivat) A indruga (la) verzi si uscate = a spune lucruri inutile, nimicuri, minciuni.
3. (Despre legume si fructe) Care nu a ajuns la deplina maturitate; crud, necopt.
4. (Despre piei) Care nu a fost prelucrat, tabacit; brut. II. Adjectiv Figurativ (Despre oameni) Voinic, viguros; curajos, indraznet. ♦ (Adesea adverbial) Sincer, deschis, fatis. ♢ Expresie (Adverbial) A spune verde = a spune adevarul de-a dreptul, fara menajamente. Iii. Substantiv neutru: Una dintre culorile fundamentale ale spectrului solar, situata intre galben si albastru, care este aceea a frunzelor, a ierbii fragede etcetera ♢ Verde de Paris = cristale mixte de arsenit de cupru cu acetat de cupru, foarte toxice, folosite ca insecticid; solutie preparata cu aceste cristale. ♢ Locutiune adjectiv De verde = A) (despre carti de joc) de culoarea numita „pica”; B) (in limbajul ghicitorilor in carti; despre oameni) cu ochii verzi si cu parul negru. ♢ Expresie A i se face (cuiva) verde inaintea ochilor = a i se face (cuiva) rau, a-i veni ameteala. – Limba Latina Vir(i)dis.
Varianta definitie 2: Verde antonim: copt, uscat
Varianta definitie 3: VÉrde s., adjectiv
1. substantiv verifica cuvantul: verdeata.
2. adjectiv verifica cuvantul: crud.
3. adjectiv verifica cuvantul: netabacit.
4. adjectiv invinetit, livid, vanat. (- la fata de manie.)
5. adjectiv verifica cuvantul: umed.
6. substantiv (CHIMIE) verde de Paris = acetoarsenit de cupru.
Varianta definitie 4: VÉrde adverb verifica cuvantul: deschis, direct, fatis, franc, sincer.
Varianta definitie 5: VÉrde adjectiv verifica cuvantul: proaspat, puternic, robust, solid, tare, viguros, viu, vanjos, voinic, zdravan.
Varianta definitie 6: Verde adjectiv m. si feminin: verde; plural m. si feminin: verzi
Varianta definitie 7: Verde substantiv neutru
Varianta definitie 8: VÉrde1 (-zi) adjectiv 1) Care este de culoarea frunzelor (ierbii, arbustilor, copacilor). ♢ A visa (a vedea sau A spune) cai -zi pe pereti a-si imagina (sau a spune) lucruri neverosimile. 2) (in opozitie cu uscat) (despre plante) Care este proaspat; plin de seva. 3)(despre legume, fructe) Care inca nu s-a copt; neajuns la maturitate; necopt; crud; agurid. 4) (despre lemne) Care este taiat de curand; plin de seva inca; umed. 5) (despre piei) Care n-a fost inca prelucrat; netabacit; nedubit. 6) fig. (despre persoane) Care este bine facut; plin de puteri; voinic; viguros; puternic; robust; rezistent. /<lat. vir[i]dis
Varianta definitie 9: VÉrde2 adv. : A spune - in ochi (sau In fata) a spune adevarul curat; in mod direct; fara ascunzisuri; sincer. /<lat. vir[i]dis
Varianta definitie 10: VÉrde3 n.
Culoare a spectrului luminii, situata intre albastru si galben. ♢ De - a) carte marcata cu un semn in forma de frunza de culoare neagra; b) cu ochii verzi si cu parul negru. /<lat. vir[i]dis
Varianta definitie 11: Verde (-e), adjectiv –
1. Care are culoarea vegetatiei proaspete de vara. –
2. Proaspat, tinar, viguros. –
3. Crud. –
4. Puternic, viteaz. –
5. (Adv.) Clar, deschis, fatis. – Mr. vearde, megl. verdi, istr. verde.
Limba Latina vĭrdis, in loc de vĭrĭdis (Puscariu 1874; REW 9368a), conform limba italiana, sp., port. verde, prov., franceza, cat. vert, limba albaneza verdë (Philippide, II, 658).
Conform: varza. – Derivat verdeata, substantiv feminin (culoare verde; zarzavat); verdet (var.
Olt. verdete), substantiv masculin (pestisor de riu, Phoxinus laevis; nuia); verdare (var. vardare, Banat vardaica, verdaica), substantiv feminin (specie de ciocanitoare, Gecinus viridis); verdoi (var. verdoniu), substantiv masculin (virdare, Fringilla chloris); verdisor, substantiv neutru (Mold., tuica, de menta); verdunc, adjectiv (verzui; varietate de struguri); verdon, substantiv neutru (Oltenia, varietate de fasole verde); verzis, substantiv neutru (ramuri cu frunze), cuvint creat de Alecsandri; verzisor, substantiv masculin (corp de cavalerie creat in Muntenia la jumatatea secolul XVII; varietate de mere); verzui (var. verzuriu), adjectiv (care bate in verde); inverzi, verb (a redeveni, a se face verde; reflexiv, a se ingalbeni la fata); inverzitor, adjectiv (care inverzeste). – Din rom. provine limba sarba: verdun „verzolin” „foarte verde” (Candrea, Elemente, 405).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "e"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.