Varianta definitie 1: ViZĂ3, vize, substantiv feminin Linie formata din prelungirea razei vizuale, printr-un aparat topografic, pana la un anumit punct de pe teren; prin extensiune linie trasata pe o planseta si care uneste locul unde se afla aparatul de observare cu punctul vizat. – Dupa franceza Visee.
Varianta definitie 2: ViZĂ1, vize, substantiv feminin Însemnare, parafa etcetera trecuta de o autoritate pe un act, pentru a-i da valabilitate, pentru a-i confirma primirea etcetera – Din franceza Visa.
Varianta definitie 3: ViZĂ2, vize, substantiv feminin Peste de apa dulce, asemanator cu cega, cu botul scurt, conic si rotunjit (Acipenser nudiventris).
Conform: limba rusa v i z.
Varianta definitie 5: ViZĂ -e f.
Formula speciala sau stampila, insotita de o semnatura, care se aplica de catre o autoritate pe un document pentru a-l face valabil. [G.-D. Vizei] /<fr. visa
Varianta definitie 6: VizĂ, vize, substantiv feminin Peste din familiar acipenseridae (sturioni), prezent in Marea Neagra si Marea Caspica, dar frecvent si in apele dulci aferente, putand ajunge de 1,5-2 m lungime. – Verifica cuvantul: sturion
Varianta definitie 7: ViZĂ1 substantiv feminin Semn sau mentiune facuta pe un act pentru a indica faptul ca a fost vazut, verificat sau rezolvat. [< franceza visa, conform limba latina visa – vazuta].
Varianta definitie 8: ViZĂ2 substantiv feminin Linie formata din prelungirea razei vizuale printr-un aparat topografic pana la un anumit punct de pe teren; (prin extensiune) linie trasata pe o planseta si care uneste locul unde se afla aparatul de observare cu punctul vizat. [< franceza visee, conform viser – a ochi].
Varianta definitie 9: ViZĂ1 substantiv feminin semn, mentiune pe un act pentru a indica faptul ca a fost vazut, verificat sau rezolvat. (< franceza visa)
Varianta definitie 10: ViZĂ2 substantiv feminin linie din prelungirea razei vizuale printr-un aparat topografic pana la un anumit punct de pe teren; (prin extensiune) linie trasata pe o planseta si care uneste locul unde se afla aparatul de observare cu punctul vizat. (< franceza visee)
Varianta definitie 11: Viza (-ze), substantiv feminin – Sturion (Acipenser glaber).
Rut., limba rusa viz, pol. wyz, slov., mag. viza (Cihac, II, 460).
Varianta definitie 12: Viza (-ze), substantiv feminin – Parafa, insemnare pe un act.
Franceza visa. – Derivat viza, verb (a aplica o viza; a tinde, a tinti), din franceza viser; vizor, substantiv neutru, din franceza viseur, conform Graur, Viata rom., 1940, nr. 3, p. 110; vizibil, adjectiv , din franceza visible; vizibilitate, substantiv feminin; viziera, substantiv feminin, din franceza visière; viziune, substantiv feminin, din franceza vision; vizionar, substantiv masculin, din franceza visionnaire.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "z"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.