Varianta definitie 1: Vorbi, vorbesc, verb IV.
1. Intranzitiv A avea facultatea de a articula cuvinte; a exprima prin cuvinte ganduri, sentimente, intentii; a spune, a zice, a grai. ♢ Expresie A vorbi in barba = a vorbi incet, a mormai numai pentru sine.
A vorbi cu gura altuia = a vorbi fara convingere, sovaielnic, evaziv. ♦ Tranzitiv A rosti cuvinte. ♢ Expresie A vorbi vrute si nevrute (sau verzi si uscate, cate-n luna si-n stele) = a vorbi multe si de toate; a flecari, a palavragi, a sporovai. ♦ A se adresa cuiva.
Îi vorbesc si nu-mi raspunde. ♦ A se exprima intr-o anumita limba. ♦ A-si spune cuvantul, a-si exprima vointa. ♦ Figurativ A face dovada, a adeveri, a atesta, a confirma.
O imensa cantitate de fapte, care toate vorbesc in acelasi sens. ♦ Figurativ A pleda in favoarea cuiva.
2. Intranzitiv A sta de vorba; a discuta; a comenta.
3. Reflexiv recipr. si instranzitiv A se sfatui, a se invoi, a se intelege.
4. Intranzitiv A face o expunere; a tine un discurs. – Din Vorba.
Varianta definitie 2: A vorbi antonim: a tacea
Varianta definitie 3: Vorbi verb
1. a articula, a grai, a pronunta, a rosti, a scoate, a spune, a zice, (prin Moldova) a blesti. (N-a - un cuvant.)
2. verifica cuvantul: exprima.
3. verifica cuvantul: spune.
4. a rosti, a spune, a zice, (popular) a cuvanta, a glasui, a grai, (invechit) a glasi, (depr.) a debita. (- numai prostii.)
5. a conversa, a dialoga, a discuta, (livresc) a se intretine, (rar) a convorbi, (popular si familiar) a sfatui, (invechit si reg.) a basadi, (regional) a povesti, (Ban.) a turvini, (invechit) a vorovi. (Au - despre toate.)
6. verifica cuvantul: conferentia.
7. verifica cuvantul: pleda.
8. verifica cuvantul: afirma.
9. verifica cuvantul: relata.
10. verifica cuvantul: conveni.
Varianta definitie 4: Vorbi verb, indicativ prezent 1 singular si 3 plural vorbesc, imperfect 3 singular vorbea; conjunctie: prezent 3 singular si plural vorbeasca
Varianta definitie 5: A vorbi -esc 1. tranzitiv (ganduri, sentimente) A exprima prin viu grai; a spune; a zice; a grai. - frumos. ♢ - deschis a fi sincer; a nu ascunde nimic. - ca din carte a vorbi liber si corect.
2. intranzitiv 1) A se adresa cuiva. I-am vorbit ieri. 2) A poseda o anumita limba. - englezeste. 3) A confirma ceva. Faptele vorbesc despre... 4) A conversa cu cineva; a sta de vorba. 5) A tine un discurs, o conferinta. /Din vorba
Varianta definitie 6: A se vorbi ma -esc intranz.
A cadea la invoiala; a se intelege. S-au intalnit si s-au vorbit. /Din vorba
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 5 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.