Varianta definitie 1: VÂntura, vấntur, verb I. Tranzitiv
1. A trece boabele de cereale prin vanturatoare sau a le face sa cada de la o mica inaltime pentru ca vantul sa imprastie impuritatile usoare. ♦ Figurativ A imprastia, a risipi; a spulbera.
2. A varsa de mai multe ori un lichid dintr-un vas in altul, pentru a-l raci, pentru a-l amesteca etcetera
3. A misca incoace si incolo, a agita. ♦ Figurativ A framanta, a tulbura.
4. Figurativ A da in vileag, a povesti, a comenta vorbe, fapte etcetera
5. Figurativ A cutreiera, a colinda. ♢ Compus: vantura-lemne sau vantura-tara substantiv masculin invar. = om hoinar, aventurier.
6. (Rar; despre vant) A sufla, a bate peste... – Limba Latina Ventulare (=ventilare).
Varianta definitie 4: Vantura verb, indicativ prezent 1 singular vantur, 3 singular si plural vantura
Varianta definitie 5: A vantura vantur tranzitiv 1) (cereale) A trece prin vanturatoare. 2) figurat: A face sa se imprastie, sa se spulbere. A-i - pe navalitori. 3) (moarea) A scoate din vas si a turna la loc de cateva ori la rand; a pritoci. 4) A misca intr-o parte si in alta; a agita. - caciulile in aer. 5) fig. (vorbe, vesti, stiri) A interpreta in fel si chip; a comenta in mod subiectiv. - intrigi. 6) A umbla mult; a bate drumurile. ♢ - lumea a calatori mult. /<lat. ventulare
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 8 litere. Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.