DexDefinitie.com

Definitie Vârf - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: VÂRF, varfuri, substantiv neutru
1. Partea cea mai de sus (ascutita) a unor obiecte inalte (case, copaci etcetera) sau a anumitor forme de relief (deal, munte). ♢ Expresie Asta pune (sau, rar, face) varf (la toate) = asta intrece orice inchipuire sau asteptare, este din cale-afara. (Plin) cu varf sau incarcat cu varf = plin de tot, pana sus. ♦ Figurativ (La plural) Persoanele care se afla in fruntea unei organizatii politice, sociale sau administrative, a unui grup social etcetera ♦ (Rar) Partea de deasupra, suprafata unei ape.
Varful Oltului.
2. Capat, extremitate (ascutita) a unui lucru.
Varful coloanei. ♦ Prin specializare: Extremitate a unei parti a trupului omului sau animalelor. ♢ Locutiune adverb Din varful buzelor = de mantuiala, superficial; batjocoritor, sfidator, ironic. (În legatura cu verbe de miscare) În varful (sau pe varfurile) degetelor (sau picioarelor) = tiptil, incet, cu grija, fara zgomot, ca sa nu simta nimeni. ♢ Expresie A i se sui (cuiva) parul in varful capului = a i se ridica (cuiva) parul de pe cap (de frica, de spaima) A i se sui (cuiva) tot sangele in varful capului, se spune cand cineva se aprinde la fata din cauza furiei, a rusinii etcetera A vorbi in (sau din) varful limbii (sau buzelor) = a vorbi peltic; prin extensiune a vorbi afectat.
3. Punctul de intersectie a laturilor unui unghi sau ale unui triunghi, a muchiilor unei piramide etcetera
4. Figurativ Moment de intensitate maxima a unei activitati. ♢ Ore de varf = A) (in legatura cu mijloace de transport, magazine sau alte unitati de servire a populatiei) ore de afluenta maxima, de mare aglomeratie si de solicitare intensa; B) (in legatura cu sursele de apa, de energie electrica, de gaze) ore in care consumul este foarte intens.
Varf de consum = cantitate maxima de energie electrica necesara abonatilor unei retele electrice la anumite ore de zi sau in anumite perioade ale anului. – Din limba slava (veche) Vrŭhŭ.
Varianta definitie 2: Varf antonim: baza
Varianta definitie 3: VÂRF substantiv
1. (GEOGR.) creasta, crestet, culme, pisc, (rar) obarsie, (invechit si reg.) samcea, (regional) piscan, spic, tigva, titila, varvare, (Transilvania) picui, (Mold., Transilvania si Maram.) ticlau, (invechit) suis. (Alpinistii au ajuns pe -ul muntelui.)
2. bot, cap, capat, cioc. (- al unui obiect ascutit.)
3. cap, capat, extremitate. (-ul bastonului.)
4. buric. (Și-a fript -ul degetelor.)
5. (COR.) verifica cuvantul: poanta.
6. varf vegetativ verifica cuvantul: con vegetativ.
Varianta definitie 4: Varf substantiv neutru, plural varfuri
Varianta definitie 5: VÂRF -uri n. 1) Partea de deasupra (ascutita) a obiectelor inalte; creasta. -ul acoperisului. -ul copacului. ♢ Cu - incarcat pana sus; foarte plin. Cu - si indesat mai mult decat trebuie; cu prisosinta. Asta pune (sau Face) - (la toate) asta e peste orice masura; asta este din cale-afara. 2) Partea cea mai inalta a unui munte sau a unui deal; culme; creasta; coama; spinare; crestet; pisc. 3) Capatul (de obicei mai ascutit) al unui obiect sau organ. -ul cutitului. -ul degetului. ♢ Din -ul buzelor a) de man-tuiala; b) cu dispret; sfidator. 4) Punct de intretaiere a doua laturi ale unei figuri geometrice. 5) figurat: Moment central in desfasurarea unei activitati. -ul adunarii. ♢ Ore de - ore cu o mare aglomeratie sau cu o solicitare intensa. 6) la pl.
Totalitate a persoanelor de frunte ale unei societati, clase, organizatii. /<sl. vruhu

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 5 litere.
Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "f"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.