Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Vătui
1 * Cuvantul cu diacritice: vătuí
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: VĂTUI1, vătuiesc, verb IV. Tranzitiv A căptuși cu vată sau cu vatelină un obiect de îmbrăcăminte; a bumbăci; prin extensiune a capitona. – Vată + sufix -ui.
2 * Cuvantul cu diacritice: vătúi -ie
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: VĂTUI2, -IE, vătui, -ie, substantiv masculin și feminin: Ied sau pui de iepure (până la un an). ♦ Piele (prelucrată) a puiului de căprioară. – Limba Latina vituleus (< vitulus).
3 * Cuvantul cu diacritice: vătuí
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: VĂTUI verb (popular) a bumbăci. (A - o haină.)
4 * Cuvantul cu diacritice: vătúi
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: VĂTUI substantiv (ZOOL.) (Oltenia și Banat) vătărog. (-ul este iedul sau iepurele de circa un an.)
5 * Cuvantul cu diacritice: vătúi
Cuvantul fara diacritice: vatui
6 * Cuvantul cu diacritice: vătuí
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: vătui verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural vătuiesc, imperfect 3 singular vătuia; conjunctie: prezent 3 singular și plural vătuiască
7 * Cuvantul cu diacritice: a vătuí -iésc
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: A VĂTUI -iesctranz. (obiecte de îmbră-căminte) A căptuși cu vată (sau cu vatelină). /vată + sufix -ui
8 * Cuvantul cu diacritice: vătúi -
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: VĂTUI -m. rar 1) Ied de un an. 2) Pui de iepure până la un an. /Cuv. de orig. traco-dacă
9 * Cuvantul cu diacritice: vătúi
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: vătui, vătui, substantiv masculin (regional) 1. ied de un an. 2. pui de iepure. 3. pielea prelucrată a puiului de căprioară.
10 * Cuvantul cu diacritice: vătúi -i
Cuvantul fara diacritice: vatui
Definitie: vătui (-i), substantiv masculin – Animal (mai ales ied sau iepure) de un an. – Varianta vătuiu, văitoi. Mr., megl. vitul’u. Limba Latina vĭtŭleus (Weigand, Krit. Jb., XII, 98; Weigand, Jb., XVI, 230; Pușcariu 1867; REW 9406). Derivat din limba latina haeduleus (Lexiconul de la Buda) sau din mag. fiatal „tînăr” (Cihac, II, 534) nu este probabilă. Se folosea mai demult ca adjectiv , conform Dosoftei, taur vătui „tăuraș”. Din rom. trebuie să provină limba albaneza vëtulj(ë), rut. vatulja, vrtujka, pol. wetula (Candrea, Elementele, 405).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "v" si se termina cu litera "i"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.