Varianta definitie 1: ZA1 prep. (Înv.) De, de la; la. – Din limba slava (veche) Za.
Varianta definitie 2: ZA2, zale, substantiv feminin
1. Fiecare dintre ochiurile unui lant; p. gener. (la plural) lant. ♦ Lantisor de metal intrebuintat uneori ca podoaba. ♦ Cusatura in forma de lantisor, executata de obicei la broderii.
2. (La plural) Împletitura executata din inele mici de fier legate unul de altul; prin extensiune armura facuta din aceasta impletitura, cu care se imbracau ostenii in antichitate si in evul mediu, spre a se apara de loviturile dusmanilor. [Varianta: (regional) Zala, zea substantiv feminin] – Conform: limba neogreaca: Zava.
Varianta definitie 3: ZA2, zale, (Mold. plural si zai) substantiv feminin si
3. Zabala. [Varianta: (regional) si Zale substantiv feminin]
Varianta definitie 4: ZA substantiv inel, ochi, veriga, (invechit si reg.) ratez. (- de lant.)
Varianta definitie 7: ZA zale f. 1) mai ales la plural Armura din inele sau solzi de metal, folosita in antichitate si in evul mediu de catre osteni si cavaleri. Camasa de zale. 2) Fiecare dintre verigile care constituie un lant. 3) Podoaba de metal in forma de lantisor. 4) Broderie executata in forma de lantisor. [Art. Zaua; G.-D. Zalei] /conform limba neogreaca: zava
Varianta definitie 8: Za (-ale), substantiv feminin –
1. Ochi, inel de lant. –
2. impletitura de inele mici de fier. – Varianta zala.
Mgr. ζάβα, limba latina med. zaba (Cihac, II, 712; Philippide, Principii, 55; Philippide, II, 741; Tiktin; REW 9584). – Derivat inzaua, verb (a se inarma, a se imbraca in zale).
Varianta definitie 9: Za- – Pref. care adauga unor cuvinte ideea de „alaturi de, linga”.
Sl. za-, conform Rosetti, III,
71. Practic neproductiv in rom., se foloseste numai in zauita, (i)zafla ‹ afla si desigur in cuvintele luate din limba slava (veche), care contin pref.
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 2 litere. Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.