Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Zeamă
1 * Cuvantul cu diacritice: zeámă
Cuvantul fara diacritice: zeama
Definitie: ZEAMĂ, zemuri, [Plural și: zemi] substantiv feminin 1. Fiertură de carne sau de legume, constituind un fel de mâncare; partea lichidă a bucatelor, apa în care fierb. ♢ Expresie A mânca singur bucatele și a lăsa altora zeama = a trage singur tot folosul, lăsând altora foarte puțin sau nimic. A nu fi de nici o zeamă se spune despre cineva pe care nu se poate pune nici un temei. Zeamă lungă = a) mâncare neconsistentă, făcută cu prea multă apă, pentru a ajunge la multe persoane; b) vorbărie lungă, lipsită de interes; prin extensiune persoană care vorbește mult și fără nici o noimă. Tot de-o zeamă = deopotrivă. Zeamă de clopot (sau de hârleț) = moartea. Zeamă de vorbe = vorbărie deșartă; vorbe goale. ♦ Zeamă de varză = lichid acrișor în care s-a murat varza; moare. 2. Lichid pe care îl conțin celulele și țesuturile organismelor vegetale; suc de fructe sau de plante. ♢ Zeamă de prune = țuică. 3. Nume generic pentru diverse lichide. ♢ Ou cu zeamă = ou fiert puțin, cu albușul necoagulat. ♦ (Rar) Sânge. 4. (Chim.; în sintagma) Zeamă bordeleză = suspensie de culoare albastră de sulfat bazic de cupru în apă, întrebuințată ca fungicid. [Varianta: zamă substantiv feminin] – Limba Latina zema.
2 * Cuvantul cu diacritice: zeámă
Cuvantul fara diacritice: zeama
6 * Cuvantul cu diacritice: zeámă zémuri
Cuvantul fara diacritice: zeama
Definitie: ZEAMĂ zemurif. 1) Fel de mâncare lichidă, pregătită din carne sau pește, cu legume, acrită cu borș; ciorbă. 2) Lichidul dintr-o fiertură; apă în care au fiert unele produse alimentare. - limpede. ♢ - lungă a) zeamă cu mult lichid; zeamă subțire; b) vorbă multă și fără rost; pălăvrăgeală; flecăreală; trăncăneală. A nu fi de nici o - a nu fi bun de nimic. 3) Lichid conținut în fructe sau legume; suc. ♢ - de varză lichid acru și puțin sărat în care s-a murat varza; moare. 4) Substanță lichidă de natură diferită (folosită în industrie, agricultură etcetera). ♢ - tanantă soluție folosită la tăbăcirea pieilor. [G.-D. zemii] limba latina zema
7 * Cuvantul cu diacritice: zeámă -émi
Cuvantul fara diacritice: zeama
Definitie: zeamă (-emi), substantiv feminin – 1. Suc, must. – 2. SUpă, fiertură. – Varianta zamă. Mr. dzamă. Gr. ζέμα, uneori prin intermediul unui limba latina zĕma (Tiktin; Graur, Rom., LVI, 109; Ivănescu, BF, VI, 102; Rohlfs, EWUG, 732; Rosetti, II, 69). – Derivat zemîrcă, substantiv feminin (poșircă, apă chioară), varianta zămîrcă, zămurcă; zemos (var. zămos), adjectiv (cu zeamă); zămos, substantiv masculin (Mold., pepene galben). Din rom. provine rut. dzema, dzjama (Candrea, Elemente, 403).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.