Varianta definitie 1: ZeamĂ, zemuri, [Plural si: zemi] substantiv feminin
1. Fiertura de carne sau de legume, constituind un fel de mancare; partea lichida a bucatelor, apa in care fierb. ♢ Expresie A manca singur bucatele si a lasa altora zeama = a trage singur tot folosul, lasand altora foarte putin sau nimic.
A nu fi de nici o zeama se spune despre cineva pe care nu se poate pune nici un temei.
Zeama lunga = A) mancare neconsistenta, facuta cu prea multa apa, pentru a ajunge la multe persoane; B) vorbarie lunga, lipsita de interes; prin extensiune persoana care vorbeste mult si fara nici o noima.
Tot de-o zeama = deopotriva.
Zeama de clopot (sau de harlet) = moartea.
Zeama de vorbe = vorbarie desarta; vorbe goale. ♦ Zeama de varza = lichid acrisor in care s-a murat varza; moare.
2. Lichid pe care il contin celulele si tesuturile organismelor vegetale; suc de fructe sau de plante. ♢ Zeama de prune = tuica.
3. Nume generic pentru diverse lichide. ♢ Ou cu zeama = ou fiert putin, cu albusul necoagulat. ♦ (Rar) Sange.
4. (Chim.; in sintagma) Zeama bordeleza = suspensie de culoare albastra de sulfat bazic de cupru in apa, intrebuintata ca fungicid. [Varianta: Zama substantiv feminin] – Limba Latina Zema.
Varianta definitie 6: ZeamĂ zemuri f. 1) Fel de mancare lichida, pregatita din carne sau peste, cu legume, acrita cu bors; ciorba. 2) Lichidul dintr-o fiertura; apa in care au fiert unele produse alimentare. - limpede. ♢ - lunga a) zeama cu mult lichid; zeama subtire; b) vorba multa si fara rost; palavrageala; flecareala; trancaneala. A nu fi de nici o - a nu fi bun de nimic. 3) Lichid continut in fructe sau legume; suc. ♢ - de varza lichid acru si putin sarat in care s-a murat varza; moare. 4) Substanta lichida de natura diferita (folosita in industrie, agricultura etcetera). ♢ - tananta solutie folosita la tabacirea pieilor. [G.-D. Zemii] /<lat. zema
Varianta definitie 7: Zeama (-emi), substantiv feminin –
1. Suc, must. –
2. SUpa, fiertura. – Varianta zama.
Mr. dzama.
Gr. ζέμα, uneori prin intermediul unui limba latina *zĕma (Tiktin; Graur, Rom., LVI, 109; Ivanescu, BF, VI, 102; Rohlfs, EWUG, 732; Rosetti, II, 69). – Derivat zemirca, substantiv feminin (posirca, apa chioara), varianta zamirca, zamurca; zemos (var. zamos), adjectiv (cu zeama); zamos, substantiv masculin (Mold., pepene galben).
Din rom. provine rut. dzema, dzjama (Candrea, Elemente, 403).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere. Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "m"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.