Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Zor
1 * Cuvantul cu diacritice: zor
Cuvantul fara diacritice: zor
Definitie: ZOR1 Substantiv neutru: 1. Activitate însuflețită, febrilă; grabă mare, urgență, sârguință, febrilitate, însuflețire. ♢ Locutiune adverb Cu zor sau cu tot zorul = în grabă, repede. De zor = din plin, din toate puterile; cu înfrigurare, cu însuflețire, cu elan. Cu zorul = cu forța, forțat. ♢ Locutiune verb A avea zor = a se grăbi. A da cuiva zor = a grăbi, a îmboldi pe cineva să facă ceva. ♢ Expresie Zor-zor = în mare grabă. A da zor = a lucra, a acționa cu mare grabă. A-i da zor cu (sau că...) = a nu mai conteni cu ceva, a insista. A lua (pe cineva) la zor = a cere (cuiva) socoteală, a mustra. A lua (pe cineva) cu zorul = a constrânge, a forța (pe cineva). 2. Necesitate, nevoie; strâmtorare, necaz. ♢ Expresie A nu avea zor de ceva (sau de cineva) = a) a nu-i trebui, a nu-i fi necesar numaidecât; b) a nu-i păsa, a nu avea habar de ceva (sau de cineva). Ce zor ai? = ce-ți pasă? ce te interesează? ce-ți trebuie? A nu avea zor să... (sau de a...) = a nu avea interes să... – Din limba turca: zor „silă, forță”.
2 * Cuvantul cu diacritice: zor
Cuvantul fara diacritice: zor
3 * Cuvantul cu diacritice: zor
Cuvantul fara diacritice: zor
Definitie: ZOR1 substantiv neutru, plural zoruri
4 * Cuvantul cu diacritice: zor
Cuvantul fara diacritice: zor
Definitie: ZOR1 substantiv neutru - ♦ A da cuiva zor = a grăbi, a îndemna, a sili pe cineva; zor-nevoie = numaidecât, cu orice preț; a-și face zor mâniei = a se ațâța singur, a-și face singur sânge rău, a se necăji.
5 * Cuvantul cu diacritice: zor
Cuvantul fara diacritice: zor
Definitie: ZOR substantiv 1. grabă, iuțeală, rapiditate, repezeală, repeziciune, viteză, (rar) grăbire. (A făcut ceva în mare -.)2. grabă, urgență. (E mare - să ...) 3. grabă, precipitare, precipitație, pripă, pripeală, pripire. (Ce e -ul ăsta?)4. toi, (popular și familiar) dârdoră. (În -ul muncii.)
6 * Cuvantul cu diacritice: zor
Cuvantul fara diacritice: zor
Definitie: zor substantiv neutru, plural zoruri
7 * Cuvantul cu diacritice: zor
Cuvantul fara diacritice: zor
Definitie: ZORn. rar 1) Acțiune grăbită și încordată. ♢ Cu - cu grabă mare. De - din toate puterile; din răsputeri. A-i da - a se grăbi. A da cuiva - a face pe cineva să se grăbească. 2) Ceea ce este necesar; necesitate; nevoie. limba turca zor
8 * Cuvantul cu diacritice: zor -ruri
Cuvantul fara diacritice: zor
Definitie: zor (-ruri), substantiv neutru – 1. Urgență, nevoie. – 2. Violență, forță. – 3. Grabă, activitate febrilă. – Mr. zore, megl. zor. Limba Turca: (per.) zor (Șeineanu, II, 390; Lokotsch 2223; Ronzevalle 97), conform limba neogreaca: ζόρι, limba albaneza, bulgara, limba sarba: zor. – Derivat zori, verb (a sili, a constrînge, a grăbi; a accelera); zoriu, adjectiv (rapid, expeditiv); zoralie, substantiv feminin (dans popular cu mișcări rapide), pe care Șeineanu îl derivă din limba turca: zorli, der. care pare der. interior, cu sufix expresiv -lie. Conform: zurliu.
9 * Cuvantul cu diacritice: zor
Cuvantul fara diacritice: zor
Definitie: zor interjectie – Imită zăngănitul obiectelor metalice. – Varianta zur, țur. Creație expresivă, conform zang. – Derivat zornăi (var. zurăi, zurui, zorzoi, zorzoni), verb (a zăngăni), a cărui legătură cu mag. zörrenni (Cihac, II, 540) nu este probabilă; zornăit (var. zornet, zurăit, zuruit), substantiv neutru (zăngănit); zornăială (var. zornăitură, zorzoială), substantiv feminin (zăngănit); zornăitor (var. zuruitor), adjectiv (zgomotos); zorzoană, substantiv feminin (podoabe, ornamente fără gust), s-ar fi zis la început de cele care se foloseau pentru a face zgomot, conform țarțam; (în)zorzona, verb (a se împodobi cu zorzoane, a se împopoțona); zurzur, substantiv masculin (podoabă, zorzoană).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere.
Fiind format din 3 litere, acest cuvant este de dimensiune mica. Cuvantul nu contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.