Varianta definitie 1: Zor1 Substantiv neutru:
1. Activitate insufletita, febrila; graba mare, urgenta, sarguinta, febrilitate, insufletire. ♢ Locutiune adverb Cu zor sau cu tot zorul = in graba, repede.
De zor = din plin, din toate puterile; cu infrigurare, cu insufletire, cu elan.
Cu zorul = cu forta, fortat. ♢ Locutiune verb A avea zor = a se grabi.
A da cuiva zor = a grabi, a imboldi pe cineva sa faca ceva. ♢ Expresie Zor-zor = in mare graba.
A da zor = a lucra, a actiona cu mare graba.
A-i da zor cu (sau ca...) = a nu mai conteni cu ceva, a insista.
A lua (pe cineva) la zor = a cere (cuiva) socoteala, a mustra.
A lua (pe cineva) cu zorul = a constrange, a forta (pe cineva).
2. Necesitate, nevoie; stramtorare, necaz. ♢ Expresie A nu avea zor de ceva (sau de cineva) = A) a nu-i trebui, a nu-i fi necesar numaidecat; B) a nu-i pasa, a nu avea habar de ceva (sau de cineva).
Ce zor ai? = ce-ti pasa? ce te intereseaza? ce-ti trebuie? A nu avea zor sa... (sau de a...) = a nu avea interes sa... – Din limba turca: Zor „sila, forta”.
Varianta definitie 4: Zor1 substantiv neutru - ♦ A da cuiva Zor = a grabi, a indemna, a sili pe cineva; Zor-nevoie = numaidecat, cu orice pret; A-si face zor maniei = a se atata singur, a-si face singur sange rau, a se necaji.
Varianta definitie 5: Zor substantiv
1. graba, iuteala, rapiditate, repezeala, repeziciune, viteza, (rar) grabire. (A facut ceva in mare -.)
2. graba, urgenta. (E mare - sa ...)
3. graba, precipitare, precipitatie, pripa, pripeala, pripire. (Ce e -ul asta?)
4. toi, (popular si familiar) dardora. (În -ul muncii.)
Varianta definitie 6: Zor substantiv neutru, plural zoruri
Varianta definitie 7: Zor n. rar 1) Actiune grabita si incordata. ♢ Cu - cu graba mare. De - din toate puterile; din rasputeri. A-i da - a se grabi. A da cuiva - a face pe cineva sa se grabeasca. 2) Ceea ce este necesar; necesitate; nevoie. /<turc. zor
Varianta definitie 8: Zor (-ruri), substantiv neutru –
1. Urgenta, nevoie. –
2. Violenta, forta. –
3. Graba, activitate febrila. – Mr. zore, megl. zor.
Limba Turca: (per.) zor (Șeineanu, II, 390; Lokotsch 2223; Ronzevalle 97), conform limba neogreaca: ζόρι, limba albaneza, bulgara, limba sarba: zor. – Derivat zori, verb (a sili, a constringe, a grabi; a accelera); zoriu, adjectiv (rapid, expeditiv); zoralie, substantiv feminin (dans popular cu miscari rapide), pe care Șeineanu il deriva din limba turca: zorli, der. care pare der. interior, cu sufix expresiv -lie.
Conform: zurliu.
Varianta definitie 9: Zor interjectie – Imita zanganitul obiectelor metalice. – Varianta zur, tur.
Creatie expresiva, conform zang. – Derivat zornai (var. zurai, zurui, zorzoi, zorzoni), verb (a zangani), a carui legatura cu mag. zörrenni (Cihac, II, 540) nu este probabila; zornait (var. zornet, zurait, zuruit), substantiv neutru (zanganit); zornaiala (var. zornaitura, zorzoiala), substantiv feminin (zanganit); zornaitor (var. zuruitor), adjectiv (zgomotos); zorzoana, substantiv feminin (podoabe, ornamente fara gust), s-ar fi zis la inceput de cele care se foloseau pentru a face zgomot, conform tartam; (in)zorzona, verb (a se impodobi cu zorzoane, a se impopotona); zurzur, substantiv masculin (podoaba, zorzoana).
Alte informatii despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 3 litere. Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "r"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.