Dex Definitie Explicatie, Ce Inseamna Cuvantul Zăcea
1 * Cuvantul cu diacritice: zăceá
Cuvantul fara diacritice: zacea
Definitie: ZĂCEA, zac, verb II. Intranzitiv 1. A sta întins, culcat sau tolănit pe pat, pe pământ etcetera din lipsă de ocupație, din cauza oboselii etcetera ♦ A fi doborât. Copacii zac la pământ. 2. A sta culcat în pat din cauza unei boli grele; a boli. 3. A fi mort, culcat, îngropat (în mormânt). 4. (despre sentimente, calități, defecte etcetera) A sta ascuns, a fi în stare latentă. 5. A sta, a fi, a se afla (într-o stare oarecare) de multă vreme, a fi lăsat în părăsire. Plicurile nedesfăcute zăceau teanc. ♢ Expresie A zăcea la închisoare (sau în temniță etcetera)= a fi întemnițat. ♦ A fi așezat, situat undeva, a se afla. – Limba Latina jacere.
2 * Cuvantul cu diacritice: zăceá
Cuvantul fara diacritice: zacea
Definitie: ZĂCEA verb (MEDICAL) a boli, a piroti, a tânji, (popular) a gogi, (regional) a zălezi, (Munt. și Olt.) a târomi, (învechit) a lâncezi. (- de o lună la pat.)
3 * Cuvantul cu diacritice: zăceá
Cuvantul fara diacritice: zacea
Definitie: zăcea verb, indicativ prezent 1 singular și 3 plural zac, 1 plural zăcem, 2 plural zăceți; part. zăcut
4 * Cuvantul cu diacritice: a zăceá zac
Cuvantul fara diacritice: zacea
Definitie: A ZĂCEA zacintranzitiv 1) A se afla în poziție orizontală; a sta întins. - pe iarbă. 2) A sta culcat din cauza unei boli grele; a fi grav bolnav (timp îndelungat). - o săptămână în pat. - de tifos. 3) A fi în mormânt; a dormi somnul de veci; a odihni. 4) (despre sentimente, deprinderi etcetera) A sta ascuns; a se afla în stare latentă. O idee indefinită zace în subconștient. 5) A se afla într-o anumită stare de mai mult timp. Hainele zac pe podea. ♢ - la închisoare a fi întemnițat. limba latina jacere
5 * Cuvantul cu diacritice: zăceá zac zăcút
Cuvantul fara diacritice: zacea
Definitie: zăcea (zac, zăcut), verb – 1. A sta întins, culcat. – 2. A fi bolnav. – 3. A fi mort, îngropat. – 4. A fi, a se afla înăuntru, a fi închis. – Mr. dzac, dzicui, dzîcută, dzițeare, megl. zac, zățeari, istr. zǫc. Limba Latina jacēre (Pușcariu 1926; REW 4562), conform limba italiana giacere, prov., port. jazer, franceza gesir, cat. jaure, sp. yacer. Trecerea lui j › z se datorează unei disimilări cu cons. următoare (Tiktin). – Derivat zăcămînt, s .m. (filon, vînă), după franceza gisement; zăcare, substantiv feminin (boală); zăcaș, adjectiv (Trans., bolnav; cuvant invechit, rău intenționat, ticălos, pervers), la care sensul al doilea nu a fost explicat satisfăcător (legat de limba albaneza dzakëš, după Philippide, II, 742; contaminat cu jăcaș „prădător”, după Candrea); zacăș, adjectiv (Mold., leneș, trîndav); zăcășie, substantiv feminin (înverșunare, îndîrjire, ciudă); zăcător, adjectiv (care zace închis); zăcătoare, substantiv feminin (țarc, ocol; vas, cadă, copaie; piatră de moară, piatra de jos a morii de apă); zăcări, verb (a lîncezi, a lenevi).
Informatii si statistici despre acest cuvant
Cuvantul este compus din: 6 litere.
Fiind format din 6 litere, acest cuvant este de dimensiune medie. Cuvantul contine diacritica: ă Cuvantul nu contine diacritica: â Cuvantul nu contine diacritica: î Cuvantul nu contine diacritica: ș Cuvantul nu contine diacritica: ț Cuvantul nu contine diacritica: ö Cuvantul incepe cu litera "z" si se termina cu litera "a"
DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.
Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.