DexDefinitie.com

Definitie îngăima - Ce inseamna si explicatie

Varianta definitie 1: ÎngĂima, ingắim, verb I.
1. Tranzitiv A rosti cu greutate, nedeslusit, incurcat; a bolborosi, a indruga, a ingala (2); prin extensiune a fredona, a canta.
2. Reflexiv (Regional) A sta la indoiala; a zabovi. [Prez. indicativ si: ingaim, ingaimez] – Etimologie necunoscuta
Varianta definitie 2: ÎngĂima verb verifica cuvantul: bombani.
Varianta definitie 3: ÎngĂima verb verifica cuvantul: codi, ezita, pregeta, sovai.
Varianta definitie 4: Ingaima verb (silabe -gai-), indicativ prezent 1 singular ingaim, 2 singular ingaimi, 3 singular si plural ingaima; conjunctie: prezent 3 singular si plural ingaime
Varianta definitie 5: A ÎngĂima ingaim tranzitiv (cuvinte, propozitii) A pronunta nedeslusit, confuz. / Origine necunoscuta
Varianta definitie 6: Ingaima (ingaim, ingaimat), verb –
1. A biigui, a balmaji, a rosti cu greutate. –
2. A zapaci, a incurca, a stirni confuzie. –
3. A zabovi, a sovai, a sta la indoiala. –
4. A face de mintuiala, a da rasol. –
5. (Refl.) A se zapaci, a se tulbura.
Desi formatia nu este clara, pare evident ca este vorba de o formatie expresiva, ca in cazul tuturor cuvintelor care inseamna „a biigui”.
Pentru intentia expresiva, conform cuvintele semnalate pentru radacina glo-, golo-.
Explicatiile avansate pina in prezent nu satisfac: din limba albaneza gëneń (Cihac, II, 718; Philippide, II, 718), din limba latina *ingannāre (Lambrior 373; Philippide, Principii, 68; conform impotriva Densusianu, Filologie, 448); din rut. gaj sau gal’ima „frina, pana” (Bogrea, Dacor., IV, 825); in legatura cu mag. galiba „greutate” (DAR).
Identitatea semantica este evidenta cu ingala, verb (a biigui, a balmaji; a da rasol; a murdari), care trebuie sa provina din aceeasi radacina expresiva (pentru ultimul sens, conform circali, festeli, terfeli).
Totusi, se considera in general ca ingala provine din limba latina *ingallāre, de la galla „gilca” (Densusianu, Hlr., 191; Puscariu 848; Pascu, Etimologii, 65; Bogrea, Dacor., IV, 825), sau din limba slava (veche) galŭ „murdar” (Capidan, Dacor., IV, 1551; DAR), prin care nu se explica decit unul din sensurile sale.
Derivat ingaimator, adjectiv (care ingaima); ingaimeala, substantiv feminin (faptul de a ingaima; confuzie; nehotarire); ingaimaci, verb reflexiv (Trans., a se incurca), varianta de la ingalmaci, care este tot de origine expresiva; ingalaciune, substantiv feminin (murdarie); ingalmaceala, substantiv feminin (incurcatura, confuzie).

Alte informatii despre acest cuvant

Cuvantul este compus din: 9 litere.
Cuvantul incepe cu litera "n" si se termina cu litera "a"

Cuvinte in Limba Romana care incep cu litera


Resurse



Cuvinte aleatoare



© Copyright DexDefinitie.com 2015 - 2025 / Site-ul foloseste baza de date oferita gratuit de catre dexonline.ro

DexDefinitie.com este un site dictionar al limbii romane. Gasiti aici aproape toate cuvintele din limba romana, impreuna cu explicatii (definitii). Mai gasiti si statistici legate de fiecare cuvant. Baza de date contine 131.563 de definitii, explicatii, antonime, sinonime.

Site-ul functioneaza excelent pe telefoane mobile Android is iOS. Daca aveti de adaugat vreun cuvant, de facut o corectare, va rugam sa folositi pagina de contact pentru a ne trimite un mesaj.